Το Κέντρο Αλληλεγγύης του ‘Solidarity Now’ ανοίγει τις πόρτες του και στην Αθήνα


ΑΘΗΝΑ, …Δεκαπέντε λεπτά μετά της δέκα το πρωί και στον πρόσφατα ανακαινισμένο δεύτερο όροφο του παλαιού Φρουραρχείου, απέναντί από το Σταθμό Λαρίσης, ήδη έχει μαζευτεί αρκετός κόσμος. Το «Κέντρο Αλληλεγγύης” που έχει συσταθεί εδώ από την οργάνωση “Solidarity Now”, στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, έκανε διακριτικά την εμφάνιση του τον περασμένο Οκτώβριο και αυτές τις μέρες προετοιμάζεται για μια πλήρη εξέλιξη παροχής των υπηρεσιών του στην διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η παρουσία του έχει ήδη γίνει γνωστή μεταξύ των πολλών απόρων της πόλης και πολλοί έχουν ήδη απευθυνθεί και δεχτεί βοήθεια και ενίσχυση από τις διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που φιλοξενούνται στο Κέντρο και παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Στο γραφείο νομικής συνδρομής που έχει συσταθεί από την ΜΚΟ Άρσις η δικηγόρος Θεώνη Κουφονικολάκουσυζητά μια υπόθεση που απασχολεί έναν εναγόμενο με μακρά ιστορία νομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Πρόκειται σαφώς για ένα άτομο που δεν είναι σε θέση να καλύψει το οικονομικό κόστος για αυτήν την υπηρεσία. Η παρουσία αυτού του γραφείου, εξασφαλίζει ότι ο κατηγορούμενος δεν θα εμφανιστεί στο δικαστήριο χωρίς νομικό εκπρόσωπο ο οποίος να έχει ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεσή του.

Σε μια ήρεμη ημέρα θα έπρεπε να υπάρχουν άλλοι τρεις δικηγόροι σε αυτό το γραφείο, όλοι τους όμως είναι ήδη στο δικαστήριο για διάφορες περιπτώσεις. “Κάθε ένας από εμάς έχει ήδη συσσωρεύσει 70 ή 90 υποθέσεις. Πρέπει ήδη να καθυστερούμε συναντήσεις με ανθρώπους που ζητούν βοήθεια και έχουμε μόλις ξεκινήσει εδώ», λέει η Θεώνη προβάλλοντας το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει. “Συναντάμε περιπτώσεις σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, θέματα οικογενειακού δικαίου, ακόμη και ορισμένες ποινικές υποθέσεις», λέει. «Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν έγγραφα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και τα δύο είναι το προϊόν της υποβόσκουσας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης”.

Η νομική βοήθεια και παροχή νομικών συμβουλών που προσφέρονται από την ΑΡΣΙΣ είναι απλώς μέρος των διαφόρων υπηρεσιών που μπορεί κάποιος να αναζητήσει στο Κέντρο Αλληλεγγύης. Παρέχονται επίσης ιατρικές υπηρεσίες καθώς και συμβουλές για την βελτίωση της απασχολησιμότητας από την ΜΚΟ Praksis. Επίσης, ένα κέντρο απασχόλησης για παιδιά, καθώς και μια γραμμή βοήθειας και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης προς τις μητέρες και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη παρέχονται από τις ΜΚΟ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Μαζί για το Παιδί.

Το “Solidarity Now” δεν είναι η μόνη προσπάθεια στο χώρο της κοινωνίας των πολιτών για την προσφορά υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής στήριξης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η καινοτομία στην περίπτωση αφορά στην έμφαση που δίνεται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εντός του οποίου διάφορες οργανώσεις μπορούν να συναντηθούν και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της οξείας κοινωνικής κρίσης.

“Οι τέσσερις διαφορετικές οργανώσεις που εργάζονται μαζί κάτω από την ίδια στέγη σε καθημερινή βάση είναι ένα μοναδικό πείραμα στην Ελλάδα», λέει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ο νεοδιορισθείς Διευθύνων Σύμβουλος του “Solidarity Now” επισημαίνοντας ότι δίπλα στην προτεραιότητα του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα για παροχή βασικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας σε όσους έχουν ανάγκη, η οργάνωση επίσης ενδιαφέρεται να συμβάλει στην εξέλιξη της τοπικής οικολογίας της κοινωνίας των πολιτών. «Πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών, είτε είναι μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ή δραστήρια άτομα. Πιστεύουμε ότι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να διαμορφώσουν καλύτερα τις προτεραιότητές τους και τους κοινούς τους στόχους », εξηγεί ο κ. Φαρμάκης. Για το σκοπό αυτό το “Solidarity Now” παρέχει επίσης έναν ανοιχτό χώρο για σεμινάρια και εργαστήρια, στο χώρο του στην Αθήνα.

Καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης υπήρξε η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ιδιοκτήτη του Φρουραρχείου, να παραχωρήσει το δεύτερο όροφο στο “Solidarity Now” για δέκα χρόνια με αντάλλαγμα την ανακαίνιση και την επανενεργοποίηση ενός σημαντικού χώρου του ιστορικού κτηρίου που είχε μείνει ανενεργός για χρόνια.

Η συνεργασία με την τοπική κοινότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας εξηγεί η Εύη Παπαθεοδώρου, Διευθύντρια του «Κέντρου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης» που το “Solidarity Now» έχει εγκαταστήσει από τις αρχές του 2014 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Η συσσωρευμένη εμπειρία από την Θεσσαλονίκη θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της φύσης των προβλημάτων που η νέα δομή στην Αθήνα θα αντιμετωπίσει, καθώς και για την προσαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης των προβλημάτων, η οποία είναι η μεθοδολογία που τα κέντρα του “Solidarity Now” επιθυμούν να προωθήσουν σύμφωνα με Παπαθεοδώρου.

“Συχνά κάποιος έρχεται σε μας για ιατρικούς λόγους και αμέσως μετά ανακαλύπτουμε ότι αντιμετωπίζει επίσης νομικά ζητήματα ή πρέπει να απευθυνθεί σε άλλες δημοτικές ή κοινωνικές υπηρεσίες» λέει. Το κέντρο έχει φιλοξενήσει 2.281 περιπτώσεις από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, 961 έλαβαν νομική και 1.320 ιατρική υποστήριξη. Από αυτά το 87 τοις εκατό ήταν άνεργοι και το 82 τοις εκατό είχε εκπέσει από κάθε είδους κοινωνικής ασφάλισης. Η κ.Παπαθεοδώρου λέει ότι έχει εκπλαγεί από το πόσο πολλοί από εκείνους που έχουν ανάγκη ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε παραγωγικές ηλικιακά ομάδες. Περίπου το 66 τοις εκατό των ανθρώπων που προσέγγισαν  το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη ήταν μεταξύ 31 και 65 ετών και ένα άλλο 30 τοις εκατό μεταξύ 19 και 30. “Πιθανόν σε αυτό να οφείλεται ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε ανακαλύψει ότι η σημασία των κοινωνικών υπηρεσιών, πέραν των ιατρικών και νομικών, είναι πιο αναγκαία από πιστεύαμε” λέει “και έτσι στην προσπάθειά μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις, ακολουθώντας το πρόβλημα και παραπέμποντας τους ανθρώπους στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τις τοπικές αρχές, μας έχουν ήδη κάνει γνωστούς σε όλη την τοπική κοινωνία των πολιτών».