ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Εκδήλωση εύρεσης εργασίας στη Θεσσαλονίκη: Προσφορά 230 θέσεων εργασίας σε πρόσφυγες & αιτούντες άσυλο


Περισσότερες από 230 θέσεις εργασίας προσφέρθηκαν, μετά από περίπου 770 συνεντεύξεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εύρεσης εργασίας που διοργάνωσαν με επιτυχία το SolidarityNow και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη στις 13 Μαρτίου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διασύνδεση προσφύγων και αιτούντων άσυλο που αναζητούν εργασία με εργοδότες από διαφορετικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων Blue Refugee Centre*, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου των δυο φορέων για την προώθηση της απασχολησιμότητας των προσφύγων, υποστηρίζοντας την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη προς όφελος τόσο των προσφύγων όσο και της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι 279 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που συμμετείχαν, πέρασαν από συνεντεύξεις με 15 εργοδότες από ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία, οι οποίοι προσβλέπουν στην ενίσχυση και αύξηση του εργατικού τους δυναμικού.

Λαμβάνοντας καθοδήγηση και υποστήριξη σε κάθε βήμα της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συντάξουν επί τόπου το βιογραφικό τους, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους πριν προχωρήσουν σε συνεντεύξεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Επιπλέον, δύο παράλληλες ομαδικές συζητήσεις προσφέρανε έμπνευση και πρακτικές συμβουλές στους πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Η Shaaima, μητέρα τριών παιδιών, ήρθε από το Ιράκ στην Ελλάδα το 2018 και, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, είναι έτοιμη να ανοίξει τώρα το δικό της εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη με αραβικές και ελληνικές γεύσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση με τίτλο «Γυναίκες πρόσφυγες στην εργασία» η Shaaima ενέπνευσε και ενθάρρυνε όλες τις γυναίκες να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να πάρουν οι ίδιες αποφάσεις. «Κάθε γυναίκα είναι ιππότης και ποιήτρια. Αν μια γυναίκα κοιτάξει στην ψυχή της θα το δει αυτό», είπε.

Η Ola, μια νεαρή γυναίκα από τη Σιέρρα Λεόνε που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 1,5 χρόνο περίπου, μοιράστηκε τη δική της εμπειρία στο πλαίσιο της ομαδικής συζήτησης με τίτλο «Πρόσφυγες και η ελληνική αγορά εργασίας: Συζήτηση μεταξύ εργοδοτών και υποψηφίων».

«Για εμένα ελπίδα σημαίνει υπομονή. Πρέπει να κάνεις ένα βήμα τη φορά. Πρέπει να αναγνωρίζεις την αξία όσων κάνεις, να πιστεύεις στον εαυτό σου», τόνισε σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει άλλες προσφύγισσες που ενδεχομένως να αισθάνονται αβοήθητες και να έχουν χάσει την ελπίδα τους. Η πρακτική συμβουλή που δίνει η Ola στους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα είναι να απευθύνονται στις τοπικές οργανώσεις για υποστήριξη και καθοδήγηση. «Το πρώτο μου βήμα ήταν να πάω στο Blue Refugee Centre. Εκεί με βοήθησαν». Ενώ η Ola έλαβε μια προσφορά εργασίας σε ξενοδοχείο αυτό το καλοκαίρι, παράλληλα συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει το μεγάλο όνειρό της πραγματικότητα και να γίνει κτηματομεσίτρια.

Από την πλευρά τους, όσοι εργοδότες συμμετείχαν στις συζητήσεις εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στο SolidarityNow και την Ύπατη Αρμοστεία για τις πρωτοβουλίες τους με στόχο την προώθηση της απασχολησιμότητας των προσφύγων. Παρότι όλοι τους αναφέρθηκαν στα διοικητικά εμπόδια που υπονομεύουν και συχνά εμποδίζουν τη διαδικασία πρόσληψης προσφύγων και αιτούντων άσυλο, εξήραν τις δεξιότητες και την επαγγελματική ηθική των προσφύγων στην Ελλάδα και αυτός, όπως εξήγησαν, ήταν ο λόγος για τον οποίον συμμετείχαν στην εκδήλωση, επειδή ενδιαφέρονται να προσλάβουν ακόμα περισσότερους.

«Το εταιρικό λεωφορείο που μεταφέρει τους εργάτες στο εργοτάξιο δεν χρειάστηκε ποτέ να περιμένει ούτε πέντε λεπτά. Ποτέ τους δεν παραμέλησαν τα μέτρα ασφαλείας. Πάντα είχαν θετική στάση», δήλωσε κατά την ομιλία του εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, επαινώντας την εξαιρετική εργασιακή ηθική των προσφύγων συναδέλφων του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εύρεσης εργασίας η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε επίσης την ηλεκτρονική πλατφόρμα Adama Job-Matching Platform, ένα χρήσιμο εργαλείο που σχεδιάστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία και την Catholic Relief Services και συνδέει πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα με υποψήφιους εργοδότες σε όλη τη χώρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κος Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Ισότητας, Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εθελοντισμού & Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, κα Ειρήνη Καγιαμπίνη. Και οι δυο τοπικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν τη μακρά και εποικοδομητική συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τους εταίρους της σε ό,τι αφορά την ένταξη των προσφύγων μέσω της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων.


Σημειώσεις για τους συντάκτες:

  • Στην εκδήλωση εύρεσης εργασίας συμμετείχαν 279 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο 29 εθνικοτήτων
  • Συμμετείχαν 212 άντρες και 67 γυναίκες
  • Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης 15 εργοδότες που αναζητούν προσωπικό
  • Διεξήχθησαν 775 συνεντεύξεις, ενώ 110 βιογραφικά σημειώματα συντάχθηκαν επί τόπου
  • Μέχρι στιγμής προσφέρθηκαν 234 θέσεις εργασίας και 148 προσφορές έγιναν δεκτές
  • Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το SolidarityNow το 2022, οι γυναίκες πρόσφυγες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 65% ότι επιδιώκουν την αναγνώριση της επαγγελματικής τους εμπειρίας, των πιστοποιητικών και των διπλωμάτων τους, ενώ σε ποσοστό 63% εξέφρασαν την ανάγκη τους να σπουδάσουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε ένα φιλικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

* To Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων “Blue Refugee Centre” του SolidarityNow λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη UNICEF με στόχο την υποστήριξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο παρέχοντας ένα εύρος υπηρεσιών που διευκολύνουν την ένταξή τους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.