
Η Στέφκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έφτασε στην Ελλάδα, όπως και πολλοί συμπατριώτες της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μια ζωή που θα της επέτρεπε την πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της εργασίας και της οικονομικής αυτονομίας. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, η Στέφκα έχει αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια και από το 2007 είναι συνταξιούχος. Η Στέφκα αγνοούσε τους λόγους που το ποσό της σύνταξής της μειωνόταν κάθε χρόνο χωρίς επαρκή εξήγηση, δεν γνώριζε τί ποσό σύνταξης δικαιούταν τελικά, καθώς και το αν ο ασφαλιστικός της φορέας της είχε καταβάλει τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που, καθυστερημένα ενημερώθηκε, ότι έπρεπε να λάβει.
Για την επίλυση του συνταξιοδοτικού της ζητήματος έφτασε στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, ζητώντας βοήθεια από τη νομική υπηρεσία. Πριν, είχε επίμονα και επανειλημμένα επισκεφθεί τον ασφαλιστικό της φορέα καθώς και ιδιώτες δικηγόρους. Μάταια. Η συνδρομή της νομικής υπηρεσίας ήταν άμεση εξετάζοντας ενδελεχώς το συνταξιοδοτικό προφίλ της. Με βάση τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι ο ασφαλιστικός φορέας όφειλε στη Στέφκα το ποσό των 5.500 ευρώ, το οποίο αν δεν αιτούνταν μέχρι το τέλος του 2019, θα παραγραφόταν, όπως συνέβη και για προγενέστερα ποσά. Η Στέφκα σήμερα έχει πλήρη γνώση του συνταξιοδοτικού της προφίλ, γνωρίζει τα δικαιώματά της, ενώ άμεσα θα εισπράξει το παραπάνω οφειλόμενο ποσό.
Δυστυχώς συχνά ο χαρακτήρας και ο τρόπος λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτή στην οποία ανήκει η Στέφκα -αλλοδαπή, επί σειρά ετών εργαζόμενη στην Ελλάδα που μετά από μακρύ χρονικό διάστημα πήρε την ελληνική ιθαγένεια- να αποκτήσουν ίση πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές που αποτελούν δομικό χρέος ενός Κράτους Πρόνοιας. Η νομική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης απάντησε σε μια διττή ανάγκη: στην παροχή πληροφόρησης αλλά και στη νομική εκπροσώπηση και διαμεσολάβηση για τη διεκδίκηση δικαιωματικών παροχών, αποκαθιστώντας την άνιση μεταχείριση ενός πολίτη.
*Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (ΚΑΑ) χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.