Ένα ανθρώπινο δίχτυ από το SolidarityNow για 175 Ασυνόδευτα Παιδιά

Copyright: SolidarityNow

To SolidarityNow Υποδέχεται και Υποστηρίζει 175 Ασυνόδευτα Παιδιά

που μεταφέρθηκαν από τα Νησιά και τον Έβρο στην ηπειρωτική χώρα

 «Να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο δίχτυ για να νιώσουν ασφαλή και προστατευμένα, αυτό είναι το πρώτο μας βήμα»_Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια, SolidarityNow

Το SolidarityNow, στηρίζει έμπρακτα τις συντονισμένες προσπάθειες κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και της συνοριακής περιοχής, για την ασφαλή και οργανωμένη μεταφορά των ανθρώπων, με την υποδοχή και υποστήριξη 175 ασυνόδευτων ανηλίκων σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Υπό το γενικό συντονισμό της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το SolidarityNow αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης για 175 ασυνόδευτα παιδιά, σε τρεις  προσωρινούς χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα, στους νομούς Κοζάνης και Ιωαννίνων. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι διέμεναν προηγουμένως είτε σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είτε βρίσκονταν υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

«Για μας είναι πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο περιβάλλον όπου τα παιδιά αυτά θα νιώσουν προστατευμένα. Να δημιουργήσουμε, μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη επαφή των ομάδων μας μαζί τους, ένα ανθρώπινο δίχτυ για να νιώσουν ασφαλή και προστατευμένα, αυτό είναι το πρώτο μας βήμα. Θέλουμε να νιώσουν οικεία – να τους δώσουμε πίσω τη δυνατότητα να αισθανθούν και πάλι παιδιά, και πάλι έφηβοι. Να τους δώσουμε ξανά τη βεβαιότητα ότι μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow. «Η Κοζάνη και τα Ιωάννινα είναι τόποι με αποδεδειγμένα ανοιχτές διαδικασίες και πνευματική καλλιέργεια. Και είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν αυτή την κοινή προσπάθεια γιατί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποδεικνύουν πόσο συνεργατικές κοινωνίες μπορούμε να γίνουμε όταν δουλέψουμε με έναν κοινό στόχο».

Η ομάδα του SolidarityNow, η οποία αποτελείται από 102 άτομα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχει στα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα:

– ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εξατομικευμένη διαχείριση υποθέσεων

– νομική συμβουλευτική και διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες

– δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας

– διερμηνεία και διαπολιτισμική μεσολάβηση

– ρουχισμό και είδη προσωπικής υγιεινής

– αξιολόγηση και συμβουλευτική για ιατρικά ζητήματα

– συνοδεία σε δομές υγείας και άλλες υπηρεσίες, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των παιδιών.

Το SolidarityNow επισημαίνει ότι η συνέργεια μεταξύ των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών για τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας, είναι ένα σημαντικό βήμα για την παροχή προστασίας στα παιδιά αυτά, αλλά και για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και στη συνοριακή περιοχή του Έβρου, και ελπίζουμε να συνεχιστεί.