
Ο Μοχάμεντ από το Πακιστάν. 36 ετών. Αιτήθηκε διεθνή προστασία και χορήγηση ασύλου και απορρίφθηκε τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Διαγνώστηκε από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία με χρόνια νεφρική νόσο (CKD) σε τελικό στάδιο και από το Μάιο του 2019 εντάχθηκε σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, τρεις φορές την εβδομάδα σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής. Η θεραπεία είναι αναγκαία για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ο Μοχάμεντ παραπέμφθηκε στη νομική ομάδα του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow από την οργάνωση που του παρέχει στέγη, προκειμένου να υποστηριχθεί νομικά στο αίτημα ασύλου του ενώπιον της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου. Αμέσως, η νομική ομάδα του Κέντρου έδωσε προτεραιότητα στην υπόθεση του Μοχάμεντ, ενός ανθρώπου υψηλά ευάλωτου, ο οποίος χωρίς δελτίο διεθνούς προστασίας κινδύνευε να βρεθεί χωρίς ιατρική περίθαλψη και στέγη.
Η πρακτική δυσκολία των μεταγενέστερων αιτήσεων ασύλου είναι οι μεγάλες περίοδοι αναμονής, τόσο για τη λήψη ραντεβού από την υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να καταχωρηθεί το αίτημα, όσο και για την εξέταση του αιτήματος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και για τους ευάλωτους αιτούντες. Τα παραπάνω δεδομένα θέτουν σε αμφισβήτηση την πρόσβαση ακόμα και ενός εξαιρετικά ευάλωτου ατόμου σε υπηρεσίες περίθαλψης και στέγασης, στοιχειώδεις δηλαδή παροχές κοινωνικής πρόνοιας, που πρέπει να παρέχονται σε όλους ανεξαιρέτως και ειδικά σε αυτούς που για λόγους υγείας αδυνατούν να τις εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους.
Η νομική ομάδα του Κέντρου Αλληλεγγύης ξεκίνησε αμέσως τη διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων νομικών και ιατρικών δικαιολογητικών, αιτήθηκε ραντεβού με την αρμόδια υπηρεσία και κατάφερε να αναδείξει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης. Η θετική έκβαση σε κάθε βήμα της διαδικασίας δημιούργησε αισιοδοξία τόσο στη νομική ομάδα όσο και στον ίδιο το Μοχάμεντ. Το αίτημα εξετάστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και ο Μοχάμεντ έλαβε εκ νέου το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία και πλέον ακολουθεί απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή του στο δημόσιο νοσοκομείο. Όπως δικαιούται κάθε πολίτης.
*Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (ΚΑΑ) χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.