Κωνσταντίνα Γανώτη, εκπαιδεύτρια ονυχοπλαστικής
Κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, 15 ωφελούμενοι του SolidarityNow από τη Συρία, την Αφρική, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν παρακολούθησαν δωρεάν σεμινάρια ονυχοπλαστικής -μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της οργάνωσης- στο «Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης» στη Θεσσαλονίκη. Η ονυχοπλαστική δεν έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά και τον καλλωπισμό, αφορά πάνω από όλα την υγεία μας, και εκτός αυτού είναι μια τέχνη η οποία διδάσκεται και μπορεί να γίνει και μέσο βιοπορισμού, μας εξηγεί η Κωνσταντίνα Γανωτή, εκπαιδεύτρια των σεμιναρίων, γνωστή και ως «Ντίνα» για τους μαθητές της.
Η Κωνσταντίνα, αν και σπούδασε Θεολογία, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αισθητική των άνω και των κάτω άκρων. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ασχολείται ενεργά και με τη διδασκαλία της εν λόγω τέχνης. Η συνεργασία με το SolidarityNow προέκυψε, όταν η υπεύθυνη του ινστιτούτου τής πρότεινε να αναλάβει το συγκεκριμένο τμήμα. «Μου είπαν, ότι το τμήμα αυτό θα είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, επισημαίνοντάς μου ότι η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι στα αγγλικά. Προφανώς και ήμουν πολύ θετική. Δεν είχα ποτέ κάνει ξανά κάτι τέτοιο», μας λέει. Η όλη διαδικασία αν και είχε αρκετές δυσκολίες, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τόσο για τους μαθητές, όσο και για την εκπαιδεύτρια. «Τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική γλώσσα κανενός μας. Ύστερα, για κάποιους από τους μαθητές αυτή ήταν η πρώτη τους εκπαιδευτική εμπειρία. Άλλοι δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους. Όλα αυτά είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτούς, αλλά και για εμένα, αλλά πάνω από όλα, ήταν πολύ ευχάριστη», σημειώνει η Κωνσταντίνα.
Τα μαθήματα, συνολικής διάρκειας 60 ωρών, πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο. Οι περισσότεροι από τους 15 μαθητές ήταν πολύ επιμελείς, δεν έχασαν ποτέ τους κάποιο μάθημα, ενώ πάντα ήταν στην ώρα τους και παρακολουθούσαν με ζήλο την παράδοση κάνοντας ερωτήσεις και ζητώντας τη βοήθεια της δασκάλας τους. «Όλοι τους είχαν πολύ καλή συμπεριφορά, για αυτό και δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον», επισημαίνει η Κωνσταντίνα όταν τη ρωτάμε αν έχει ξεχωρίσει κάποιον από τους μαθητές της. Πλέον, όλοι τους κρατάνε στα χέρια τους το πιστοποιημένο τους δίπλωμα παρακολούθησης των σεμιναρίων, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν ως τεχνίτες περιποίησης χεριών και ποδιών. «Αρκετά από τα άτομα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, κάποιοι μάλιστα έχουν και δεξιότητες, το θέμα όμως τώρα είναι να τις εξελίξουν για να γίνουν ακόμα καλύτεροι», μας λέει. Το συγκεκριμένο αντικείμενο χρειάζεται πολύ εξάσκηση αλλά και την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού, ο οποίος όπως μας πληροφορεί η Κωνσταντίνα έχει κάποιο κόστος. «Πιστεύω ότι αν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορεί να εξελιχθούν και να δουλέψουν πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο», καταλήγει.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μαθητές και δασκάλα συναντιούνται. Η Κωνσταντίνα συγχαίρει τους μαθητές της για την ολοκλήρωση των σεμιναρίων και τους παραδίδει τα πτυχία τους. Στο τέλος όλοι μαζί χαμογελαστοί στήνονται για να βγάλουν φωτογραφία. «Όλη αυτή η εμπειρία ήταν πολύ ωραία. Γνώρισα ανθρώπους διαφορετικούς από εμένα με άλλες αντιλήψεις και άλλο τρόπο σκέψης. Έμαθα και εγώ νέα πράγματα», μας λέει. Πριν την αποχαιρετήσουμε τη ρωτάμε τί είναι για αυτήν αλληλεγγύη. «Αλληλεγγύη είναι να στηρίζει ο ένας τον άλλων, να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις, να μπορείς να βοηθάς ανιδιοτελώς».
*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την UNICEF και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
**Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του SolidarityNow υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.