Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, 10/10/2021: «H Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο»


Ελένη Παναγιωτακοπούλου, Επικεφαλής υπηρεσίας Ψυχολογική υποστήριξη – Συμβουλευτική,

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, SolidarityNow

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας για την ψυχική υγεία είναι πιο επίκαιρο και δυνατό από ποτέ. Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρής μάχης με τον κορονοϊό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια να αμφισβητούμε και να μη θέτουμε ως προτεραιότητα την ανάγκη και τη σημασία της ψυχικής μας υγείας τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Θυμόμαστε όλοι ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είχαν να κάνουν με αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων ή με αναφορές σε περιστατικά αυτοκτονιών. Ταυτόχρονα, αν κάποιος κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για στοιχεία που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα ή τις καταγραφές αυτοκτονικών περιστατικών, πετυχημένων ή μη, ή για την αύξηση των ποσοστών εμφάνισης αγχώδους διαταραχής ή διαταραχής διάθεσης (πχ. κατάθλιψη), θα διαπιστώσει ότι θα βρει πολύ λίγες αναφορές και αριθμητικά δεδομένα και ακόμη λιγότερες μελέτες επεξεργασίας αυτών των δεδομένων. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το γεγονός ότι δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Και ακόμη περισσότερο, σήμερα, που μετράμε ενάμιση χρόνο πανδημία.

Μία από τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας ήταν η όξυνση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω φυλής και εθνότητας, οικονομικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου καθώς και λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτή η όξυνση δεν μπορεί παρά να γεννά και να θρέφει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Και δυστυχώς μία από τις βασικές ανισότητες είναι και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Παρόλα αυτά, η ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσφέρει πολλά οφέλη στα μέλη μιας κοινωνίας αφού όσο πιο υγιή είναι τα μέλη της, τόσο πιο λειτουργικές είναι και οι διαδικασίες εντός της. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας συντελούν αρχικά στη βελτίωση της συνολικής υγείας των ανθρώπων, στην ενσωμάτωση όλων των μελών χωρίς διακρίσεις, στη μείωση του διχασμού και άρα στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνοχή της.

Γι’ αυτό και η δουλειά μας μάς εμπνέει. Η υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών του SolidarityNow αποτελεί μια υπηρεσία ανοιχτή σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Είμαστε περήφανοι που τόσοι άνθρωποι μας εμπιστεύονται και μας δίνουν την ευκαιρία να σταθούμε δίπλα στην προσπάθειά τους. Θεωρούμε ότι σήμερα πιο επιτακτικά από ποτέ οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να αναδείξουμε τη φαινομενική αδυναμία ως δύναμη, μέσω της αλληλεγγύης που αποτελεί το πιο δυνατό μας όπλο.

*Από 1/7/2021 έως 30/6/2022, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

**Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.