Ο Καμράν, ο Χαμίντ και οι μέρες ραδιοφώνου και φωτογραφίας

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ο Καμράν από το Πακιστάν είναι ένας από τους 60 ωφελούμενους του SolidarityNow που πήραν μέρος στα μαθήματα φωτογραφίας και ραδιοφώνου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος με τον τίτλο “The Resilient Roots Initiative”.

Ραδιόφωνο-Podcasts και φωτογραφία, δυο ισχυρά σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Ο λόγος και η εικόνα αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να εκφράσουν αληθινά συναισθήματα, ιδέες, απόψεις και μια εποικοδομητική κριτική. Το SolidarityNow επέλεξε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο για να μάθει στους  ωφελούμενους της οργάνωσης να ασκούν κριτική σε αυτήν, ώστε να βελτιωθεί και να προσαρμόσει τα προγράμματά της στις ανάγκες τους.

«Μου αρέσει πολύ. Καθετί διαφορετικό που κάνω μου αρέσει», μας λέει ο Καμράν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από το μάθημα φωτογραφίας με εισηγητή στην Αθήνα τον φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη. Ο 19χρονος Καμράν και οι συμμαθητές του είναι όλοι ωφελούμενοι του προγράμματος στέγασης της οργάνωσης και μένουν μαζί στον Ξενώνα Νέων Προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα από το Πακιστάν 2,5 χρόνια πριν, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του να σπουδάσει Πληροφορική. Αναγνωρίστηκε ως ασυνόδευτος ανήλικος και αμέσως μόλις έκλεισε τα 18 μεταφέρθηκε στον Ξενώνα που αφορά αποκλειστικά σε άντρες ηλικίας 18 έως 22 ετών.

Γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις σε αυτά τα σεμινάρια είναι η ερώτηση που του απευθύνουμε γνωρίζοντας ήδη ότι ο Καμράν έχει ένα πολύ «σφιχτό» ημερήσιο πρόγραμμα, αφού πηγαίνει σχολείο και παρακολουθεί τρίωρα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. «Όλο θέλω να μαθαίνω. Ό,τι μαθαίνω πιστεύω ότι θα μου φανεί χρήσιμο». Και είναι πράγματι ένας από τους μαθητές του Γιώργου Μουτάφη και της Κατερίνα Καφεντζή, η οποία πραγματοποίησε στην Αθήνα τα μαθήματα ραδιοφώνου, που συμμετέχει ενεργά στα μαθήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαθήματα ραδιοφώνου για την παραγωγή ραδιοφωνικών podcast που έκαναν τα παιδιά, ενώ η επαφή με το μέσο αυτό σε ένα αληθινό στούντιο ήταν αυτό που ενθουσίασε τον Καμράν. Ο Καμράν ανακάλυψε μια ακόμη πτυχή του εαυτού του μέσα από τα μαθήματα ραδιοφώνου και φωτογραφίας, όπως μας περιγράφει. Έφτιαξε το δικό του podcast και το δικό του portfolio από φωτογραφίες που τράβηξε στη νέα πόλη που τον φιλοξενεί και στην οποία επιθυμεί να ζήσει.

Γνώριζες τί είναι το podcast πριν τα μαθήματα; «Όχι καθόλου! Αλλά μου άρεσε πολύ η εμπειρία. Φόρεσα ακουστικά, μίλησα στο μικρόφωνο, μετά άκουσα τη φωνή μου, ήταν πολύ επαγγελματικό!», λέει με ενθουσιασμό ο νεαρός Καμράν.

Την ίδια χαρά για την εμπειρία αυτή μοιράζεται μαζί μας και ο 18χρονος Χαμίντ από το Αφγανιστάν. Ήρθε από την πατρίδα του στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια, έμεινε για ενάμιση χρόνο στο Σταθμό Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων & Νέων και τους τελευταίους οκτώ μήνες βρήκε κατοικία στον Ξενώνα Νέων Προσφύγων του SolidarityNow.

Ο Χαμίντ πηγαίνει σε επαγγελματικό λύκειο στην Αθήνα και όνειρό του είναι να γίνει νοσηλευτής. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών και τα απογεύματα εργάζεται ως διερμηνέας και φροντιστής σε Σταθμό Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Τα χαρακτηριστικά του, ζωηρός, εξωστρεφής, ευγενής και προσιτός ταίριαξαν αμέσως με τον χαρακτήρα του προγράμματος και τα μαθήματα ραδιοφώνου και φωτογραφίας κι έτσι ο Χαμίντ έλαβε μέρος και ξεδίπλωσε τα ταλέντα του! Άλλωστε δηλώνει ότι εδώ που ζει «είμαι σχεδόν τέλεια!».

*Ο Ξενώνας Νέων λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης του SolidarityNow, που είναι μέρος του ESTIA-Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της EE.