«Βήμα-Βήμα»: Πρόγραμμα για Ασυνόδευτα Παιδιά από το SolidarityNow


Στεκόμαστε στο πλευρό των ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έκαναν το πρώτο βήμα: να φύγουν από τη χώρα καταγωγής τους, συχνά κυνηγημένα από τη βία, τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Και έφτασαν στη χώρα μας. Πολλά αναγκάστηκαν να μείνουν για μέρες στο δρόμο, να κρυφτούν, να διαφύγουν πολλών κινδύνων, να εργαστούν γιατί έπρεπε να επιβιώσουν. Κάποια έμειναν αρκετούς μήνες σε δομές φιλοξενίας, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε πολυπληθείς καταυλισμούς στα νησιά ή στα βόρεια σύνορα, συχνά κάτω από επισφαλείς συνθήκες. Και πολλά τα κατάφεραν. Ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα του 2020. Τώρα ήρθε η ώρα τα παιδιά αυτά να κάνουν το επόμενο βήμα. Και το SolidarityNow στέκεται δίπλα τους σε αυτό το βήμα, για να τα βοηθήσει: να σταθούν στα πόδια τους, να τα ενδυναμώσει στον δρόμο τους προς την ενηλικίωση ώστε να διεκδικήσουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 το SolidarityNow ξεκίνησε δυναμικά να υποστηρίζει μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Βήμα-Βήμα» ονομάζεται το νέο πρόγραμμα «Εποπτευόμενων διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα «Βήμα-Βήμα» (MIS 5063334) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και για διάστημα 12 μηνών, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το «Βήμα-Βήμα» υποστηρίζουν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και οι Εισαγγελείς Ανηλίκων και Πρωτοδικών.

Το SolidarityNow ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος «Βήμα-Βήμα», προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια ξένη χώρα μακριά από δικούς τους ανθρώπους και συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών για την προστασία τους.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών που βρίσκονται στη χώρα χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο που να είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα τους και έχουν υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της πολιτείας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που χρήζουν άμεσης και επείγουσας υποστήριξης είναι ακόμα μεγάλος.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2020 ήταν 4190, εκ των οποίων το 92,8% είναι αγόρια, το 7,2% κορίτσια και το 8,5% κάτω των 14 ετών. Πολλοί από τους ασυνόδευτους ανήλικους βρίσκονται και ζουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες στέγασης ή είναι στο δρόμο/ άστεγοι.

 «Βήμα-Βήμα» στο πλευρό των ασυνόδευτων παιδιών

Το SolidarityΝow προσφέρει μια εναλλακτική μορφή φροντίδας και διαβίωσης των  ασυνόδευτων παιδιών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Πέρα από την ασφαλή στέγαση, το πρόγραμμα εστιάζει και στην παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό της οργάνωσης.

Τα δώδεκα (12) εποπτευόμενα διαμερίσματα, οκτώ (8) σε Αθήνα και τέσσερα (4) σε Θεσσαλονίκη, λειτουργούν από τον Οκτώβριο του 2020 και έχουν δυναμικότητα σαράντα οκτώ (48) κλινών. Συνολικά θα φιλοξενηθούν 48 παιδιά, εκ των οποίων 44 είναι αγόρια και 4 κορίτσια. Οι ηλικίες των παιδιών είναι από 16 ετών και άνω και κατάγονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, η Αίγυπτος και η Συρία.

Σκοπός του προγράμματος είναι παράλληλα, η διασφάλιση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Παράλληλα, επιμέρους στόχοι μας είναι η εξατομικευμένη φροντίδα και προστασία των παιδιών, η βελτίωση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους, η υποστήριξη προκειμένου να υλοποιήσουν τους προσωπικούς τους στόχους, η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοσυντήρησής τους ώστε να μπορέσουν να αυτονομηθούν. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεταβαίνουν προς την ενηλικίωσή τους και βήμα-βήμα οδηγούνται στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Η ομάδα του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από καταρτισμένο προσωπικό, παρέχει στα παιδιά:

– ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εξατομικευμένη διαχείριση υποθέσεων

– νομική συμβουλευτική και διευκόλυνση πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες

– διευκόλυνση πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

– δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας

– διερμηνεία και διαπολιτισμική μεσολάβηση

– πρόσβαση σε επαγγελματικό προσανατολισμό και ενίσχυση δεξιοτήτων κ.ά.

«Το SolidarityNow με την πολυετή εμπειρία υποστήριξης ευάλωτων ομάδων ξεκινάει μία νέα δράση, η οποία θα πλαισιώσει ασυνόδευτα παιδιά προς την ενηλικίωσή τους, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά και σταδιακά στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε υποδεχθεί τα πρώτα παιδιά τα οποία δηλώνουν ένθερμα τη θέλησή τους να μας ακολουθήσουν βήμα-βήμα σε μια κοινή πορεία που θα τα οδηγήσει στην πραγματοποίηση των ονείρων τους», αναφέρει η Υπεύθυνη του Προγράμματος στην Αθήνα, Ευδοκία Μπακάλου.

 *Σύμφωνα με το Άρθρο 22 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου ένα παιδί, το οποίο επιζητεί να αποκτήσει το νομικό καθεστώς του πρόσφυγα ή που θεωρείται πρόσφυγας δυνάμει των κανόνων και των διαδικασιών του ισχύοντος διεθνούς ή εθνικού δικαίου, είτε αυτό είναι μόνο είτε συνοδεύεται από τους γονείς του ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, να χαίρει της κατάλληλης προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα του επιτρέψουν να απολαμβάνει τα δικαιώματα που του αναγνωρίζουν η παρούσα Σύμβαση και τα άλλα διεθνή όργανα τα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στα οποία μετέχουν τα εν λόγω Κράτη». 

Το πρόγραμμα «Βήμα-Βήμα» (MIS 5063334) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και για διάστημα 12 μηνών, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το «Βήμα-Βήμα» υποστηρίζουν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και οι Εισαγγελείς Ανηλίκων και Πρωτοδικών.