Q32: ΤΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ SOLIDARITYNOW;


Ο κύριος στόχος του SolidarityNow είναι να υποστηρίξει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας αδιακρίτως, με μια σειρά συμπληρωματικών προγραμμάτων.

Εκτός από την υποστήριξη μέσω της εκπαίδευσης (βλ. ερώτηση 30), το SolidarityNow λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία παρέχουν μια σειρά συμπληρωματικών υπηρεσιών, χωρίς διακρίσεις. Και τα δύο Κέντρα είναι ανοιχτά για επισκέψεις ή πληροφορίες και μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω των ακόλουθων τηλεφωνικών αριθμών (Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. έως 5 μ.μ.)

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας: +3021 0822 0883

Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center): +30231 055 5266

Κοινωνικές Υπηρεσίες:

  • Υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας
  • Συμβουλευτική
  • Ενδυνάμωση

Υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης:

  • Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική
  • Ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία
  • Ομάδες Ενσωμάτωσης και Ενδυνάμωσης

Νομικές Υπηρεσίες

  • Νομική Συμβουλευτική
  • Διαμεσολάβηση
  • Δικαστική Εκπροσώπηση

Υπηρεσίες Απασχολησιμότητας

  • Στήριξη των ανέργων στην εύρεση εργασίας
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική
  • Κατάρτιση στις δεξιότητες αναζήτησης εργασίας και σχεδιασμού σταδιοδρομίας

Λογιστική και φορολογική στήριξη φυσικών προσώπων

  • Παροχή συμβουλών και καθοδήγηση σχετικά με τα επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές και τις ρυθμίσεις οφειλών

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Q31: ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Η’ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ;


Ναι, υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, όπως το SolidarityNow, η Μέλισσα, η GCR Πυξίδα, η Generation 2.0, η ΜΕΤΑδραση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η ACCMR και πολλά άλλα. Στο refugee.info εδώ μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες επιλογές.

Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε:

  1. To Blue Refugee Center του Το κέντρο παρέχει υπηρεσίες μαθήματα ελληνικών και αγγλικών για ενήλικες και ανηλίκους. Απαιτείται προεγγραφή. Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 2310555266 & 6936061933, Email: thebluecenter@solidaritynow.org
  1. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow. To Κέντρο προσφέρει ενταξιακά μαθήματα ελληνικών σε ωφελούμενους άνω των 16 ετών που λαμβάνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας, καθώς και ψυχαγωγική ενασχόληση σε παιδιά και νήπια των μαθητών. Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και σε συνεργασία με την Caritas Hellas και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρέχονται υπηρεσίες ένταξης, απασχολησιμότητας και στέγασης στις εγκαταστάσεις.

Σημείωση: Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, το SolidarityNow λειτουργεί επίσης 4 ακόμη Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης: στην Αθήνα και τα Ιωάννινα, στο Κιλκίς σε συνεργασία με την Omnes και τέλος στην Κατερίνη σε συνεργασία με την Perichoresis.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.solidaritynow.org/helios/

  1. Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (IFRC): Ελληνικά Online Μαθήματα. Απαιτείται αίτημα στον αριθμό WhatsApp +306955563472.
  2. ODYSSEAS, Σχολείο Αλληλεγγύης, Θεσσαλονίκη. Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών μετά από αίτημα ενός οργανισμού. Email: odisseasmet@yahoo.com.
  3. Irida, Θεσσαλονίκη: Ελληνικά Μαθήματα για γυναίκες. Αίτημα μέσω του αριθμού WhatsApp number +306907289836 απαιτείται.
  4. Η σχολή Νεοελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρέχει μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες (για όλα τα επίπεδα). Τα προγράμματα γίνονται είτε online, είτε με φυσική παρουσία.  Τα προγράμματα είναι (τριμηνιαία, εξάμηνα και ετήσια) από 10 ή 20 ώρες.  Για την εγγραφή θα χρειαστείτε:
    1. Έγγραφο νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα (αίτηση ασύλου, αναγνώριση πρόσφυγα, άδεια διαμονής ή visa)
    2. Απολυτήριο Λυκείου
    3. 50 ευρώ για την αίτηση

Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικά δίδακτρα ανάλογα με την περίοδο του προγράμματος. Ωστόσο, είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για απαλλαγή από τα δίδακτρα. Η ιστοσελίδα:

https://smg.web.auth.gr/may2019b/programmata-2/

Q30: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΓΛΩΣΣΩΝ;


Ναι, Υπάρχουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κιλκίς, από το SolidarityNow και άλλες ΜΚΟ σε συνεργασία με τη UNICEF, καθώς και άλλες ΜΚΟ που προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών.

Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων

Πόλη Διεύθυνση Ταχ. Κωδ. Ώρες Τηλέφωνο Email
Αθήνα Ηπείρου 11 10433 09:00-19:00 2108233651 & 6932764979 athens@solidaritynow.org
Θεσσαλονίκη Ι. Κωλέττη 25D 54027 09:00-19:00 2310555266 & 6936061933 thebluecenter@solidaritynow.org
Ιωάννινα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου  11 (Κεπαβί) 45221 10:00-19:00 2651077380 & 6932245622
orangecenter@solidaritynow.org

Q29: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΗΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;


Όχι. Θα μάθουν ελληνικά στο σχολείο. Σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν «μαθήματα υποδοχής» για την υποστήριξη εκμάθησης της γλώσσας. Εκεί, τα παιδιά που δεν μιλούν ελληνικά ως πρώτη γλώσσα, λαμβάνουν επιπλέον ώρες εκμάθησης της ελληνικής και στη συνέχεια συμμετέχουν στην τάξη με τα υπόλοιπα παιδιά με βάση την ηλικία τους.

Q28: ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ;


Τα παιδιά σας μπορούν να εγγραφούν στο πλησιέστερο σχολείο της περιοχής διαμονής. Εάν διαμένετε σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, μπορείτε να ρωτήσετε τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ). Εάν δέχεστε υποστήριξη από ένα πρόγραμμα διαμονής, μπορείτε να ρωτήσετε τους κοινωνικούς λειτουργούς. Εάν είστε αυτο-φιλοξενούμενοι σε μια αστική περιοχή μπορείτε να αναζητήσετε τα πλησιέστερα σχολεία. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε υποστήριξη σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών σας, υπάρχουν τα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κιλκίς, που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση».

Q27: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;


Από 1η Μαΐου Απρίλιο του 2022 όλα τα παιδιά – εμβολιασμένα ή όχι – δεν υποχρεούνται να κάνουν self-test δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη όπως ίσχυε στο παρελθόν. Για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται προαιρετική χρήση μάσκας. Τέλος συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Q26: ΠΟΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;


Προς το παρόν, κάθε είδος εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. διαβατήριο) είναι αρκετό και το παιδί σας μπορεί να εγγραφεί ακόμη και χωρίς να έχει όλα τα επίσημα έγγραφα. Ο υπεύθυνος – με βάση τη διεύθυνση – ΣΕΠ (Συντονιστής Εκπαίδευσης  Προσφύγων) υποδεικνύει σε ποια σχολική μονάδα θα εγγραφεί το παιδί. Αφού επικοινωνήσετε και κλείσετε ραντεβού με τον διευθυντή του σχολείου, επισκέπτεστε το σχολείο για να ολοκληρώσετε την εγγραφή. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε πρόσθετα έγγραφα εκεί, τα οποία θα σας δοθούν από τον διευθυντή. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Φόρμα εγγραφής
  2. Αποδεικτικό Διεύθυνσης στην Ελλάδα (μπορείτε να τη λάβετε από τον υπεύθυνο της δομής εάν διαμένετε σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, από τον κοινωνικό λειτουργό που είναι υπεύθυνος στο πρόγραμμα διαμονής σας ή με δήλωση από ΚΕΠ)
  3. Νομικά έγγραφα του παιδιού και των γονέων
  4. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα σχετικά με τα προηγούμενα έτη εκπαίδευσης του παιδιού στη χώρα καταγωγής
  5. Υπεύθυνη Δήλωση προηγούμενης συμμετοχής σε Μαθήματα Υποδοχής (ΖΕΠ) (σε περίπτωση παρακολούθησης)
  6. Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα γευμάτων και προαγωγής υγιεινής διατροφής του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο το παιδί λαμβάνει γεύματα στο σχολείο
  7. Υπεύθυνη δήλωση των προσώπων που θα συνοδεύουν το παιδί από και προς το σχολείο

Επίσης, ένα άλλο έγγραφο που θα ζητηθεί κατά την πρώτη περίοδο του παιδιού που φοιτά στο σχολείο είναι η Ατομική Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), η οποία εκδίδεται από παιδίατρο, μετά από εξέταση. Από το παιδί επίσης θα ζητηθεί  από το σχολείο ένα  βιβλιάριο  εμβολιασμού όπου αναγράφονται τα εμβόλια που έχει ήδη κάνει.

Q25: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;


Ναι, η επίσημη εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και δια ζώσης για παιδιά ηλικίας 4-15 ετών. Μπορούν επίσης να εγγραφούν στο Ανώτερο Λύκειο (Λύκειο) εάν είναι 15-17 ετών. Τα παιδιά με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορούν να εγγραφούν σε σχολεία ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το SolidarityNow σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ υλοποιεί το  πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση (ACE)», με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην τυπική εκπαίδευση, μέσω της παροχής υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης στα «Κέντρα Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: .

Q24: ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;


Τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες θα πρέπει να έχουν τη λεγόμενη “πράσινη κάρτα” (ασφάλιση για το αυτοκίνητο εκτός της χώρας καταγραφής) όταν χρησιμοποιούνται εκτός Ουκρανίας. Η πράσινη κάρτα βασίζεται στην ουκρανική ασφάλιση του αυτοκινήτου. Ενώ η πράσινη κάρτα (ασφάλιση) καταβάλλεται πριν από την έξοδο του αυτοκινήτου από τη χώρα ταξινόμησης, η Ουκρανία νομοθέτησε ότι τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς αυτήν.

Τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες που χρησιμοποιούνται εκτός Ουκρανίας καλύπτονται κατ’ εξαίρεση από το ουκρανικό γραφείο διεθνούς ασφάλισης για περίοδο 30 ημερών χωρίς χρέωση. Μετά τη λήξη της παραπάνω περιόδου των 30 ημερών, τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Το Ουκρανικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης λειτουργεί και έχει μοιραστεί τις συνημμένες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ουκρανικές πινακίδες που χρησιμοποιούνται εκτός Ουκρανίας (http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/168164/). Το κόστος της ασφάλισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 180 ευρώ το μήνα.

Τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες δεν μπορούν να ασφαλιστούν από τις Ελληνικές Ασφαλιστικές Εταιρείες αν δεν πάρουν προσωρινές ελληνικές πινακίδες. Μόνο η πράσινη κάρτα είναι διαθέσιμη ως μέσο ασφάλισης.

Η είσοδος των αυτοκινήτων με ουκρανικές πινακίδες στην Ελλάδα τεκμηριώνεται με σφραγίδα του Τελωνείου Προμαχώνα ή των συνοριακών σημείων ελέγχου. Η σφραγίδα τεκμηριώνει πότε ξεκινά η έναρξη της εξάμηνης περιόδου για τη χρήση του αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Αφού εισέλθετε στην Ελλάδα με το όχημά σας, πρέπει να δηλώσετε τη διεύθυνσή σας στο τελωνείο του τόπου κατοικίας του για να λάβετε ελληνικές προσωρινές πινακίδες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε μια διεύθυνση φιλοξενίας (φίλους, ξενοδοχείο κ.λπ.) και θα πρέπει να επισκεφθείτε το προσαρμοσμένο γραφείο της πόλης σας. Η δήλωση πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην Ελλάδα, διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο.

Σε αυτή την περίπτωση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου αναλύεται ως εξής:

  1. 100 ευρώ για τις προσωρινές πινακίδες
  2. οδικοί φόροι (δυνατότητα πληρωμής ανά μήνα – το κόστος εξαρτάται από τα κυβικά του αυτοκινήτου)
  3. ασφάλιση που αποκτάται στην Ελλάδα – Αγορά ελληνικής ασφάλισης

Για την περιοχή Αττικής/Πειραιά, το Τελωνείο που παρέχει προσωρινές πινακίδες είναι αυτό που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ά Τελωνείο Θεσσαλονίκης στο λιμάνι που βρίσκεται στη διασταύρωση Καρατάσου, 28η Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2313 334320.

Όσον αφορά την άδεια οδήγησης, μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδίδεται στην Ουκρανία γίνεται αποδεκτή για οδήγηση στην Ελλάδα όταν:

  1. Είτε κατέχεται από πρόσωπα που απολαύουν προσωρινής προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 της 3ης σχετικής απόφασης.
  2. Είτε ανήκει σε πρόσωπο που δεν έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βιέννης (1968) για την οδική κυκλοφορία.

Σε περίπτωση που η άδεια δεν έχει λατινικούς χαρακτήρες, απαιτείται να συνοδεύεται είτε από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά ή τα αγγλικά είτε από έγκυρη διεθνή άδεια.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσει στο τελωνείο του τόπου κατοικίας του ότι το αυτοκίνητο ακινητοποιείται. Το κόστος της διαδικασίας είναι 10 – 20 ευρώ και ένας υπάλληλος του Τελωνείου επισκέπτεται τον τόπο όπου είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητο για να κλειδώσει το τιμόνι. Η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου σημαίνει ότι η περίοδος των έξι μηνών παγώνει.

Σημαντικές χρήσιμες πληροφορίες: σε περίπτωση που η είσοδος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα δεν αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο που εκδίδεται στα σύνορα, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα διαβατήριά τους που αποδεικνύουν πότε έχουν εισέλθει στην Ελλάδα για να διευκολύνουν τη διαδικασία στο Τελωνείο, το οποίο εισάγει στο σύστημα την ημερομηνία εισόδου του αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με την τελωνειακή υπηρεσία της περιοχής σας.

Q23: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;


Υπάρχει η πρόσφατη πλατφόρμα https://ukraine-greece.eu/, που παρέχεται στα αγγλικά και τα ουκρανικά, αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ελλάδα ή διαμένουν σε αυτήν. Στην πλατφόρμα θα γίνεται ανάρτηση θέσεων διαθέσιμων θέσεων εργασίας και οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.  Ωστόσο, η στήριξη για την εξεύρεση απασχόλησης μπορεί να παρασχεθεί από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων SolidarityNow (https://www.solidaritynow.org/en/contact/).