Άρθρο | Διαχείριση τραύματος: Προτάσεις συμβολής σε μια τραγική συλλογική στιγμή


από την Υπηρεσία Ψυχολογικής υποστήριξης-Συμβουλευτικής, του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας

Η τραγωδία στα Τέμπη δημιουργεί αναμφισβήτητα μια συνθήκη εθνικού πένθους που μαρτυρά το συλλογικό τραύμα στο οποίο όλοι εκτεθήκαμε. Το συλλογικό τραύμα της αδικίας το οποίο παράγει τα συναισθήματα του θυμού και της οργής, αλλά και το συλλογικό τραύμα της προδοσίας που μεταφράζεται στη σαθρή εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, τους ελλιπείς μηχανισμούς που δεν εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών, την ανύπαρκτη μέριμνα για το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Η αντιμετώπιση αυτού του συλλογικού πένθους που ανακινεί στον καθένα προσωπικά πένθη και απώλειες, καθίσταται ικανό να το διαχειριστούμε αν αφεθούμε να βιώσουμε τα όποια συναισθήματά μας, να τα αναγνωρίσουμε και να τα μοιραστούμε.

Η έκθεση  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι λεπτομερείς περιγραφές του δυστυχήματος και  των θυμάτων,  επιδεινώνει το τραύμα και μας απομακρύνει από την πραγματική ουσία, το πώς δηλαδή θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας με συλλογικές δράσεις.

Η επαφή και η σύνδεση με τους δικούς μας ανθρώπους λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά, αφού η αίσθηση ενός υποστηρικτικού δικτύου εντείνει το αίσθημα της ασφάλειας και της εγγύτητας.

Η αυτοφροντίδα δεν αποτελεί πράξη εγωισμού, αλλά προστασίας. Για αυτό χρειάζεται να βρεθεί χρόνος για αυτοφροντίδα ακόμα και αν νιώθετε ότι δεν γίνεται να είναι αυτή η προτεραιότητα.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, στα συναισθήματα, στις σκέψεις σας και στην επεξεργασία του βιώματος/τραυματικής εμπειρίας, και φυσικά αν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

H ενοχή που συνοδεύει τις σκέψεις μας, μια συνυπευθυνότητα στο πλαίσιο του πως έχουμε συνδιαμορφώσει την κατάσταση στη χώρα μας, μπορεί να γίνει το όχημα που θα μας οδηγήσει σε συλλογικές δράσεις για να εγκαθιδρυθεί  ξανά, πρακτικά μα και στη συνείδηση μας, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η βιώσιμη λειτουργία του κράτους απέναντι στους πολίτες του.

*Από τον Αύγουστο 2022, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από τα EEA Grants με διαχειριστή της δωρεάς τους ΣΟΛ Crowe και HumanRights360.

**Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.