
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (ΚΑΑ) είναι η απάντηση στις πολύπλοκες ανάγκες που διαμορφώθηκαν από την οικονομική κρίση και οξύνθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Από το Δεκέμβριο του 2014 που εγκαινιάστηκε το ΚΑΑ, αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής συνεργασίας μεταξύ ενός δημόσιου φορέα (Δήμος Αθηναίων), της Κοινωνίας των Πολιτών και θεσμικών επιχορηγήσεων.
Στο Κέντρο ακολουθείται η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», που σημαίνει ότι υποδέχεται όλους τους
ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό,
θρησκευτική ή πολιτική πεποίθηση. Μοναδικό κριτήριο είναι η ευαλωτότητά τους, ενώ η προσέγγιση
των προβλημάτων τους είναι ολιστική.
Συγκεκριμένα, οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες απευθύνεται είναι εκείνες που είναι (ή κινδυνεύουν να γίνουν)
κοινωνικά αποκλεισμένες, όπως:
α) άτομα με ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα, ανεξαρτήτως εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής
β) μετανάστες που δεν έχουν βρει τη θέση τους στην κοινωνική σφαίρα
γ) μειονότητες (όπως οι Ρομά)
δ) πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο
ε) νέοι που δεν έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το Κέντρο εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, κι
οι οποίοι λαμβάνουν υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, υπηρεσίες για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και λογιστικές υπηρεσίες.
ΙΗ πορεία του ΚΑΑ μέχρι σήμερα
Η πρώτη φάση λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τις ΜΚΟ PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Μαζί για το Παιδί, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants).
Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας παρέχονταν από τις οργανώσεις δωρεάν, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, νομική υποστήριξη, στοχευμένη βοήθεια για τους ωφελούμενους, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες να (επαν) ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και ένα σύστημα πολλαπλών υπηρεσιών για τις μητέρες και τα παιδιά (Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, η Γραμμή Βοήθειας 11525 για την παροχή συμβουλών σε οικογένειες).
Σήμερα, στο Κέντρο Αλληλεγγύης προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τόσο στους πρόσφυγες/μετανάστες όσο και στους Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη, επεκτείνοντας το ήδη σπουδαίο επιτελούμενο έργο του, όπως:
Κοινωνική Υπηρεσία
- Yπηρεσίες κοινωνικής προστασίας
- Συμβουλευτική
- Ενδυνάμωση
Ψυχολογική υποστήριξη – Συμβουλευτική
- Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία
- Ομάδες ενδυνάμωσης, ένταξης και προσωπικής ανάπτυξης
Nομική Υπηρεσία
- Νομική συμβουλευτική
- Διαμεσολάβηση
- Δικαστηριακή εκπροσώπηση (κατά περίπτωση)
Υπηρεσίες απασχολησιμότητας
- Υποστήριξη ανέργων κατά την αναζήτηση εργασίας.
- Eργασιακή συμβουλευτική (δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, δημιουργία πλάνου δράσης)
- Εκπαίδευση σε δεξιότητες αναζήτησης εργασίας (μέσω διαδικτύου & εφημερίδων, ελεύθερη χρήση διαδικτύου)
- Προετοιμασία για την συνέντευξη επιλογής
- Θεματικά σεμινάρια – εργαστήρια και δράσεις δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες
- Πληροφόρηση και δικτύωση σε εκπαιδευτικά προγράμματα (υπολογιστές, εκμάθηση γλώσσας κ.α.)
Συμβουλευτική και Λογιστική υποστήριξη
- Λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη φυσικών προσώπων
- Συμβουλευτική και καθοδήγηση περί επιδομάτων, κοινωνικών παροχών και ρυθμίσεων οφειλών.
[Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας στεγάζεται γραφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου (κρατική υπηρεσία), που λειτουργεί ανεξάρτητα, με προκαθορισμένα ραντεβού.]
Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360.
Από 1/7/2021 έως 30/6/2023, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.
Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίχθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.
Από το Μάιο 2019 έως και τον Ιούλιο 2021, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτήθηκε από τα EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ CROWE σε συνεργασία με την HumanRights360.
Από την 1η Μαϊου 2016 έως τις 22 Μαϊου 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτήθηκε από το SolidarityNow και το Open Society Foundations (OSF/OSIFE), με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Open Society Foundation/OSIFE και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) – Χρηματοδοτική υποστήριξη από την Νορβηγία (EEAGR08.02), σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μέχρι τις 30.04.2016.
Επίσης, μεταξύ 1/11/2016 και 31/12/2017, συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχονταν από το Κέντρο Αλληλεγγύης χρηματοδοτούνταν από το EaSI (Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία) στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενίσχυση της απασχόλησης και παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο της Αθήνας (ESTI@)”.