Το SolidarityNow μετέχει στον *6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Μετά τη συμμετοχή στον περσινό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, στον οποίο πήρε μέρος η 1η Ομάδα Προσφύγων στην ιστορία του θεσμού, αυτή τη χρονιά περισσότεροι από 20 πρόσφυγες και μετανάστες -ωφελούμενοι των **προγραμμάτων Στέγασης και Φιλοξενίας της οργάνωσης και του ***Blue Refugee Center (BRC), μαζί με τους εργαζόμενους του SolidarityNow θα τρέξουν με καρδιά και αλληλεγγύη για έναν φίλο, για ένα γονιό, για να ένα συγγενή αλλά και για τους Έλληνες και την Ελλάδα που τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε.
Το SolidarityNow Refugee Team αποτελείται από 13 Σύριους, 8 Αφγανούς, 1 Λιβανέζο, και 6 εργαζόμενους του SolidarityNow (3 Έλληνες, 1 Σύριο και 1 Αφγανό). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πολυπολιτισμικής ομάδας είναι, ότι οι περισσότεροι δρομείς είναι έφηβοι και γυναίκες (22 γυναίκες, 6 άνδρες). Αξίζει να σημειωθεί, ότι τρεις γυναίκες είναι μητέρες από τη Συρία, οι οποίες θα τρέξουν μαζί με τα παιδιά τους!
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες φιλοξενούνται προσωρινά στις δομές στέγασης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, είναι αιτούντες άσυλο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή ή θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Μήνυμα | «Τρέχω για…»
Η Shreen Hakan, 40 χρονών, είναι κουρδικής καταγωγής από τη Συρία και μητέρα δύο παιδιών. Διαμένει στην Ελλάδα όπου περιμένει την επανένωση με την οικογένειά της. Η Shreen είναι μια πολύ δυναμική και ζωντανή γυναίκα και έχει μεγάλη δίψα για γνώση. Παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Blue Refugee Center του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. «Όταν θα τρέχω θα σκέφτομαι τον άνδρα μου, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία. Έχω να τον δω εδώ και τρία χρόνια. Αυτό το Σάββατο θα τρέξω επειδή θέλω να του στείλω ένα ιδιαίτερο μήνυμα. Το μήνυμά μου είναι ότι ‘είμαι εδώ και θα έρθω σύντομα να σε συναντήσω», λέει η Shreen.
Η Bediya Seyid, 35 χρονών, κατάγεται από τη Συρία και έχει 4 παιδιά. Η Bediya μαθαίνει Ελληνικά στο Blue Refugee Center. Γνωρίζει κάποιες λέξεις στα Ελληνικά, αλλά η κόρη της η Slava, 13 χρονών, μιλάει σχεδόν άπταιστα. Η Bediya περιμένει και αυτή για οικογενειακή επανένωση. Ο άνδρας της τους περιμένει στην Αυστρία. «Δε θα τρέξω, απλά θα περπατήσω. Η κόρη μου η Slava θα τρέξει. Συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα επειδή τα παιδιά μου το ήθελαν, αλλά κι εγώ ήθελα να κάνω κάτι όμορφο μαζί τους. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι, επειδή πέρασα καλά στην Ελλάδα, θέλω να έχω αναμνήσεις από τη χώρα και τους ανθρώπους εδώ. Όταν θα είμαι στην Αυστρία, θα κουβαλάω μέσα μου αυτές τις αναμνήσεις», σημειώνει η Bediya.
Η Slava, κόρη της Bediya πηγαίνει στην 6η Δημοτικού και μιλάει ήδη τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Αραβικά. «Μου αρέσει πολύ να τρέχω, στον αγώνα όμως αυτόν συμμετέχω επειδή θα είμαι μαζί με τους φίλους μου. Πέρα από αυτό, θέλω να έχω αναμνήσεις από τη ζωή μου στην Ελλάδα. Όταν θα τρέχω θα σκέφτομαι τον μπαμπά μου. Θέλω να του πω ‘μπαμπά μου θα τρέξω για να έρθω κοντά σου’», λέει η Slava.
Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, ο 6ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης θα στείλει ένα ακόμα μήνυμα μέσω του SolidarityNow Refugee Team: το μήνυμα της συνύπαρξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμμετοχής και της ισότητας.
* Ο 6ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης είναι μια πρωτοβουλία της Protergia και περιλαμβάνει εκτός από τον Ημιμαραθώνιο και τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.
** Το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow, είναι μέρος του ESTIA, πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
*** Το BRC υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την UNICEF και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).