Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και τον κόσμο, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τα στοιχεία σοκάρουν αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, 80 και πλέον χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μόνο στη χώρα μας σήμερα έχουν φτάσει περισσότεροι από 80.000 Ουκρανοί καθώς και 22.000 έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας.
Οι αριθμοί μαρτυρούν ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί, οικογένειες που χωρίστηκαν, αβέβαιο μέλλον για την επιστροφή στην πατρίδα.
Το SolidarityNow βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όλων εκείνων που έφτασαν στην Ελλάδα από την εμπόλεμη ζώνη, ανταποκρινόμενο άμεσα στις ανάγκες του νέου προσφυγικού πληθυσμού, που απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες και παιδιά. Αρχικά, μέσω του «Οδηγού για Ουκρανούς πρόσφυγες» στην ιστοσελίδα της οργάνωσης δίνονται απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που αφορά την παραμονή και την ένταξη τους στη χώρα.
Στη συνέχεια, υλοποιείται σειρά ενεργειών με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ενδυνάμωσης και ένταξης:
- 372 συνάνθρωποί μας ωφελήθηκαν από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο «Κέντρο Υποστήριξης για τις Γυναίκες και τα Παιδιά», του SolidarityNow και της UNICEF που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2022 στην περιοχή του Προμαχώνα Σερρών. Το 95% αυτών είναι παιδιά.
- 272 παιδιά από την Ουκρανία παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της οργάνωσης «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» σε βόρεια και νότια Ελλάδα, με στόχο την ομαλή μετάβασή τους στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
- 158 συνάνθρωποί μας έχουν εξυπηρετηθεί από την κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας με κύριο αίτημα την κάλυψη βασικών αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (15%), την απόκτηση ασύλου στην Ελλάδα (12%), την απόκτηση στέγης και βοηθημάτων κοινωνικής πρόνοιας (12%) ή/ και την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων (6%).
- 510 Ουκρανοί ωφελούμενοι στο πρόγραμμα Helios. Παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών με στόχο την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.
- 146 έχουν λάβει υποστήριξη σχετική με την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας και στις δομές φιλοξενίας των Σερρών και της Καβάλας. Το 81% αυτών ήταν γυναίκες.
- 57 γυναίκες έχουν υποστηριχθεί από τον «Φιλικό Χώρο για τις Γυναίκες» που λειτουργούσε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 το SolidarityNow, στις δομές φιλοξενίας Σερρών και Καβάλας.
- 31 παιδιά από την Ουκρανία, έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα, εργαστήρια ρομποτικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο του προγράμματος Healing play που υλοποιείται με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας. Το πρόγραμμα στοχεύει στη φροντίδα του τραύματος μέσω του παιχνιδιού.