30.255 ωφελούμενοι και 70.800 παρεχόμενες υπηρεσίες
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2016
Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, οι Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ και, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» πραγματοποίησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου δράσης στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας. Στη διάρκεια ενός έτους λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας -από το Δεκέμβρη του 2014 μέχρι το Δεκέμβριο του 2015- ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων ανήλθε στους 30.255 και ενώ ο αριθμός των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν έφθασε τις 70.800.
Ο Γιώργος Καραγιάνννης ως Συντονιστής του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας από το “αλληλεγγύη-SolidarityNow” σημείωσε ότι: «Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, το Κέντρο Αλληλεγγύης, αποδεικνύει ότι όπου συνενώνονται προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών με αυτές του Δήμου αλλά και κρατικών Υπηρεσιών, το αποτέλεσμα είναι ευδιάκριτο και επωφελές τόσο για αυτούς που έχουν ανάγκη τις Υπηρεσίες όσο και για εκείνους που συνεργάζονται για να τις προσφέρουν».
Η Συντονίστρια της Υπηρεσίας Νομικής Βοήθειας της ΑΡΣΙΣ, Ευαγγελία Κοντοδήμα, τόνισε τη σημασία που έχει «η παροχή δωρεάν νομικής συμβουλευτικής αλλά και νομικής εκπροσώπησης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, και ιδιαίτερα σ’ αυτές όπου δε γίνονται άμεσα ορατές οι συνέπειες της κρίσης, όπως οι γυναίκες που υφίστανται βία ή τα παιδιά». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αυξημένη προσέλευση ωφελούμενων στην Υπηρεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνηγορία – διεκδίκηση άμεσης και αποτελεσματικής πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, καθώς και στη δικτύωση με άλλους φορείς και οργανώσεις με κοινό σκοπό και δράση.
Η Ντίνα Βαρδαραμάτου ως Συντονίστρια προγραμμάτων στη ΜΚΟ Praksis αναφέρθηκε στους δύο κύριους πυλώνες με τους οποίους ασχολείται η οργάνωση σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες φορείς. Το πρόγραμμα MEDICAL SERVICES EXTENDED αποτελεί προέκταση των Ιατρικών Υπηρεσιών που παρέχονται στο Πολυϊατρείο Αθήνας της PRAKSIS, ενώ το πρόγραμμα EMPLOYABILITY CENTER, προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης ανέργων κατά την αναζήτηση εργασίας στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Επίσης, ολοκληρώνοντας την ομιλία της δεν παρέλειψε να κάνει έναν αριθμητικό απολογισμό παρουσιάζοντας ποσοτικά στοιχεία, σχετικά με το πόσο έχουν εξυπηρετηθεί οι ωφελούμενοι στην διάρκεια λειτουργίας του κέντρου.
Η συντονίστρια του Γραφείου Ειδικών Διαδικασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, Κατερίνα Πρέντζα, επεσήμανε ότι «στη διαδικασία ασύλου είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Υπηρεσία όσο και για τους αιτούντες άσυλο και ιδίως τους ευάλωτους, ότι μπορούν να βασίζονται στην άμεση ανταπόκριση των φορέων που συστεγάζονται στο Κέντρο Αλληλεγγύης, για την παροχή ζωτικής ανθρωπιστικής, ιατρικής, ψυχιατρικής και νομικής συνδρομής».
Επιπροσθέτως η Αγγελική Σανδήλου, συντονίστρια του Κέντρου για το Παιδί, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, σχολίασε ότι το «Κέντρο για το Παιδί», λειτουργεί με βασικό άξονα τους κανόνες και την εφαρμογή της «Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και έχει φέρει σε πέρας ένα βασικό ημερήσιο πρόγραμμα ατομικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού και πολιτισμικού περιεχομένου. Με επίκεντρο τα παιδιά και τις οικογένειές τους και με σεβασμό στη Διαφορετικότητα, το πρόγραμμα προσαρμόζεται με ευελιξία στις νέες ανάγκες που παρουσιάζονται. Η παρουσία παιδαγωγού, κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου και η συνδρομή εθελοντών και φίλων του «Δικτύου» (παιδιάτρου, εκπαιδευτικών, γυναικολόγου, και άλλων) προσφέρει επίσης τη δυνατότητα διεύρυνσης της βασικής καθημερινής υποστήριξης με, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ενημερωτικές συναντήσεις, διανομές τροφίμων, καθώς και άλλες δράσεις.
Τέλος, ο συντονιστής προγραμμάτων από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», Κωνσταντίνος Ταγκούλης έκανε αναφορά στα δύο προγράμματα που στεγάζονται από τον Ιανουάριο του 2015 στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, την Συμβουλευτική Γραμμή «115 25» και το «Συμβουλευτικό Κέντρο», τα οποία αθροιστικά μέσα σε ένα έτος εξυπηρέτησαν περισσότερους από 9.000 ωφελούμενους. Η Συμβουλευτική Γραμμή «11525» και το «Συμβουλευτικό Κέντρο» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», προσφέρουν μέσω εξειδικευμένου προσωπικού δωρεάν υπηρεσίες για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί γονείς και παιδιά με σκοπό την ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη κάθε οικογένειας. Επίσης, στο πλαίσιο της παρουσίασής του, πέραν των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων, αναφέρθηκε σε κοινές δράσεις ενημερωτικού, ανθρωπιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου που αναπτύχθηκαν με συστεγαζόμενους φορείς, επιβεβαιώνοντας την αξία της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ξεχωριστών εθελοντικών οργανώσεων.
PRAKSIS
Η PRAKSIS έχει ως κύριο στόχο το σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων αναπτυξιακής, ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Με βάση τα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, τα Κέντρα Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων ΣΤΕΓΗ PLUS (+) δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Λέσβος, Σάμος, Κως, Χίος, Λέρος κ.ά), στα βόρεια σύνορα της χώρας καθώς και στην περιοχή της Πάτρας προσφέροντας εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες. Με Κινητές Μονάδες Εξέτασης και Ενημέρωσης, παρέχει δωρεάν εξετάσεις για τον ιό του HIV και την Ηπατίτιδα B,C. Λειτουργεί επίσης, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση από σταθερό) 210 82 50 600 (χωρίς χρέωση από κινητό) ενημερώνοντας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, Ηπατίτιδα Β,C και τον HIV.
www.praksis.gr | email: info@praksis.gr
ARSIS – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης
Η ΑΡΣΙΣ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση εξειδικευμένη, κυρίως, στην κοινωνική υποστήριξη των παιδιών και νέων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Βασικός άξονας των δράσεων της είναι η πρόληψη, η υποστήριξη, η επανένταξη, η εκπαίδευση, η εξασφάλιση στέγης και εργασίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και η οργάνωση πολιτών σε εθελοντικές δράσεις αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται ενάντια στις διακρίσεις, στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και την Κοζάνη
www.arsis.gr | email: arsisathina.legalaid@gmail.com
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.
www.ddp.org.gr | email: diktio1@gmail.com
ΕΝΩΣΗ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»
Το «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» είναι μια Ένωση 10 κοινωφελών φορέων που έχουν ως κοινό παρονομαστή το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1996. Η Συμβουλευτική Γραμμή «11525» & το «Συμβουλευτικό Κέντρο» της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», στεγάζονται από τον Ιανουάριο του 2015 στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, προσφέροντας μέσω εξειδικευμένου προσωπικού δωρεάν υπηρεσίες για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί γονείς, παιδιά & εφήβους με σκοπό την ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη κάθε οικογένειας.
www.mazigiatopaidi.gr | email: info@mazigiatopaidi.gr, 11525@mazigiatopaidi.gr
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Αποστολή της Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Υπηρεσία παραλαμβάνει, εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης εξυπηρετούνται ευάλωτα άτομα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άμεση συνδρομή των ιατρικών, ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών των φορέων που στεγάζονται στο Φρουραρχείο, όπου αυτό απαιτείται.
www.asylo.gov.gr/en/ | email: press.asylo@asylo.gov.gr
«αλληλεγγύη – SolidarityNow»
Το SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2013 στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ιδρύματος Open Society Foundations (OSF) με κύριο στόχο δράσης την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση. Aπό τον Ιανουάριο του 2014 το πρόγραμμα «Κέντρα Αλληλεγγύης» που βασίζεται στην ιδέα ενός ανοικτού χώρου, ενός πυρήνα που ενισχύει τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να καλύψει την έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων πληθυσμών της πόλης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
www.solidaritynow.org | email: contact@solidaritynow.org
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη του Open SocietyFοundations, των EEA Norway Grants και της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και διαχειριστή δωρεάς τη σύμπραξη των PWC Cyprus και FirstElements Euroconsultants Ltd. O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2009-2014 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ, EEA Grants), ο οποίος είναι και ο βασικός δωρητής του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, αποτελεί την οικονομική συμβολή των τριών Δοτριών Χωρών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχες χώρες. Συγκεκριμένα, ο XM ΕΟΧ περιόδου 2009-2014, συνεισφέρει συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 993 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 86 προγραμμάτων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία.
Το ποσό που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα είναι ύψους 63.4 εκατ. ευρώ και οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί είναι, η Προστασία και Διαχείριση του Περιβάλλοντος, η Κλιματική Αλλαγή και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κοινωνία των Πολιτών, η Ανθρώπινη και Κοινωνική Ανάπτυξη και η Ακαδημαϊκή Έρευνα.
Για περισσότερες πληροφορίες
PRAKSIS: Χρυσούλα Πατσού, Υπεύθυνη Τύπου, presspraksis@gmail.com/2105205200, 6947719678
ARSIS: Ευαγγελία Κοντοδήμα, arsisathina.legalaid@gmail.com /2108257661
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κατερίνα Πρέντζα, e.prentza@asylo.gov.gr, 210 6988690
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Αγγελική Σανδήλου, diktio4@gmail.com/ 2108257667
ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Εβίνα Σωτηροπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Digital Media socialmedia@mazigiatopaidi.gr 210 74 82 690
αλληλεγγύη-SolidarityNow: Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων, sophia@solidaritynow.org/ 2106772500, 6937251997
Για τις παρουσιάσεις πατήστε:
PRAKSIS, ARSIS, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, αλληλεγγύη-SolidarityNow