Το 1ο Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair του SolidarityNow ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Alexandros Avramidis for SolidarityNow

«Εμείς στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι η καλύτερη υπηρεσία για τους ανθρώπους είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε, στο ρυθμό που θέλουν, με την ταχύτητα που θέλουν»

Το 1ο Φεστιβάλ Καριέρας | Job Fair του SolidarityNow ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, φορείς της Θεσσαλονίκης και επιχειρήσεις «συναντήθηκαν» για πρώτη φορά, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για θέματα εργασίας. Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διευκόλυνση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση των ατόμων για εύρεση εργασίας. Η σύμπραξη, θεσμικών και μη, φορέων στη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Καριέρας της οργάνωσης, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Η προσέλευση του κόσμου στο διήμερο Φεστιβάλ (26 & 27 Σεπτεμβρίου) ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Περίπου 500 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν εργασία αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων και επιχειρήσεων πέρασαν από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center του SolidarityNow. Συγκεκριμένα,  375 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-60, από διάφορες χώρες -Συρία, Αφγανιστάν, Καμερούν, Νιγηρία, Ιράν κτλ.- συμμετείχαν στο διήμερο Φεστιβάλ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα που αφορούν στα εργασιακά τους δικαιώματα, να ανταλλάξουν απόψεις, να διδαχθούν από έμπειρους στον τομέα τους ομιλητές, να βγάλουν μία επαγγελματική φωτογραφία για το βιογραφικό τους στο photo booth που είχε στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, αλλά και να παίξουν με μια πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή-παιχνίδι που τους βοήθησε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

«Ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλειά, περνάει μια απίστευτη δοκιμασία», θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας τα λόγια του Ιρλανδού συγγραφέα Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Το 1ο Φεστιβάλ Καριέρας διοργανώθηκε με αφορμή τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες των ωφελούμενων μας. Στα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, άνθρωποι από διάφορες χώρες αναζητούν εργασιακή συμβουλευτική στην υπηρεσία απασχολησιμότητας, η οποία παρέχεται δωρεάν. «Οι άνθρωποι μερικές φορές μπερδεύονται – πιστεύουν πως η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στους ευάλωτους ανθρώπους είναι να τους αγκαλιάσουν σφιχτά, να τους κρατήσουν δεμένους στο δικό τους σωσίβιο. Εμείς στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι η καλύτερη υπηρεσία για αυτούς είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε, στο ρυθμό που θέλουν, με την ταχύτητα που θέλουν» δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, Αντιγόνη Λυμπεράκη, στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Καριέρας της οργάνωσης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος SIRIUS*.

Επιχειρήσεις και διάφοροι φορείς παρουσίασαν τις δράσεις τους και ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να προσεγγίσουν και να συνεργαστούν με την πληθυσμιακή ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.

Μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Ωφελούμενοι της οργάνωσης μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας στο χώρο της εργασίας και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. «Η δουλειά για εμάς είναι σαν την “καρδιά” μας, μάς δίνει ζωή και λόγο ύπαρξης», είπε η Ντέμπορα από τη Νιγηρία, μια εκ των ομιλητών και ομιλητριών, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. «Κάποιοι είπαν ότι δε νοικιάζουν μαγαζιά σε πρόσφυγες. Αλλά εγώ βρήκα μαγαζί και σε λίγο καιρό θα ανοίξω το δικό μου ζαχαροπλαστείο. Όλοι οι Έλληνες σε λίγο καιρό θα έχουν στο ψυγείο τους, τα δικά μου γλυκά. Αυτό για εσάς τώρα ακούγεται σαν μια ωραία ιστορία, αλλά αύριο θα λέτε στους φίλους σας, πάμε για καφέ στο ‘Λαντέ’. Η γνώμη σας για την ίδια σας τη ζωή θα αλλάξει. Κάποιος πρέπει να αλλάξει τη ζωή του για να πετύχει», λέει ο Λογχμάν, Κούρδος από το Ιράν, ο οποίος δεν το έβαλε κάτω και σύντομα θ’ ανοίξει τη δική του επιχείρηση ζαχαροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη.

Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στη αγορά εργασίας αλλά και ίσες ευκαιρίες, και το Φεστιβάλ Καριέρας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ακουστεί δυνατά αυτό το ισχυρό μήνυμα. Και όπως σημείωσε η Αντιγόνη Λυμπεράκη: «Η πετυχημένη ολοκλήρωση του 1ου Φεστιβάλ Καριέρας για πρόσφυγες και μετανάστες μάς κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους απέναντι σε αυτό που ξεκινήσαμε. Επόμενος στόχος μας είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη διοργάνωση θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για άλλες πόλεις!».


* Το πρόγραμμα SIRIUS «Δεξιότητες και Ένταξη Μεταναστών, Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στις Ευρωπαϊκές Αγορές Εργασίας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς από 7 χώρες. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα υλοποιείται από το SolidarityNow.

*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας λειτουργεί στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ως μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης.