«Πολιτικός βανδαλισμός αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία»


Πώς ο διεθνής και τοπικός Τύπος καλύπτουν τις επιθέσεις εναντίον
της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα

Την έντονη επίθεση προς τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που λαμβάνει χώρα στην Ουγγαρία, με στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας τους, αλλά και την παράλληλη προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών και της ανεξαρτησίας του εκπαιδευτικού συστήματος, καλύπτουν εκτενώς τα Mέσα Μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό site, www.politico.eu, με τίτλο «Η Ουγγαρία απειλεί το Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον Σόρος», o πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Kαναδός πρώην πολιτικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Michael Ignatieff χαρακτηρίζει το θέμα «ως ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος».

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στο κλείσιμο του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (CEU) που εδρεύει στη Βουδαπέστη, ενώ παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο κάνει λόγο για «τη διαφάνεια των οργανισμών που λαμβάνουν ξένους πόρους». Οι ΜΚΟ και το Πανεπιστήμιο -το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από τον Τζ. Σόρος- είναι σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση «ξένοι» οργανισμοί. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orbán, βάλλει κατά του ιδρυτή του Πανεπιστημίου και υποστηρικτή μερικών από τις οργανώσεις, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπάρχει ζήτημα προσωπικών αντιπαραθέσεων, αφού όλα γίνονται ως μέρος του σχεδίου αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Στον αντίποδα, χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Απριλίου στη Βουδαπέστη υπέρ της λειτουργίας του Πανεπιστημίου με σύνθημα «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», κατήγγειλαν το επίμαχο νομοσχέδιο ως «επίθεση κατά της ελευθερίας στην εκπαίδευση» και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, János Áder, να κάνει χρήση του δικαιώματος άσκησης ΒΕΤΟ και να μην το ψηφίσει.

Εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, με τίτλο «Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Ουγγαρία υπέρ της λειτουργίας του πανεπιστημίου του Σόρος», υποστηρικτές δηλώνουν για τις αποφάσεις της ουγγρικής κυβέρνησης: «Θέλουν να υπονομεύσουν εντελώς και να εξαλείψουν ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία των πολιτών. Η μέθοδος, η έλλειψη διαλόγου, οι προσπάθειες επί σειρά ετών για την εκμηδένιση όλων των δημοκρατικών θεσμών – αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας ή το μέλλον των παιδιών μας».

Οι New York Times, χαρακτηρίζουν την προσπάθεια για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου «πολιτικό βανδαλισμό», στο άρθρο του Palko Karasz με τίτλο «Το σχέδιο της Ουγγαρίας που μπορεί να κλείσει το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ονομάζεται ‘πολιτικός βανδαλισμός’». Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, δηλώνει στους New York Times ότι «το Πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ανενόχλητα», ενώ στις 28 Απριλίου 2017 εκπρόσωποι του δικτύου της Κοινωνίας των Πολιτών Ευρώπης θα έχουν συνάντηση μαζί του με στόχο την προσπάθεια εύρεσης μίας λύσης.

Το δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί τις ΜΚΟ στην Ευρώπη, σε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης των Ουγγρικών οργανώσεων.

Διεθνείς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανθρωπιστικών Ομάδων (EHF), η Διάσκεψη των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (INGOs) και το διεθνές Δίκτυο Οργανώσεων για την ελευθερία της έκφρασης (IFE), στηρίζουν την πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών Ευρώπης για την προστασία του έργου και της λειτουργίας των οργανώσεων στην Ουγγαρία.

The EHF joins European Civil Society in expressing solidarity to Hungarian NGOs

The Conference of INGOs calls on Hungary not to adopt draft Act (Bill T/14967) undermining freedom of association  https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168070bfbb / Opinion prepared by the Expert Council at the request of the Conference of INGOs of the Council of Europe, April 2017

Hungary’s foreign funding bill a transparent attack on civil society

Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο:

Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του νομοσχέδιου Ορμπαν για τα πανεπιστήμια

Ορμπάν – Σόρος: Νέα σύγκρουση για ένα πανεπιστήμιο

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν κλείνει το πανεπιστήμιο του Τζορτζ Σόρος

Ουγγαρία: Στην χώρα του Βίκτορ Ορμπάν τα ΜΜΕ πασχίζουν να παραμείνουν ανεξάρτητα

Παρά την αντίδραση, ο Ορμπάν υπέγραψε το νόμο για τα πανεπιστήμια

Σε στενό κλοιό τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν

Ουγγαρία: Πέρασε ο επίμαχος νόμος που κλείνει το Πανεπιστήμιο του Σόρος
———————–

Τί είναι το Civil Society Europe (CSE):

Η Κοινωνία των Πολιτών Ευρώπης συγκεντρώνει 28 ευρωπαϊκά δίκτυα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου γύρω από τις κοινές αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικότητας και της δημοκρατίας.

Civil Society Europe (CSE) brings together 28 European networks of civil society organisations (CSO) working towards regenerating the European project around the shared values of Equality, Solidarity, Inclusiveness, and Democracy.