
Χρήστος Κιούσης, δημοσιογράφος
Βρισκόμαστε στο στούντιο ηχογραφήσεων Revolver Recording studio. Ο Ομάρ, 24 χρονών από την Αλγερία, κάθεται μπροστά στο μικρόφωνο και αφηγείται την ιστορία του. Δίπλα του βρίσκεται ο δημοσιογράφος και δάσκαλός του, Χρήστος Κιούσης, ο οποίος τον καθοδηγεί. Σε λίγο θα ξεκινήσει η εγγραφή του πόντκαστ του και πρέπει όλοι όσοι είμαστε στο στούντιο να κάνουμε ησυχία.
Μουσική, λόγια και σκέψεις, ιδέες, απόψεις, συναισθήματα, αυτή είναι η μαγεία των πόντκαστ. Το ραδιόφωνο γίνεται πλέον ένα από τα βασικότερα μέσα επικοινωνίας, και αυτή του τη χρησιμότητα έμαθαν οι ενήλικοι και έφηβοι πρόσφυγες που παρακολούθησαν τα σεμινάρια που διοργάνωσε το SolidarityNow στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος “Resilient Roots”*.
Συγκεκριμένα, 60 νέοι που υποστηρίζονται από το SolidarityNow, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν πρωτότυπα σεμινάρια φωτογραφίας και ραδιοφώνου, με σκοπό να μάθουν να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους για τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται από την οργάνωση. Ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Κιούσης, ανέλαβε εθελοντικά να διδάξει στους συμμετέχοντες στη Θεσσαλονίκη, πώς να δημιουργήσουν το δικό τους πόντκαστ. Για να έχει κανείς μια ποιότητα ζωής, εκτός από την εξασφάλιση της επιβίωσής του πρέπει να κάνει και άλλα πράγματα για να μπορέσει να εκφραστεί όπως ο ίδιος θέλει. «Ό,τι κι αν κάνουν για να εκφραστούν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό θα τους βοηθήσει να ησυχάσει η ψυχή τους και το μυαλό τους», μας λέει ο Χρήστος.
«Όσο περίεργο και πρωτόγνωρο φάνηκε στα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους πόντκαστ, βάζοντάς τους στο μαγικό κόσμο του ήχου και του ραδιοφώνου, τόσο παράξενο και πρωτόγνωρο είναι και για εμένα να συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν πολύ σοβαρά θέματα να λύσουν», επισημαίνει ο Χρήστος, ο οποίος για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με πρόσφυγες αλλά και με ανθρώπους που εργάζονται στον ανθρωπιστικό χώρο.
«Για να είμαι ειλικρινής και εσείς που ασχολείστε με το συγκεκριμένο αντικείμενο, είστε μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπων κοινωνιολογικά», σπεύδει να συμπληρώσει.
Στην αρχή όπως μας εξομολογείται ο Χρήστος, ήταν αγχωμένος, γιατί δεν ήταν εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο χώρο, αλλά και επειδή πρώτη φορά θα έκανε μάθημα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η αρχική όμως αμηχανία ξεπεράστηκε αμέσως χάρη στους ανθρώπους της οργάνωσης, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. «Χαλάρωσα γιατί είδα τους ανθρώπους της οργάνωσης να είναι πολύ χαμογελαστοί. Στο τέλος του μαθήματος όταν τα παιδιά με ευχαρίστησαν και εξέφρασαν τη διάθεση να έρθουν και στο άλλο μάθημα, κατάλαβα ότι μπορεί να τους φάνηκα στο ελάχιστο χρήσιμος», υπογραμμίζει.
Η ώρα έχει περάσει και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή των πόντκαστς. Ο Δημήτρης Καραβασίλης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του studio και προσωπικός φίλος του Χρήστου, διέθεσε δωρεάν το χώρο του και τώρα θα αναλάβει την επεξεργασία των ηχογραφήσεων. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, καθώς δίνεται ένα βήμα σε ανθρώπους που πριν δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την παραγωγή ραδιοφώνου», μας λέει ο Βασίλης. Ο Χρήστος σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η καλλιτεχνική έκφραση σε συνδυασμό με τα τεχνικά μέσα, είτε αυτό είναι ραδιόφωνο, είτε είναι φωτογραφία, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν έχει όριο στην ηλικία και αφού δεν έχει όριο στην ηλικία δεν έχει όριο και στην καταγωγή».
*Το πιλοτικό πρόγραμμα λογοδοσίας, “The Resilient Roots Initiative”, υλοποιείται από το SolidarityNow από τον Ιούλιο του 2018 και χρηματοδοτείται από τον οργανισμό Social Sector Accelerator (εκ μέρους του δικτύου CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation) και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019.