
«Τώρα με αυτό το πτυχίο, μπορώ να ανοίξω το δικό μου σαλόνι ομορφιάς;», ρωτάει η Αμπέρ τη δασκάλα της. Η Αμπέρ, 33 χρονών, κατάγεται από το Πακιστάν και μαζί με άλλα 14 άτομα παρακολούθησαν τα δωρεάν σεμινάρια ονυχοπλαστικής, που οργάνωσε το SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, είναι η μέρα απονομής των πτυχίων και οι μαθητές έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν την επιτυχία τους.
Η Αμπέρ είναι μια ήρεμη δύναμη. Έχει μια ήσυχη παρουσία που κρύβει μέσα της μεγάλο δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Ο τρόπος που μιλάει, αλλά και η προσωπική της ιστορία δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν έχει μάθει να το βάζει κάτω. Στην Ελλάδα, βρίσκεται μαζί με την οικογένειά της τους τελευταίους 9 μήνες. Πρώτο μέλημά της, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, είναι να μάθει ελληνικά, τα οποία θεωρεί δύσκολη γλώσσα. Στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων ήρθε για αυτόν ακριβώς το λόγο. «Θέλω να μάθω ελληνικά, γιατί θέλω να παραμείνω στην Ελλάδα και να βρω δουλειά, και συγκεκριμένα, να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση, αλλά κι επειδή θέλω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους», μας λέει. Η Αμπέρ έχει σπουδάσει Διεθνές Εμπόριο και είχε αρχίσει και ένα μεταπτυχιακό, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς άνοιξε τη δική της επιχείρηση, ένα σαλόνι ομορφιάς. Συγκεκριμένα, η ίδια ήταν hair stylist.
Για τα σεμινάρια μανικιούρ-πεντικιούρ έμαθε μέσω της Εργασιακής Συμβούλου του Κέντρου. «Θεώρησα, ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθω νέα πράγματα και νέες τεχνικές. Η ονυχοπλαστική έχει άλλωστε κάτι το καλλιτεχνικό, για αυτό και μου αρέσει», υποστηρίζει η Αμπέρ. Τα μαθήματα γίνονταν κάθε Σάββατο και διαρκούσαν πολλές ώρες, από τις 9 το πρωί έως στις 5 το απόγευμα. Η Αμπέρ μιλάει με όμορφα λόγια για την εκπαιδευτική της εμπειρία. Πέρα από τα ίδια τα μαθήματα, είχε και την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους συμμαθητές της. «Μάθαμε όλες τις τεχνικές, και πέρα από αυτό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης -όταν κάναμε μανικιούρ ο ένας στον άλλον- μιλούσαμε για το παρελθόν μας και τις ζωές μας, και αυτό μου άρεσε πολύ», μας αναφέρει. Επόμενός της στόχος τώρα είναι να βρει δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και γιατί όχι, να ανοίξει μελλοντικά το δικό της σαλόνι ομορφιάς. «Διάβαζα αρκετό διάστημα για να πάρω το δίπλωμα αυτό και τώρα το κρατάω στα χέρια μου -και είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Τώρα θέλω να μετακομίσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να βρω μια δουλειά ως τεχνίτρια περιποίησης άνω και κάτω άκρων», σημειώνει.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των ωφελούμενων του SolidarityNow και αποκρινόταν αποκλειστικά σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. «Πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Για εμένα που έχω κάψει τα δάχτυλά μου ήταν κάτι πολύ σημαντικό», μας λέει. Η Αμπέρ την περίοδο που βρισκόταν στην Τουρκία, δούλευε σε ένα εργοστάσιο το οποίο σχεδίαζε ετικέτες. Εκεί είχε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, που της προκάλεσε εγκαύματα β’ βαθμού στα δάχτυλα του ενός χεριού της. Χρειάστηκε να έρθει στην Ελλάδα για να δει κάποιος ειδικός το χέρι της, για πρώτη φορά. «Αποφάσισα να παρακολουθήσω τα συγκεκριμένα σεμινάρια, για να φτιάξω ξανά τα δάχτυλά μου και τα νύχια μου, γιατί όπως όλες οι γυναίκες έτσι και εμένα με ενδιαφέρει να φαίνομαι όμορφη», μας εξηγεί η Αμπέρ. «Καμιά φορά οι άνθρωποι με ρωτάνε, τί έπαθαν τα δάχτυλά σου, και εγώ απαντάω με ένα απλό όλα καλά, απλά τα έχω κάψει. Για τους ανθρώπους η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο. Όλοι κοιτούν το έξω και όχι το μέσα. Ως άνθρωποι όμως, πρέπει να κοιτάμε το μέσα μας», καταλήγει λέγοντας.
«Είσαι θετικός άνθρωπος;», ρωτάμε αυθόρμητα την Αμπέρ. «Όχι δεν είμαι. Σκέφτομαι αρνητικά. Δεν ξέρω γιατί, ίσως λόγω των καταστάσεων», μας απαντάει και αμέσως σπεύδει να αλλάξει την πρώτη της δήλωση λέγοντας, «δεν είμαι πάντα έτσι. Κάποιες φορές πιστεύω ότι θετικά πράγματα θα μου συμβούν». Η Αμπέρ από μικρή ηλικία νιώθει ότι πάντα ταξίδευε, έτρεχε, όπως μας λέει χαρακτηριστικά. «Το μόνο που θέλω από τη ζωή μου είναι να αισθάνομαι ασφαλής και ικανοποιημένη», τονίζει συγκινημένη.
*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την UNICEF και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
**Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του SolidarityNow υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.