«Μικρό Δωμάτιο», μία καλλιτεχνική έκθεση εμπνευσμένη από το ταξίδι των προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες τους στην Ευρώπη.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε και παρουσιάστηκε από 28 έως 30 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο εμπνευστής Βασίλης Τσαρτσάνης, μαζί με την ομάδα Asklepeion, κοινοποίησαν το έργο τους στο κοινό. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μπενσουσάν Χαν, ένα χάνι του 19ου αιώνα, στα Άνω Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση περιλάμβανε μια σειρά εγκαταστάσεων και οπτικοακουστικό υλικό παραγόμενο από τα κινητά τηλέφωνα των ίδιων των προσφύγων.
Το «Μικρό δωμάτιο με 101 παράθυρα» είναι μια βιωματική και ταυτόχρονα διαδραστική έκθεση που περιγράφει τη διετή εμπειρία της καθημερινής ζωής με τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες και κατευθύνονται από την Τουρκία στην κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση αυτή που αποτέλεσε όραμα του Βασίλη Τσαρτσάνη και υλοποιήθηκε από την ομάδα Asklepeion, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με επίκεντρο τις πολλαπλές διαστάσεις του:
- το μέγεθος αυτού του ανθρωπιστικού δράματος
- τη δύναμη της αλληλεγγύης
- την απειλή της ανεξέλεγκτης δράσης των παράνομων συμμοριών-διακινητών και της αρνητικής επίδρασής τους στην παροχή ασύλου στην Ευρώπη
- την επείγουσα ανάγκη δράσης των Ευρωπαϊκών αρχών
- την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών
- την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των νέων και των φοιτητών στο ζήτημα
Το γεωγραφικό σημείο αναφοράς της έκθεσης βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, όπου δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα, το πιο θανατηφόρο πέρασμα στην Ευρώπη.
Το SolidarityNow, με την πολύτιμη στήριξη των ομάδων μας στη βόρεια Ελλάδα, συμμετέχει σε αυτή τη σπουδαία έκθεση, με έργα ζωγραφικής και σχέδια των νεαρών ωφελούμενών μας. Το «Μικρό Δωμάτιο» –το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον OSF– ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η επίσημη πρεμιέρα του θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, το Σεπτέμβριο του 2017. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις -το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, τις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι και την Αθήνα, σύμφωνα με το σχεδιασμό των δημιουργών του.
Δείτε περισσότερα για το «Μικρό Δωμάτιο» εδώ.