Στο πλευρό της Μαρίας. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Η Μαρία είναι μητέρα ενός εννιάχρονου αγοριού, η οποία προσπαθεί να αναθρέψει όσο καλύτερα μπορεί το παιδί της, αφότου έμεινε άνεργη στα τέλη του 2012. Έχοντας έρθει σε επικοινωνία με τα γραφεία της PRAKSIS στην Αθήνα, μια κοινωνική λειτουργός την επισκέφτηκε στο σπίτι και εκτιμώντας την κατάσταση της, της ενέκρινε εξάμηνη οικονομική βοήθεια από τις αρχές του έτους 2015. Παράλληλα, ξεκίνησε να λαμβάνει συμβουλευτική βοήθεια, αναφορικά με την εύρεση εργασίας επίσης από την PRAKSIS.
Επιπροσθέτως, μια φίλη την ενημέρωσε για το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας στο Παλαιό Φρουραρχείο, το οποίο και η Μαρία επισκέφτηκε για τις ιατρικές υπηρεσίες της PRAKSIS. Παρόλα αυτά, το κυριότερο μέλημα της Μαρίας είναι η υγεία του μικρού της γιού, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ). Η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή συναντάται σε παιδιά με προβλήματα στην επικοινωνία, το παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση, αποτελώντας μια εκ των πέντε Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών ή των Διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος, όπως είναι ο Αυτισμός, το Σύνδρομο Asperger, το Σύνδρομο Rett και η Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή. Αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής τις ανάγκες του παιδιού της, η Μαρία ξεκίνησε να του παρέχει βοήθεια λογοθεραπευτή λίγο πριν γίνει 2 χρονών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, πως η ίδια μας δήλωσε ότι δεν έλαβε κάποιου είδους συγκεκριμένης βοήθειας από το ΙΚΑ.
Πέραν όμως από το ζήτημα της κρατικής μέριμνας και πρόνοιας, η Μαρία επισήμανε το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού στο σχολείο, τον οποίο έχει υποστεί ο γιός της εξαιτίας της κατάστασης του και του συνεπακόλουθου αποκλεισμού του από συμμαθητές του. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Μαρία μίλησε με άτομα της ΜΚΟ ‘’Μαζί για το Παιδί’’ εδώ στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αναφορικά με ένα από τα προγράμματα της για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η Μαρία ελπίζει πως ο γιος της θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια, που θα του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Τελειώνοντας, είπε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πληροφόρηση, σε συνδυασμό με την οργάνωση σεμιναρίων στους χώρους των σχολείων γύρω από τα ζητήματα του κοινωνικού ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού.