«Άναψε το φως και άσε με να δω / θέλω να χτίσω το μέλλον μου εδώ» – H ιστορία του Μαζντ


Στίχοι: Μάζντ Σαγιέντ από τη Συρία

Η Πρωτοχρονιά του 2018 είναι η δεύτερη για αυτόν στην Ελλάδα και τον βρίσκει να είναι φοιτητής, εργαζόμενος και οικονομικά ανεξάρτητος.

Ο Μάζντ από τη Συρία είναι μόλις 24 ετών. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που θυμάται με τόση ακρίβεια τη μέχρι τώρα ζωή του. Η διήγηση τόσων πολλών γεγονότων με λεπτομέρειες ημέρας και ώρας!

Ο Μάζντ σπουδάζει σήμερα Αγγλική φιλολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree στην Αθήνα και απέκτησε αυτή την ευκαιρία μέσω του προγράμματος υποτροφιών “Education Unites: From Camp to Campus,”* που οργανώνει η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης-Anatolia College, το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Perrotis College-Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Είναι ένας από τους 78 πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και φοιτούν στα τρία κολλέγια.

Όνειρό του να μάθει την αγγλική γλώσσα πολύ καλά, εφόδιο που είναι απαραίτητο τόσο για την εργασία του ως διερμηνέας όσο και για την επίτευξη των στόχων του σε ό,τι αφορά τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Θα ήθελε να μπορεί να μεταφράζει τους στίχους που γράφει μόνος του, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, τα οποία και θα τελειοποιήσει σύντομα, είναι σίγουρος. Κι εμείς το ίδιο, αφού είναι εμφανές ότι αυτός ο νέος ό,τι αποφασίσει να κάνει θα το κάνει μόνο καλά. Αλλιώς καθόλου.

»…η ζωή είναι πικρή / μα και λυπηρή 

φωνές οργή / λίγη στοργή

όπλα παντού / αίμα παντού / θέλω να σκορπίσω αγάπη παντού

άναψε το φως και άσε με να δω / θέλω να χτίσω το μέλλον μου εδώ

είμαστε αδέλφια όχι εχθροί / έλα να χτίσουμε τη χώρα σου μαζί…»

Γεννήθηκε στη Συρία το 1994 και ανήκει σε μια πενταμελή οικογένεια. Υπερδραστήριο παιδί, έφηβος και ενήλικας. Από μαθητής ήταν εθελοντής σε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό. Τα καθήκοντά του αφορούσαν στη διοργάνωση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, ενώ αυτή του η δραστηριότητα τον έκανε στόχο του ISIS. Προσπάθησε όμως να μην τον κάνει και να εγκαταλείψει την αγάπη του για το θέατρο αλλά και το όνειρό του να γίνει ηθοποιός. Στα 19 του χρόνια αναγκάστηκε να γίνει σκληρός τόσο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τους διάφορους τρόπους εκφοβισμού του. Τα κατάφερνε πάντα, αν και ακόμη θυμάται «τη χειρότερη μέρα της μέχρι τότε ζωής μου. Τη μέρα που μου έκλεψαν την ταυτότητα. Χωρίς ταυτότητα είσαι αόρατος».

Παρόλα αυτά ζει μια κανονική, όπως την περιγράφει, ζωή στη Συρία, από το 2013 έως το 2015. Το 2015 ο κόσμος του αλλάζει. Ο πατέρας του πεθαίνει. Αναλαμβάνει το ρόλο του, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν όπως θέλει η μητέρα του. Εκείνος θέλει να φύγει από τη χώρα, ξέρει ότι δεν θα ζήσει κανονικά αν παραμείνει. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη μοίρα του διαρκώς διωκόμενου.

Ο Μάζντ διηγείται απίστευτες ιστορίες για το μακρύ ταξίδι του μέσα στη Συρία, με προορισμό τη Δαμασκό. Από την πρωτεύουσα θεωρούσε ότι θα καταφέρει να φύγει ευκολότερα για την Τουρκία. Δεν υποστηρίχθηκε από τους συγγενείς του οι οποίοι φοβόνταν να τον βοηθήσουν. Στηρίχθηκε μόνο στον εαυτό του. Έχει επινοήσει πολλές ιστορίες μπροστά σε στρατιώτες για να σώσει τη ζωή του – «έχω πει ψέματα, έχω εμπνευστεί ιστορίες που μοιάζουν με σενάρια ταινιών τρόμου για να σωθώ».

Έφυγε. Αρχικά βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Επόμενη πόλη, άλλη χώρα. Πειραιάς, Ελλάδα για δυο πολύ δύσκολους μήνες. Με τη βοήθεια εθελοντών εκεί μαθαίνει να συνεννοείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Δεν αφήνεται. Ξεκινά τη διαδικασία και αιτείται άσυλο στην Ελλάδα, ενώ σήμερα δουλεύει ως διερμηνέας στο SolidarityNow παράλληλα με τις σπουδές του στο Deree. «Στο SolidarityNow δεν έχω συναδέλφους. Έχω αποκτήσει μια οικογένεια». Προλαβαίνει και κάνει και πρόβες μαζί με τα μέλη της θεατρικής ομάδας στην οποία ανήκει τον τελευταίο καιρό. Θα μείνει στην Ελλάδα. Ίσως κάποια στιγμή έρθει και η υπόλοιπη οικογένειά του εδώ. Μέχρι τότε θα προσπαθεί και θα βελτιώνει διαρκώς τη ζωή του.

«Ο δρόμος προς την κοινωνική ενσωμάτωση δεν είναι όσο δύσκολος νομίζουμε στην αρχή. Αν ξεκινήσεις και είσαι ανοιχτός και πρόθυμος, θα τα καταφέρεις. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».


* Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα υποτροφιών “Education Unites: From Camp to Campus,” από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης-Anatolia College, το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Perrotis College-Αμερικανική Γεωργική Σχολή | https://gr.usembassy.gov/el/first-semester-education-unites-camp-campus-started-2/.