#iBelieveInMe: «Όνειρό μου είναι να μείνω κοντά στη θάλασσα»

Steven Tagle

Αλεξάνδρα, 32 χρονών, ωφελούμενη της υπηρεσίας ψυχολογικής συμβουλευτικής και

ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Η Αλεξάνδρα, όπως μας συστήνεται, θέλει να μιλήσει για τους λόγους που την έφεραν σήμερα να είναι μία από τις ωφελούμενες του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, γιατί έτσι πιστεύει ότι θα βοηθήσει άλλους με παρόμοια προβλήματα με τα δικά της να ζητήσουν υποστήριξη.

Η 32χρονη Αλεξάνδρα έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι μητέρα του Στέλιου, του αγαπημένου της γιου, για τον οποίο κάνει όλες τις προσπάθειες – να είναι υγιής, σωματικά και ψυχικά, και να μπορέσει να του προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Κυρίως όμως την ενδιαφέρει ο γιος της να μεγαλώσει με μια μητέρα χαρούμενη, που θα του εξασφαλίζει ένα σταθερό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

Γνωρίζει καλά πώς είναι η ζωή σε ένα μη υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Η ίδια δυσκολεύτηκε πολύ να βρει τη θέση της μέσα στην οικογένειά της και σήμερα πια γνωρίζει πως η απομόνωση που ένιωθε την οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές διαφυγής από αυτό που την έκανε να αισθάνεται μόνη.

Πέρασε πολλά χρόνια αναζήτησης του εαυτού της και της ευτυχίας μέσα από τις ουσίες, τις οποίες χαρακτηρίζει «εναλλακτικούς τρόπους αποδοχής της κατάστασης που βίωνα στην οικογένειά μου». Ενώ αρχικά η χρήση ουσιών δημιούργησε την ψευδαίσθηση ύπαρξης μιας νέας οικογένειας στο πλάι της, τελικά ήρθε η στιγμή που κατάλαβε ότι αυτή ήταν η χειρότερη απομόνωση.

Προσπάθησε σκληρά και κατάφερε να ξεφύγει. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το οποίο αποφοίτησε με επιτυχία και με βεβαιότητα δηλώνει ότι «άξιζε τόσο πολύ που θα ήθελα να έχω περάσει από αυτό το πρόγραμμα χωρίς να είμαι χρήστης ουσιών. Σε όλους θα έκανε καλό ένα τέτοιο πρόγραμμα».

Μια “καθαρή” ζωή

Η Αλεξάνδρα προχώρησε μπροστά υγιής και σίγουρη ότι θέλει να αφήσει πίσω της αυτό το παρελθόν. Διηγείται τη νέα της πορεία πολύ προσεκτικά, χρησιμοποιώντας λέξεις μόνο θετικές και σε κάθε της πρόταση ευχαριστεί την ψυχολόγο της στο Κέντρο Αλληλεγγύης – «με έχει μάθει να δομώ τη σκέψη μου, να ζητώ και να κάνω πράξη αυτά που επιθυμώ».

Με το σύντροφό της και πατέρα του μικρού Στέλιου τούς συνδέει το ίδιο παρελθόν. Μαζί αποφάσισαν να ζήσουν μια «καθαρή», όπως λέει η Αλεξάνδρα, ζωή. Έφυγαν από την Αθήνα με προορισμό ένα νησί του Αιγαίου, όπου μέχρι πρόσφατα ζούσαν όμορφα.

Τα μάτια της γυαλίζουν από χαρά όταν διηγείται πώς κατάφερε να αποκτήσει πελάτισσες στο νησί. Είναι κομμώτρια και χρησιμοποίησε τα μαλλιά της για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των γυναικών – «τα έβαψα ροζ, τα κούρεψα ιδιαίτερα, κυκλοφορούσα πάντα με διαφορετικά χτενίσματα» και έτσι κατάφερε να δημιουργήσει το δίκτυο των πελατισσών της που δεν την αλλάζουν με καμία άλλη, όπως λέει περήφανη.

«Χρειάστηκα υποστήριξη για να αντιμετωπίσω το παιδί μου»

Λίγο καιρό πριν, ο σύντροφός της υποτροπίασε. Η Αλεξάνδρα γνωρίζοντας πια ότι δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ στην παλιά ζωή, δεν μπόρεσε να το δεχθεί. Άρχισε να βλέπει εφιάλτες, να φοβάται, να μην μπορεί να κοιμηθεί, να μην έχει απαντήσεις στα ερωτήματα του γιου της. Αμέσως ζήτησε βοήθεια στο Κέντρο Αλληλεγγύης. Με τις πρώτες συνεδρίες κατάλαβε τί μπορεί και τί δεν μπορεί να κάνει. Πήρε όλες τις πληροφορίες που απαιτείται να γνωρίζει για την προστασία του παιδιού της αλλά και τη δική της και ήδη είναι έτοιμη να πάρει τη σωστή απόφαση – “θα τα καταφέρω. Αισθάνομαι αρκετά δυνατή πια για να κάνω το καλύτερο για μένα και το Στέλιο“. Η ψυχολόγος της τη βοήθησε να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, ώστε να μην αφήσει άλλους να καθορίσουν τη ζωή της – ως γυναίκας και ως μητέρας.

Η Αλεξάνδρα, με την ισχυρή της θέληση, την αγάπη που νιώθει για το γιο της αλλά και την αγάπη που βρήκε πια για τον εαυτό της, θα κάνει πραγματικότητα τα θέλω της: «Όνειρό μου είναι να μείνω κοντά στη θάλασσα. Να βγαίνει ο γιος μου και να χαίρεται τη φύση κι εγώ να δημιουργώ σε αυτή. Για παράδειγμα να καλλιεργώ!»

Μόλις στα 32 της, η Αλεξάνδρα έχει ζήσει πολλές ζωές.

Τώρα ζει αυτή που της αρέσει περισσότερο. 


*Η Αλεξάνδρα είναι μία από τους ανθρώπους που δέχονται τις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν σε Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα. Βρείτε περισσότερα για τις δωρεάν υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας: https://www.solidaritynow.org/kentro-allileggiis-athinas/.