Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Νοεμβρίου, η εκδήλωση για την έναρξη της νέας συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Μετανάστευσης της Ελβετίας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και της οργάνωσης, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Αστυνόμευσης της Ελβετίας, Elisabeth Baume-Schneider και του Δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη.
Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της χρηματοδοτικής υποστήριξης του Κέντρου από το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του προς όφελος των πιο ευάλωτων. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί από το 2014 προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες προς όλους όσοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως κριτηρίων. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 60,000 άνθρωποι έχουν ωφεληθεί των υπηρεσιών του.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό που θα συνεχιστεί το έργο του Κέντρου Αλληλεγγύης της Αθήνας στο συγκεκριμένο ιστορικό σημείο. Στη χώρα μας έχει γίνει προσπάθεια ελέγχου των εισόδων μεταναστευτικών ροών, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να γίνουν για την ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος για αυτό οι συνέργειες μεταξύ των φορέων είναι μεγάλης σπουδαιότητας και φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.»
Στη συνέχεια, η Elisabeth Baume-Schneider, Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνόμευσης της Ελβετίας χαιρέτησε την εκδήλωση και δήλωσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να εγκαινιάσω ένα εξαιρετικό έργο και χαίρομαι που αυτό το Κέντρο αποτελεί μέρος του ελβετοελληνικού προγράμματος συνεργασίας. Το έργο αυτό αντιμετωπίζει ορισμένες από τις προκλήσεις της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, διασφαλίζοντας την προστασία και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των ευάλωτων ομάδων και καταδεικνύει τον ζωτικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, στην υποστήριξη αυτών των ομάδων.»
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικό, γιατί αυτό που έχει πετύχει το SolidarityNow στην Αθήνα αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο του τί μπορεί να προσφέρει η συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.»
Τέλος, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow, κος Στέλιος Ζαββός αναφέρθηκε στην ανάγκη των συνεργασιών τονίζοντας ότι «Μέσα από την υποστήριξη από το ελβετοελληνικό πρόγραμμα συνεργασίας, δημιουργούμε μία κοινοπραξία αλληλεγγύης στο πλευρό των πιο ευάλωτων, συνεχίζοντας το έργο μας που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν με την ίδρυση του SolidarityNow και του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας. Ειδικά στη σημερινή εποχή που μαστίζεται από εμπόλεμες συγκρούσεις, εκτοπισμό πληθυσμών και ανισότητες, η σπουδαιότητα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ επιτακτική είναι και η ανάγκη για ένα ανθρωποκεντρικό πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, που θα στηρίζει τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα και θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.»
Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη συζήτηση μεταξύ της Wivine, ωφελούμενης του Κέντρου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και του Θοδωρή Ζέη, δικηγόρου της νομικής υπηρεσίας, σχετικά με το προσφυγικό ταξίδι της που ξεκίνησε το 2019 και τις από κοινού προσπάθειες των ανθρώπων του Κέντρου και της ίδιας για ένταξη στην ελληνική κοινωνία. «Είχα δύσκολη ζωή στην πατρίδα μου. Τώρα πια είμαι εδώ και προσπαθώ να νιώσω ασφαλής, να κρατήσω τα μέλη της οικογένειάς μου που έχουν μείνει κοντά μου και όλοι μαζί να ζήσουμε καλύτερα στην Ελλάδα.» Η Wivine, νομικός, έχει χάσει δυο από τα πέντε παιδιά της, τη μητέρα και τον σύζυγό της στο ταξίδι της προς την Ευρώπη.