Protagon.gr: Εδώ οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν τη μαντίλα


Δημοσιεύτηκε στο Protagon.gr

Υπάρχει ένα Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων όπου οι γυναίκες μπορούν να ξαναβρούν τη θηλυκότητά τους, να αισθανθούν και να εκφραστούν ελεύθερες… Και αν θέλουν, να μην ακολουθήσουν πιστά τους κώδικες της θρησκείας: το Blue Refugee Center της Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε στο Blue Refugee Center, το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων που ίδρυσε πρόσφατα το SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Είναι 7 Μαρτίου, και οι εργαζόμενοι του κέντρου περιμένουν αρκετές πρόσφυγες γένους θηλυκού που θα περάσουν από εκεί προκειμένου να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να βάψουν τα νύχια τους, να βγάλουν τη χιτζάμπ, να χτενίσουν τα μαλλιά τους και να κοιταχτούν κοκέτικα στον καθρέφτη. «Εδώ είναι το Women Safe Space. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες, ώστε αυτές να έχουν κάποιο χώρο στον οποίο να νιώθουν ελεύθερες, να μπορούν να εκφραστούν. Εδώ διασφαλίζεται η ιδιωτικότητά τους», λέει στο protagon η Σεσίλ Αμπί από το Λίβανο, συντονίστρια του Blue Refugee.

Ιδιωτικότητα! Το αυτονόητο για όλες εμάς, το να μπορείς να κλειστείς στο δωμάτιό σου και να μη σε ενοχλείς κανείς, είναι όνειρο για τις πρόσφυγες που ζουν στα καμπ. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο για να απομονωθούν, να γυρίσουν το κλειδί, να βγάλουν τη μαντίλα, να μείνουν με τις ώρες να κοιτάζονται στον καθρέφτη, να δοκιμάζουν ρούχα, να βάφονται. Το Women Safe Space έχει γίνει γι αυτές τις γυναίκες. Εκεί φτιάχνουν κοσμήματα, κάνουν beauté, χτενίζουν τα μαλλιά τους, μιλούν με τις φίλες τους ελεύθερα, δέχονται ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Πλέξιμο. Υπάρχει χρόνος...
Πλέξιμο. Υπάρχει χρόνος…

Το Women Safe Space μαζί με το Baby Corner είναι ένα μόνο από τα πεδία υποστήριξης στο Blue Refugee. Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων είναι ένας κόμβος πληροφόρησης και παροχής βοήθειας, η ύπαρξη του οποίου διαδίδεται στόμα με στόμα κι εξυπηρετεί 150-180 άτομα καθημερινά. Πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο μπορούν να λάβουν υποστήριξη σε μια σειρά αναγκών τους: νομική συμβουλευτική, υπηρεσίες υγείας και ψυχική υποστήριξη, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φροντίδα μητέρας και παιδιού, ψυχαγωγία, γενική πληροφόρηση και μεταφραστικές υπηρεσίες. Πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της προετοιμασίας για την νέα ζωή τους. «Τους βοηθάμε να ετοιμάσουν το βιογραφικό τους, τους δίνουμε συμβουλές για τις συνεντεύξεις για ανεύρεση εργασίας. Επίσης, εργαζόμαστε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης υπολογιστών με πιστοποίηση. Τους δίνουμε θάρρος, τους κάνουμε να σταματούν να σκέφτονται σαν θύματα», μας λέει η Σεσίλ.

Μια από τις γυναίκες που εμψυχώνουν και ενθαρρύνουν άλλες γυναίκες στο Blue Refugee είναι η Νάντονα από τη Συρία. Βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο. Έφτασε έχοντας περπατήσει από τη Συρία μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπου έμεινε 8 μήνες. Μετά πέρασε στη Λέσβο και κατέληξε στο Χέρσο Κιλκίς. Με το σύζυγό της είχαν ζήσει μαζί μόλις 6 μήνες, όταν χωρίστηκαν κι εκείνος πήγε στο Βέλγιο. Στην Ελλάδα, η Νάντονα αποφάσισε να μην πάει στο Βέλγιο και να χωρίσει. Η διαδικασία διαζυγίου απαιτεί τη μετάβασή της στην πρεσβεία της Συρίας στη Σόφια, καθώς η πρεσβεία στην Αθήνα έχει κλείσει κι η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από τη Σόφια. Προς το παρόν η Νάντονα δεν μπορεί να ταξιδέψει, διότι δεν έχει διαβατήριο, οπότε δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση του διαζυγίου της. Νέα, μοντέρνα ντυμένη, πολύ όμορφη και περιποιημένη, συγκατοικεί με μια φίλη της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δε θυμίζει σε τίποτα τη φοβισμένη και ντροπαλή γυναίκα με τη μαντίλα που έφτασε στην Ελλάδα. «Τώρα είμαι ελεύθερη και δυνατή», λέει χαμογελώντας.

Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς, στο δρόμο, σε επισφαλείς συνθήκες και σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι LBGT ή τα ασυνόδευτα ανήλικα. «Στόχος είναι η προώθηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της αυτοδυναμίας και η ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας για τους ωφελούμενους του Κέντρου. Καλύπτουμε την ανάγκη των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών για έναν κοινό χώρο συνύπαρξης και κοινωνικής συνεύρεσης», τονίζει η Ιωάννα Φουρκιώτου, επικεφαλής προγραμμάτων SolidarityNow στη βόρεια Ελλάδα. «Επίσης, μια από τις ανάγκες που δεν είναι άμεσα ορατή: αυτή για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών. Διαθέτουμε help line και front desk για κάθε πληροφορία που χρειάζονται».

Μια οικογένεια προσφύγων από την Τουρκία μας χαμογελά, ενώ κάνει μάθημα αγγλικών. Βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 4 μήνες. Στο Κέντρο παρέχονται, επίσης, μαθήματα ελληνικών και γερμανικών, ενώ οι απορίες είναι διαφόρων ειδών: «πώς είναι η Νορβηγία; Κάνει κρύο στη Γαλλία; Τι μπορώ να κάνω στη Φινλανδία;» Πολλοί πρόσφυγες αποφάσισαν να μείνουν στη Θεσσαλονίκη και ήδη αρχίζουν να αναζητούν δουλειά. «Σεβασμός. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, ο πρόσφυγας να απολαμβάνει το σεβασμό που του αξίζει», καταλήγει η Ιωάννα Φουρκιώτου.

Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης: 2310 555 266