Η πρωτοβουλία με τον τίτλο ‘Resilient Roots’ ολοκληρώθηκε με μια Έκθεση Φωτογραφίας και Podcasts από ωφελούμενους του SolidarityNow

Wisam Sami

60 συμμετέχοντες, 4 εισηγητές, πλήθος εργαζόμενων, σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση, την ένταξη

Ραδιόφωνο, δημιουργία podcasts και φωτογραφία, μερικά ισχυρά σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και έκφρασης. Την αξιοποίηση αυτών των μέσων διάλεξε το SolidarityNow για να δώσει την ευκαιρία σε ωφελούμενους της οργάνωσης να εκφραστούν, να δημιουργήσουν αλλά και να ασκήσουν κριτική στην ίδια την οργάνωση, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Και το έκαναν.

Μέσα από φωτογραφίες και podcasts, οι 60 ωφελούμενοι διηγούνται είτε τη δική τους ιστορία είτε μια ιστορία που τους τράβηξε την προσοχή. Αυτές τις φωτογραφίες και τα podcasts είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν, οι επισκέπτες της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες, 17 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π.Ράλλη, Αθήνα). Ο Άμπντο, ο Ομάρ, ο Καρίμ και οι άλλοι ωφελούμενοι-δημιουργοί υποδέχθηκαν τους επισκέπτες, τους δασκάλους τους και τους υπόλοιπους καλεσμένους με χαρά, συνομιλώντας για την εμπειρία τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Οι ίδιοι ωφελούμενοι είναι οι καταλληλότεροι να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Εμείς απλώς τους δείξαμε ότι υπάρχουν μέσα να το κάνουν, που έχουν να κάνουν τόσο με την τέχνη όσο και με την ανάπτυξη δεξιοτήτων», σημειώνει η Δανάη Καπράλου, συντονίστρια του προγράμματος, προσθέτοντας την έννοια της λογοδοσίας ως κάτι που στόχευε το πρόγραμμα και κάτι που, εμφανώς, λείπει στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους εδώ, να μάθουν πως μόνο οι ίδιοι μπορούν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους τόσο καλά».

Η εμπειρία των συμμετεχόντων σε αριθμούς

  • Το 83,8% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ήταν άνδρες και το 16,2% γυναίκες, από έξι διαφορετικές χώρες του κόσμου
  • Το 76% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει από πάρα πολύ καλά έως άριστα το εργαστήρια φωτογραφίας και ραδιοφώνου και
  • Το 82% αυτών πιστεύει ότι η γνώση που απέκτησε στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη λογοδοσία, σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα απέκτησε πληρέστερη γνώση και κατανόηση του έργου του SolidarityNow.

Τα εργαστήρια φωτογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι Γιώργος Μουτάφης και Αλέξανδρος Αδαμίδης αντίστοιχα και τα εργαστήρια ραδιοφώνου (δημιουργία podcast) οι Κατερίνα Καφεντζή (Kafka) και Χρήστος Κιούσης.

*Το SolidarityNow υλοποίησε το πιλοτικό πρόγραμμα λογοδοσίας με τίτλο “The Resilient Roots Initiative”, από τον Ιούλιο 2018. Το πρόγραμμα συντόνισε το δίκτυο CIVICUS σε συνεργασία με τους οργανισμούς Keystone Accountability & Accountable Now.