Στο πλευρό της Σ. Στο πλευρό της Ελλάδας. Στο πλευρό της Ευρώπης.


Η Σ. είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία έλαβε γνώση για τις υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας ύστερα από επίσκεψη της στο Κόμβο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο κτήριο του Παλαιού Φρουραρχείου απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Συγκεκριμένα, αναζητώντας βοήθεια για παροχή τροφίμων στο Κόμβο, η Σ. ενημερώθηκε για το Κέντρο Αλληλεγγύης που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου και τα συναφή προς τα παιδιά προγράμματα, παρεχόμενα από την ΜΚΟ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ένωση Μαζί για το Παιδί.

Στην πρώτη της επίσκεψη η Σ. μίλησε με τη παιδαγωγό, τη κοινωνική λειτουργό και τη ψυχολόγο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφορικά με τα δυο της παιδιά. Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τα μέλη του Δικτύου, η Σ. παραπέμφθηκε να μιλήσει με παιδίατρο για το μικρότερο παιδί της. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη παιδίατρο, η οποία πραγματοποιήθηκε τις επόμενες μέρες, διαπιστώθηκε πως το παιδί παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση στην ομιλία. Παρόλα αυτά, το ραντεβού αποδείχθηκε σωτήριο, γιατί όπως η παιδίατρος ανέφερε στη Σ. ‘’η άμεση επέμβαση των γονιών και η σωστή ενασχόληση με το παιδί θα το βοηθήσει άμεσα, ούτως ώστε να κερδίσει το χαμένο χρόνο για να μιλήσει’’. Επιπροσθέτως, η Σ. ξεκίνησε να λαμβάνει βοήθεια και για το μεγαλύτερο της παιδί από τη ψυχολόγο του Δικτύου. Το ζήτημα για το μεγαλύτερο παιδί ήταν αυτό της διαχείρισης της συμπεριφοράς του παιδιού σε συνάρτηση με το περιβάλλον και των συνακόλουθων φόβων και φοβιών του που πηγάζουν από αυτό. Η Σ. μέσα από την παρακολούθηση των ατομικών συνεδριών με τη ψυχολόγο, επιχειρεί να ενισχυθεί στους ρόλους της μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας και παράλληλα να μάθει να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα όλες τις καταστάσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα (βιοποριστικά – οικογενειακά).

Εκτός από την λήψη βοήθειας από το Δίκτυο, η Σ. συμβουλεύτηκε επίσης την υπηρεσία απασχολησιμότητας της PRAKSIS για το ζήτημα της εργασίας, καθώς και την νομική υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ για θέμα προσφιλούς της προσώπου. Για την ώρα έχουν προγραμματιστεί ραντεβού και με τις δύο υπηρεσίες των ΜΚΟ για την διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων.
Τελειώνοντας τη συνομιλία μας η Σ. μας είπε πως η παιδίατρος βρίσκεται στο πλευρό της διατηρώντας επικοινωνία μαζί της, σχετικά με την παρακολούθηση της αναπτυξιακής ομιλίας του μικρότερου παιδιού της. Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της απαραίτητης εγγραφής του παιδιού σε παιδικό σταθμό με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για μια ενέργεια που κατά την Σ. θα συμβάλλει τόσο στο επίπεδο της κοινωνικοποίησης όσο και στο επίπεδο του λόγου του παιδιού, πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος είχαν παραγκωνιστεί λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης και εξειδικευμένης υποστήριξης.

Παναγιώτης Μπουργαζάς
Κοινωνικός Επιστήμονας