«Η Παιδεία δεν έχει Γλώσσα και είναι αναφαίρετο Ανθρώπινο Δικαίωμα – Δικαίωμα όλων των Παιδιών του Κόσμου»*
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου, 2017
Περίπου 160 από τα 282 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σήμερα σε προγράμματα Στέγασης του SolidarityNow έχουν ενταχθεί ομαλά στην εκπαιδευτική διδασκαλία και έχουν ήδη ξεκινήσει να φοιτούν σε δημόσια σχολεία της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι συντριπτικά μεγάλο καθώς αγγίζει το 56,09% των προσφυγόπουλων και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των παιδιών που ωφελούνται καθημερινά από τις υπηρεσίες της οργάνωσης. Στο SolidarityNow είναι κοινή παραδοχή και πεποίθηση όλων μας ότι, η ενσωμάτωση στην κοινωνία περνάει μέσα από την εκπαίδευση.
Μία από τις προτεραιότητες του SolidarityNow είναι η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά.
Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στην εκπαίδευση. Όραμα της οργάνωσης, στη βάση σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, μεταξύ αυτών και των προσφύγων, είναι η ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών-προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών. Μόνον έτσι τα παιδιά αυτά θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση αλλά και τις ίδιες ευκαιρίες για να πετύχουν στο σχολείο, σε σύγκριση με τους Έλληνες μαθητές.
Τί έκανε το SolidarityNow για να Πετύχει την Εγγραφή των Παιδιών-Προσφύγων στο Σχολείο
Το SolidarityNow, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα εγγραφούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ήδη από το 2016, υλοποιεί πρόσθετες δράσεις που διασφαλίζουν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να έχουν ομαλότερη πρόσβαση και ένταξη στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
- Διοργάνωσε 1.481 εκπαιδευτικές δραστηριότητες
- Υλοποίησε πολύπλευρες ενισχυτικές μαθησιακές δραστηριότητες: από μαθήματα εκμάθησης αραβικών και ελληνικών, μέχρι κατάρτιση σε υπολογιστές και μαθήματα γεωγραφίας
- Ενίσχυσε την προστασία και την άτυπη προσχολική εκπαίδευση για 1.519 παιδιά
- Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και σχολεία, με στόχο την αύξηση της αποδοχής των νέων μαθητών από τους συμμαθητές και τους γονείς, με έμφαση τις μικρές και τοπικές κοινωνίες.
Το Σχολείο με Αριθμούς
Σήμερα:
– 158 από τα 282 παιδιά και εφήβους που φιλοξενούνται σε προγράμματα του SolidarityNow έχουν εγγραφεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα προσχολικής και σχολικής ηλικίας (56,09%).
Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των παιδιών στις εκπαιδευτικές βαθμίδες έχουν ως εξής:
- 18,75%: Προσχολική Αγωγή
- 69,56%: Δημοτικό
- 72,55%: Γυμνάσιο
- 44,82%: Λύκειο
– 26% από τα παιδιά-πρόσφυγες που δεν παρακολουθούν ακόμα σχολείο βρίσκονται σε αναμονή εγγραφής τους, μόλις γίνει διοικητικά εφικτό
– 59,06% και 52,60% των εγγεγραμμένων παιδιών στο σχολείο είναι αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα.
– 17% των παιδιών που δε μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιτίας της έλλειψης κινήτρου λόγω επικείμενης μετεγκατάστασής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η έλλειψη θέσεων σε νηπιαγωγεία και σε μερικές περιπτώσεις, η έλλειψη θέσεων σε γειτονικά σχολεία.
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου για την ομαλή ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει και να ενθαρρύνει την εγγραφή όλων των παιδιών που παραμένουν στην Ελλάδα.
Επιτυχημένες Ιστορίες Ανοίγουν το Δρόμο
Στη Βόρεια Ελλάδα,
«Η μικρή Σ., ένα κορίτσι έξι χρονών που ζει στη δομή φιλοξενίας στη Σίνδο, περπατά κάθε μέρα σχεδόν μία ώρα για να φτάσει στο σχολείο της, με τη συνοδεία του πατέρα της»,
και στην άλλη άκρη της χώρας, στο Νότιο Αιγαίο,
«Ο 8χρονος Χασάν που στην αρχή αδυνατούσε να ενταχθεί ομαλά στο σχολικό περιβάλλον, είναι εδώ και τέσσερις μήνες ο καλύτερος μαθητής της τάξης του! Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη των ειδικών της οργάνωσης στην Τήλο και τη δική του επιμονή, ο Χασάν προετοιμάζεται πια για το μέλλον του – να γίνει γιατρός!»
Μικρά Παραδείγματα, Μεγάλα Βήματα προς την Ενσωμάτωση
Το SolidarityNow από το 2016 στη Σίνδο έχει βοηθήσει 18 παιδιά να πάνε σχολείο, ενώ στην Τήλο 13 παιδιά αναμένεται να ξεκινήσουν σχολείο αυτή τη σχολική χρονιά (2017-2018). Αξιοσημείωτο είναι ότι η εγγραφή των 13 παιδιών στο σχολείο της Τήλου οδήγησε σε υπουργική απόφαση για την αύξηση του αριθμού των δασκάλων -από τρεις σε τέσσερις- με αποτέλεσμα να ωφεληθούν όλα τα παιδιά του ακριτικού αυτού νησιού.
Το όραμά μας για την πρόσβαση και την παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά γίνεται πραγματικότητα μέσα από επίμονες, καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες ενέργειες, που στόχο έχουν να ξεπερνούν τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια.
*Μαρία Πατσικού, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μητέρα τριών παιδιών – φιλοξένησε στο σπίτι της μια 5μελή οικογένεια από τη Συρία, στο πλαίσιο του προγράμματος Home for Hope. Διαβάστε την ιστορία της: (http://www.solidaritynow.org/wearefamily-01-marias–karims–family/)