Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, γράφει για μια μεγάλη επιτυχία της Νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, στην υπόθεση της νεαρής Ανδρονίκης Κίφτη.
“Η Ανδρονίκη Κίφτη, κόρη Αλβανών μεταναστών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο σχολείο στην Ελλάδα, αλλά τον Δεκέμβριο του 2020 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν δέχτηκε να ανανεώσει την άδεια διαμονής της. Θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια γιατί απουσίαζε επί μακρόν από ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ για σπουδές. Τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι κακώς είχε απορριφθεί το αίτημά της.”
Διαβάστε το άρθρο, εδώ.
//
Λίγα λόγια την υπόθεση από το SolidarityNow:
Μετά από έντονο δικαστικό αγώνα, ατέλειωτη γραφειοκρατία και πολλές παραστάσεις στα δικαστήρια, η υπεύθυνη δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow, Ντορίνα Ντρέου, μοιράστηκε τη χαρά της Ανδρονίκης με την ίδια : «Αυτή η απόφαση είναι η δικαίωση του αυτονόητου νομικά, αλλά συγχρόνως είναι η επίσημη αποδοχή ενός ανθρώπου που είναι Έλληνας από την ελληνική κοινωνία και το κράτος, ως ισότιμου μέλους ανεξαρτήτως καταγωγής. Χαιρόμαστε πολύ για αυτό γιατί έτσι δημιουργείται το νομικό προηγούμενο που θα συμβάλλει ώστε όλα τα παιδιά 2ης γενιάς μεταναστών να μην απειλούνται με τη μη ανανέωση της άδειάς διαμονής τους στην Ελλάδα λόγω σπουδών στο εξωτερικό».
Πιο συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 305/2024 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε την Ανδρονίκη όπως και όλα τα παιδιά 2ης γενιάς και δεν προβλέπεται πλέον ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής «δεύτερης γενιάς» η νόμιμη, και δη αδιάλειπτη, διαμονή του μετανάστη «δεύτερης γενιάς» στην Ελλάδα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τη γέννησή του ή από την ολοκλήρωση της φοίτησής του σε ελληνικά σχολεία έως την υποβολή της σχετικής αίτησής του για χορήγηση άδειας διαμονής ούτε η ανάπτυξη συγκεκριμένων βιοτικών δεσμών του με τη xώρα και, συνακόλουθα, η Διοίκηση δεν δύναται να εξαρτήσει τη χορήγηση της εν λόγω άδειας από τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων.
*Από 1η Αυγούστου 2023, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας/Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.