ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διακρατικό συνέδριο “Ανισότητες στην Εκπαίδευση”


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διακρατικό συνέδριο, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση

Το συνέδριο διοργανώθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού), στην Αθήνα από τους διαχειριστές του προγράμματος Active Citizens Fund, στην Ελλάδα -SolidarityNow, Ίδρυμα Μποδοσάκη- και στη Βουλγαρία – Open Society Institute Sofia, Workshop for Civic Initiatives Foundation και Trust for Social Achievement. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Ακαδημαϊκό χώρο, Πρεσβείες, θεσμικούς φορείς και από ευρωπαϊκούς και τοπικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται ενεργά για την καταπολέμηση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 40 ομιλητές και συμμετέχοντες εκπροσώπησαν 9 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία).

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη, τους ευάλωτους πολίτες και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα, κα Σοφία Βούλτεψη, η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κα Lajla Brandt Jakhelln και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του SolidarityNow, κος Στέλιος Ζαββός.

Η κα Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε ότι το βασικό αίτιο των ανισοτήτων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σημείο εκκίνησης, κάτι που πολλαπλασιάζεται όταν συζητάμε για παιδιά πρόσφυγες. Επιπλέον, η Υφυπουργός μίλησε για τα βήματα συμπερίληψης που έχουν γίνει: «Το πρόγραμμα ‘Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση’ αποτελεί σύνθημα και παραδοχή, μία ιστορία επιτυχίας και τη ναυαρχίδα της προσφυγικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο, από το οποίο έχουν ωφεληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα πάνω από 22.000 παιδιά». 

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Νορβηγίας, Lajla Brandt Jakhelln, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών των EEA Grants, τόνισε: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς δεν είναι μόνο το ορθό πράγμα να κάνεις, αλλά και το πιο έξυπνο».

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός σημείωσε ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στην καρδιά των δράσεων της οργάνωσης, έχοντας θεμελιώδη σημασία για την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης, κοινωνικής ένταξης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Η οργάνωση έχει αναπτύξει πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση και την παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες για τα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους και για τα παιδιά Ρομά, με όραμα για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και χωρίς αποκλεισμούς».

Μέσα από τα βιώματα τεσσάρων παιδιών που μαθητεύουν στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, οι 215 συμμετέχοντες-ουσες είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της συμπερίληψης στην πράξη, όπου κάθε παιδί ανεξαρτήτως εθνικότητας, ύπαρξης αναπηρίας, φύλου, γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων έχει τη θέση του και πρέπει να νιώθει ισότιμο μέλος στο σχολείο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρότι στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των εγγεγραμμένων παιδιών στα σχολεία είναι πολύ υψηλό, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και στα μαθησιακά αποτελέσματα, ιδίως για κάποιες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, τα παιδιά Ρομά και τα παιδιά με αναπηρία.

Στο συνέδριο μέσα από μία σειρά από παρουσιάσεις, συζητήσεις και τοποθετήσεις αναδείχτηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη για περισσότερη τεκμηρίωση, η σημασία της συμμετοχής των παιδιών, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους στην εκπαίδευσή τους, η αξία της ανάδειξης ή αναγνώρισης της πολιτισμικής και γλωσσικής ετερότητας, η κατάρριψη των στερεοτύπων που υπάρχουν σχετικά με τις εκπαιδευτικές δυνατότητες, και κυρίως η ανάγκη ενός συμπεριληπτικού τρόπου σκέψης.

Κοινός τόπος όλων ήταν ότι η συμπερίληψη στην εκπαίδευση όλων των παιδιών είναι μία υπόθεση που αφορά το σύνολο των κοινωνιών.  

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου εδώ. Ευχαριστούμε το blod.gr, για τη βιντεοσκόπηση.

*Το διακρατικό συνέδριο είναι μια περιφερειακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Active Citizens Fund στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία που χρηματοδοτούνται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων του EEA Grants (ΕΟΧ) για την περίοδο 2014-2021.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.