της Αθανασίας Παπίγγη, Συντονίστρια εθελοντών STARTnow*
Λίγους μήνες πριν, κανείς από εμάς δε θα πίστευε κάποιον που θα έλεγε ότι, θα αναγκαζόμασταν να μείνουμε σπίτι μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα λέγαμε ότι όλο αυτό είναι ένα κακό αστείο. Ένας όμως ιός άλλαξε τα δεδομένα και το κακό αστείο έγινε πραγματικότητα. Μετά το πρώτο σοκ, αρχίζει η συνειδητοποίηση και η εγρήγορση για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης. Οι φοιτητές – εθελοντές του προγράμματος STARTnow του SolidarityNow, αν και περιορισμένοι στα στενά πλαίσια του σπιτιού τους, έψαξαν και βρήκαν λύσεις για να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το SolidarityNow σε συνεργασία με τη STAR UK, υλοποιεί το πρόγραμμα STARTnow. Συγκεκριμένα, μέσα από “Conversation Clubs” (Ομάδες Συζήτησης), πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, έρχονται σε επαφή με Έλληνες φοιτητές οι οποίοι τους βοηθούν να μάθουν ελληνικά. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω αντισυμβατικών μεθόδων εκπαίδευσης (συζήτηση, διαδραστικά παιχνίδια, οπτικοακουστικά μέσα) μπορεί να οδηγήσει στη γρηγορότερη και ομαλότερη ένταξη των ανθρώπων στην ελληνική κοινότητα. Λόγω του COVID-19, και για λόγους προφύλαξης, οι προγραμματισμένες συναντήσεις ακυρώθηκαν. Ωστόσο, οι φοιτητές, εθελοντές του προγράμματος, προσπαθούν -έστω και από απόσταση- να μοιραστούν μαζί μας τη νέα τους καθημερινότητα.
Η Μαρία, εθελόντρια-φοιτήτρια από το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, μας λέει ότι εξαιτίας της καραντίνας καθάρισε όλο της το σπίτι. Πέρα από την καθαριότητα, η γυμναστική και ο χορός είναι δυο από τις πιο αγαπημένες ασχολίες πολλών φοιτητών. Δυο εθελόντριες, η Βίκυ, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και η Γλυκερία που σπουδάζει Ψυχολογία, μας αναφέρουν ότι παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα χορού, αλλά και συναυλίες. Τα πανεπιστήμια μπορεί να έκλεισαν, αλλά οι διαλέξεις συνεχίζονται μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης. Οι ταινίες, τα βιβλία, η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ, αλλά και ενημερωτικών εκπομπών είναι επίσης μερικές από τις αγαπημένες συνήθειες των φοιτητών μας, όπως και η μαγειρική. Από ότι φαίνεται η καραντίνα μπορεί να σε κάνει δημιουργικό και στην κουζίνα! Η ζωγραφική, η διακόσμηση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και η ενασχόληση με ένα κατοικίδιο ή ακόμα και η κηπουρική είναι κάποιες άλλες αγαπημένες δραστηριότητες των εθελοντών μας.
Συνομιλώντας μαζί τους, μένουμε έκπληκτοι με το πόσα πράγματα μπορεί κάποιος να κάνει όταν μείνει κλεισμένος σε ένα σπίτι. Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι, μήπως τελικά η καραντίνα και ο περιορισμός, μάς δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες πλευρές του εαυτού μας;
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές-εθελοντές μας Μαρία, Αναστασία, Χρήστο, Αγγέλα, Βίκυ και Γλυκερία, Ναταλία, Μαρία, Έλενα και Χριστίνα και Ζωή που μας περιέγραψαν πως βιώνουν την καραντίνα.
* Η STAR UK είναι μια εθνική φιλανθρωπική οργάνωση 34.000 φοιτητών που καλωσορίζει πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
** Το #STARTnow είναι πρόγραμμα του SolidarityNow, σε συνεργασία με την STAR UK, που έχει ως κύριο σκοπό να φέρει σε επαφή πρόσφυγες και φοιτητές, να ενθαρρύνει και να εκπαιδεύσει τους φοιτητές ώστε να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες καθώς και να προωθήσει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, το φύλο, τη γλώσσα ή το χρώμα του καθενός.