Μέρες Ραδιοφώνου και Φωτογραφίας στο SolidarityNow

(English) Στέλλα Δέλλιου

Ή πώς το “The Resilient Roots Initiative” βοήθησε νεαρούς πρόσφυγες να εκφραστούν

Ο Ομάρ είναι ένας από τους ωφελούμενους του SolidarityNow που πήραν μέρος στα μαθήματα φωτογραφίας και ραδιοφώνου που διοργάνωσε και ολοκλήρωσε η οργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος “The Resilient Roots Initiative”.

Ραδιόφωνο, δημιουργία podcasts και φωτογραφία, μερικά ισχυρά σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Ο λόγος και η εικόνα αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να εκφράσουν αληθινά συναισθήματα, ιδέες, απόψεις και μια εποικοδομητική κριτική. Το SolidarityNow επέλεξε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο για να μάθει στους  ωφελούμενους της οργάνωσης να ασκούν κριτική στην ίδια την οργάνωση, ώστε να βελτιωθεί και να προσαρμόσει τα προγράμματά της στις πραγματικές ανάγκες τους.

«Μέσα από αυτό το σεμινάριο, μάθαμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας και τη γνώμη μας. Εγώ θέλησα να ενημερώσω και να προετοιμάσω όλους τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για το τί δυσκολίες θα συναντήσουν», μας εξομολογείται ο Ομάρ από την Αλγερία. Ο Ομάρ έρχεται στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center της οργάνωσης, όπου χρησιμοποιεί τις δωρεάν υπηρεσίες του Κέντρου. Αυτή την περίοδο φιλοξενείται στο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης μαζί με Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις σε αυτά τα σεμινάρια είναι η ερώτηση που απευθύνουμε στους νεαρούς γνωρίζοντας ήδη ότι πολλοί έχουν ήδη ένα «σφιχτό» ημερήσιο πρόγραμμα, αφού πηγαίνουν σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. «Όλο θέλω να μαθαίνω. Ό,τι μαθαίνω πιστεύω ότι θα μου φανεί χρήσιμο», μας λέει ένας άλλος μαθητής του εργαστηρίου.

Συνολικά, 60 νέοι άνθρωποι, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τα προγράμματα της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτά τα εργαστήρια φωτογραφίας και ραδιοφώνου ως μέσων με σκοπό να τους βοηθήσουν να εκφράσουν τα θέλω και τις επιθυμίες τους.

«Οι ίδιοι ωφελούμενοι είναι οι καταλληλότεροι να εκφράζουν τις ανάγκες τους», σημειώνει η Δανάη Καπράλου, συντονίστρια του προγράμματος, προσθέτοντας πως η έννοια της λογοδοσίας είναι κάτι που λείπει στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους εδώ, να μάθουν πως μόνο οι ίδιοι μπορούν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους τόσο καλά».

Στην Αθήνα οι «συμμαθητές» ήταν από όλοι τους ωφελούμενοι του προγράμματος στέγασης της οργάνωσης, ενώ κάποια από τα νεαρά παιδιά μένουν μαζί στον Ξενώνα Νέων Προσφύγων. Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές ήταν ωφελούμενοι του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center. Στην Αθήνα τα μαθήματα φωτογραφίας δίδαξε ο φωτοειδησεογράφος Γιώργος Μουτάφης και ραδιόφωνο η παραγωγός, Κατερίνα Καφέντζη. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Αβραμίδης δίδαξε στα παιδιά φωτογραφία και ο Χρήστος Κιούσης τα μύησε στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου και των πόντκαστς.

Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, θα μοιραστούμε μαζί σας, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του SolidarityNow, τις ιστορίες μαθητών και δασκάλων. Σε μια σχέση διαλόγου μεταξύ τους. Γιατί για όλους μας υπάρχει πάντα εκείνη η ανύποπτη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι αλλά και να βοηθήσουμε κι άλλους να βελτιωθούν.

Ακολουθείστε τις!

* Το SolidarityNow υλοποιεί από τον Ιούλιο 2018 το πιλοτικό πρόγραμμα λογοδοσίας με τίτλο “The Resilient Roots Initiative”.  Το πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το δίκτυο CIVICUS σε συνεργασία με τους οργανισμούς Keystone Accountability & Accountable Now, στοχεύει να βελτιώσει τα κανάλια επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ της διοίκησης του SolidarityNow και των ωφελούμενών του. Περίπου 60 νέοι ωφελούμενοι του οργανισμού, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων.

* Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

* Ο Ξενώνας Νέων και οι δομές στέγασης εντάσσονται στο πρόγραμμα του SolidarityNow που είναι μέρος του ESTIAΠρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη & τη Στέγαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE) και τη χρηματοδότηση της DGHome.