Η Ελλάδα οργανώνεται μπροστά σε ένα Nέο Προσφυγικό Κύμα

SolidarityNow

Από την Αλεξία Κεφαλά

στην εφημερίδα Le Figaro

Πολλές ΜΚΟ εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να διευκολύνουν την ένταξη των προσφύγων

Δικαίωμα ασύλου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Μέσα σε μια βδομάδα η Ελλάδα θα υποδεχτεί 1.500 αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία, που αντιστοιχούν στις προγραμματισμένες, από τον προηγούμενο Ιούνιο, επαναπροωθήσεις και βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας, γνωστής ως «Δουβλίνο ΙΙ». Η συμφωνία αυτή ορίζει το βασικό κανόνα του ευρωπαϊκού συστήματος επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο, δηλαδή την επιστροφή τους στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ευρώπη και στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα. Μετέωρη από το 2012 επειδή η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δεν θεωρούσε την Ελλάδα ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες, αυτό το μέτρο τίθεται σε ισχύ εκ νέου.

Ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού το 2015, αυτές οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων δεν καθησυχάζουν τις ελληνικές αρχές. Η έλλειψη μέσων και υποδομών είναι μια πραγματικότητα, κυρίως στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τη γειτονική Τουρκία όπου τα κέντρα κράτησης είναι ασφυκτικά γεμάτα.  «Πρέπει να πούμε ότι το καλοκαίρι οι αφίξεις από την Τουρκία αυξάνονται, πολύ περισσότερο αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», διευκρινίζει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, διευθύντρια της ΜΚΟ SolidarityNow. Αυτή η ΜΚΟ δεν βλέπει με κακό μάτι τις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο. «Είναι καιρός να μάθουμε επιτέλους πώς διασκορπίζονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Σχεδόν κάθε δύο από τα δέκα άτομα που φιλοξενούμε εξαφανίζονται μετά από κάποιες μέρες πιστεύοντας ότι μπορούν να κυνηγήσουν την τύχη τους στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τώρα οι πρόσφυγες θα γνωρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά μας».

Αυτά τα προγράμματα είναι εκπαιδευτικά και προσφέρονται από την οργάνωση στους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά επωφελούνται εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικών ,καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ και οι ενήλικες έχουν δικαίωμα στην εκμάθηση της γλώσσας, αλλά και δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα και την εργασία.

Ο Λόχμαν, 37 ετών, είναι ένας από τους ωφελούμενους του SolidarityNow. «Είχα το δικό μου ζαχαροπλαστείο στη χώρα μου, είναι αυτό που ξέρω καλύτερα να κάνω. Παρακολούθησα λοιπόν ένα πρόγραμμα και σήμερα εργάζομαι σε ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης», εξομολογείται αυτός ο Ιρανός κουρδικής καταγωγής που ζει εδώ και δύο χρόνια στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Αυτή η εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη», προσθέτει ο Κάμελ, o 42χρονος Σύριος που είναι σήμερα καθηγητής αγγλικών στην οργάνωση SolidarityNow. «Σπούδασα μηχανικός, αλλά μιλούσα και αγγλικά. Είχα την ευκαιρία να κάνω κάποιες μεταφράσεις, μετά επίσης δίδαξα αγγλικά και αραβικά σε διάφορες ΜΚΟ και τώρα είναι το επάγγελμά μου» εξηγεί.

Τα περισσότερα μαθήματα είναι οπωσδήποτε στα αγγλικά και άρα προσβάσιμα σε όλους. Έτσι τα σεμινάρια που είναι αφιερωμένα στη δημιουργία start up επιχειρήσεων τα παρακολουθούν κυρίως άνδρες, ενώ τα σεμινάρια αισθητικής αριθμούν 15 γυναίκες και μόνο έναν άνδρα. Αυτός ο τελευταίος, αν και ντροπαλός, φιλοδοξεί να ανοίξει άμεσα το δικό του κέντρο αισθητικής στην Ελλάδα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα. Είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα προσφυγικά κύματα. Σήμερα θέλουν να εργαστούν, να κάνουν επιχειρήσεις, να καινοτομήσουν. Είναι ένας πλούτος για την Ελλάδα και τη γηράσκουσα Ευρώπη. Παρόλα αυτά, μια μερίδα Ελλήνων δε βλέπει αυτές τις αφίξεις με καλό μάτι, αλλά κάνει λάθος, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι οι νέοι επιχειρηματίες που θα συνεισφέρουν για τις συντάξεις μας, που είναι ψαλιδισμένες από την οικονομική κρίση. Τους έχουμε ανάγκη», προσθέτει η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Το SolidarityNow μετράει περισσότερους από 8.000 ωφελούμενους στα προγράμματά του σήμερα, με μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με πέρυσι και πολλές άλλες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στη χώρα για να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες μια ομαλή ενσωμάτωση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι δεν έχει έρθει ακόμα ο καιρός που ο ελληνικός πληθυσμός θα μοιράζεται συνολικά αυτή την αισιοδοξία.

Πρωτότυπο άρθρο: “La Grèce s’organise face à un nouvel afflux de réfugiés