Ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική ενσωμάτωση και την αποδοχή
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2017
Το SolidarityNow σε συνεργασία με την οργάνωση HelpRefugees, ξεκίνησε την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στέγασης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (οικογενειών προσφύγων, μεταναστών, Ελλήνων) με τίτλο «Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes».
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα προσφέρει στέγη σε προσφυγικές οικογένειες και προωθεί ενεργά την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα στόχος είναι να στεγάσει και να υποστηρίξει ευάλωτες οικογένειες Ελλήνων που είναι αντιμέτωπες με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα φιλοξενούνται έξι (6) οικογένειες, με μέγιστο αριθμό 30 άτομα, βάσει της χωρητικότητας των έξι (6) διαμερισμάτων-σπιτιών αλληλεγγύης.
Δημιουργία δεσμών Αλληλεγγύης
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει δεσμούς αλληλεγγύης και αποδοχής μεταξύ του προσφυγικού πληθυσμού και της τοπικής κοινωνίας, να στηρίξει τα πρώτα βήματα της ένταξης και ενδυνάμωσης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, να βελτιώσει την αμοιβαία πολιτισμική κατανόηση προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον αλληλοσεβασμό.
Παροχή στέγης σε οικογένειες με επιτακτικές ανάγκες
Οι προσφυγικές οικογένειες αποτελούν ομάδα που εξακολουθεί να χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης, καθώς από τη στιγμή που λαμβάνουν το προσφυγικό καθεστώς, χάνουν την πρόσβασή τους σε προγράμματα στήριξης, ενώ η κοινωνικο-οικονομική κρίση της χώρας δυσχεραίνει την προσπάθειά τους να ενταχθούν στη χώρα υποδοχής. Παράλληλα, το πρόγραμμα στηρίζει μία οικογένεια με ανήλικα παιδιά, που διαβιεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα και που έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος λόγω κρίσης, ζει σε καθεστώς επισφάλειας στέγης και αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες.
Το πρόγραμμα «Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes» παρέχει:
– Στέγη, μέσω κάλυψης της δαπάνης του ενοικίου και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
– Παροχή μηνιαίου επιδόματος για την κάλυψη των βασικών αναγκών της οικογένειας, μέσω προγράμματος παροχής προπληρωμένων καρτών.
– Παροχή συμβουλευτικής και υπηρεσιών διερμηνείας και διασύνδεση με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία.
– Παροχή συμβουλευτικής και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
– Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και των ενηλίκων σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων.
– Εκπαιδευτικές, ψυχοκοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με σκοπό την ομαλή ένταξή των ωφελούμενων στην κοινωνία (εκμάθηση ελληνικών, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά κλπ.).
29 κάτοικοι στα 6 «Σπίτια Αλληλεγγύης»
Σήμερα, τα 29 άτομα που φιλοξενούνται συνολικά στα έξι (6) «Σπίτια Αλληλεγγύης | Solidarity Homes» (15 παιδιά και 14 ενήλικες), μαρτυρά την επιτυχή εκκίνηση του προγράμματος, αγγίζοντας το μέγιστο αριθμό ωφελούμενων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, θα έχει διάρκεια ένα χρόνο (Ιούνιος 2018), με δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
——————————————————————————————-
Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά. Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η οργάνωση HelpRefugees, ιδρύθηκε το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία, από μια ομάδα φίλων που συγκέντρωσαν χρήματα για την υποστήριξη των προσφύγων στην περιοχή Calais, της Γαλλίας. Σήμερα, η οργάνωση καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των εκτοπισθέντων πληθυσμών, στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Στόχος η παροχή υποστήριξης για τη βελτίωση της ζωής των πληθυσμών σε ανάγκη, μιας ζωής με αξιοπρέπεια, ελπίδα, σεβασμό και ανθρωπιά, μέσω συνεργειών με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.