Ο Ομάρ και ο Ουσάμα
Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες. Οι ιστορίες δημιουργούν συναισθήματα, προκαλούν ταύτιση και σύνδεση, εκφράζουν σκέψεις και ιδέες, εμπνέουν και κινητοποιούν τους ανθρώπους να κυνηγήσουν τους στόχους τους και τα όνειρά τους. Το ανθρώπινο μυαλό θυμάται πιο εύκολα ιστορίες παρά στατιστικά και αριθμούς. Για το πώς θα πουν τις δικές τους ιστορίες και για το πώς να εκφράζονται εκπαιδεύτηκαν ο 24χρονος Ομάρ, ο 23χρονος Ουσάμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες των σεμιναρίων που διοργάνωσε το SolidarityNow στο πλαίσιο του προγράμματος “Resilient Roots”*.
Ραδιόφωνο-πόντκαστς και φωτογραφία δυο ισχυρά, σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Ο λόγος και η εικόνα αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να εκφράσουν αληθινά συναισθήματα, ιδέες, απόψεις και μια εποικοδομητική κριτική. Το SolidarityNow επέλεξε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο για να μάθει σε νέους και νέες που εντάσσονται στα προγράμματα της οργάνωσης να ασκούν κριτική σε αυτήν, ώστε να εξελίσσεται και να προσαρμόζει τα προγράμματά της στις ανάγκες τους.
Ο Ομάρ αγαπάει το ποδόσφαιρο και την τέχνη. Όταν ζούσε στην Αλγερία έπαιζε ερασιτεχνικά σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Όπως μας λέει, βρίσκει πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ του θεάτρου, της φωτογραφίας και του ραδιοφώνου: «Όπως και με τα δυο αυτά μέσα, έτσι και όταν παίζαμε σε μια παράσταση, θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα. Ανυπομονώ να ηχογραφήσουμε το δικό μας πόντκαστ και να βγάλουμε τις δικές μας φωτογραφίες». Ο Ομάρ έρχεται στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων, όπου χρησιμοποιεί τις δωρεάν υπηρεσίες του κέντρου. Αυτή την περίοδο φιλοξενείται στο Υπνωτήριο Αστέγων μαζί με Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες. «Μέσα από αυτό το σεμινάριο, μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις σκέψεις μας και τη γνώμη μας. Εγώ θέλω να ενημερώσω και να προετοιμάσω όλους τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για το τί δυσκολίες θα συναντήσουν», επισημαίνει.
Ο Ουσάμα ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες, έχει σπουδάσει μικροβιολογία, το μεγάλο του όμως όνειρο ήταν να γίνει δημοσιογράφος. Το σεμινάριο αυτό του ξύπνησε αναμνήσεις από το παρελθόν. «Με ενδιαφέρει περισσότερο η φωτογραφία. Θυμάμαι τους τουρίστες στην Αλγερία που τράβαγαν φωτογραφίες αποτυπώνοντας την καθημερινότητα της χώρας μου», μας αναφέρει. Έτσι και εκείνος θέλει να αποτυπώσει τη δική του καθημερινότητα, τις δυσκολίες που συνάντησε εδώ, την ανάγκη για επικοινωνία, για εκπαίδευση που είναι εργαλεία χρήσιμα για έναν πρόσφυγα, μετανάστη. «Θέλω να τα εξηγήσω όλα αυτά στους ανθρώπους, για να αποφασίσουν αν τελικά θα φύγουν από τη χώρα τους», υπογραμμίζει.
* Το SolidarityNow υλοποιεί από τον Ιούλιο 2018 το πιλοτικό πρόγραμμα λογοδοσίας με τίτλο “The Resilient Roots Initiative”. Το πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το δίκτυο CIVICUS σε συνεργασία με τους οργανισμούς Keystone Accountability & Accountable Now, στοχεύει να βελτιώσει τα κανάλια επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ της διοίκησης του SolidarityNow και των ωφελούμενών του. Περίπου 60 νέοι ωφελούμενοι του οργανισμού, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων.
* Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.