#WorldRefugeeDay2018 | Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα Τεχνόπολη, Γκάζι


Ο Άχμαντ: «Από όλα όσα κάνω, περισσότερο αγαπώ τη ζωγραφική. Και τη μαγεία της»

Όταν ζωγραφίζει έχει ανάγκη να ακούει μουσική.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακούει τις «Ωδές», το δίσκο του Βαγγέλη Παπαθανασίου με ερμηνεύτρια την Ειρήνη Παππά!

«Γνωρίζω πολλά για την Ελλάδα. Ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους είναι ο Παναγιώτης Τέτσης».

Ο Άχμαντ. Ο 50χρονος δικηγόρος, συγγραφέας και ποιητής από τη Ράκα της Συρίας είναι ένας από τους γνωστότερους σύγχρονους λογοτέχνες του αραβικού κόσμου, που ζει σήμερα στην Αθήνα με το μεγάλο του γιο, Γιαζάν.

Ζει και ζωγραφίζει. Ζωγραφίζει και ζει.

Η ζωγραφική είναι αυτό που αγαπά. Η τέχνη της του δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί – να εκφράσει αυτά που έζησε και ζει, να αποτυπώσει στον καμβά την ελπίδα για το μέλλον, να δώσει χρώμα σε όσα του λείπουν και ονειρεύεται. Ονειρεύεται να γίνει η ζωγραφική το επάγγελμά του και να ενωθεί με τη Νατζάχ, τη σύζυγό του, και τα άλλα δυο παιδιά τους, τη Χάγια και τον Αμπντάλα.

Σήμερα υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, ένα διαμέρισμα γεμάτο χρώματα, πινέλα και στο κέντρο το καβαλέτο του ζωγράφου. Στην πλειοψηφία των έργων του Άχμαντ απεικονίζονται στιγμές από τον πόλεμο στην πατρίδα του, ως «ανεξίτηλες μνήμες», όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, ενώ σε άλλα, λιγότερα, υπάρχουν στιγμές από ό,τι αγαπά  – όπως ο πίνακας που αποδίδει τη χάρη της κίνησης μιας χορεύτριας μπαλέτου.

* Έργα του Άχμαντ Αλζαχέρ εκτίθενται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο της γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα -20 Ιουνίου-, 19.30 με 22.30.

*Ο Άχμαντ ζει με το γιο του σε ανεξάρτητο διαμέρισμα του SolidarityNow στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη και τη Στέγαση, το οποίο στηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).


Ο Νάκαμ: Ο Nάκαμ αγαπά το μπλε αλλά ζωγραφίζει ασπρόμαυρα

Ο Νάκαμ είναι Κούρδος ζωγράφος και συγγραφέας.

Γεννημένος το 1985, σπούδασε τέχνες στο Ιράκ, ενώ σήμερα, στην Αθήνα, φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών – «Μου αρέσει εδώ επειδή μπορώ να ζωγραφίζω και να δημιουργώ ό,τι θέλω. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιο και να βλέπω τόσο εύκολα όλα αυτά τα μέρη που έχουνε τέχνη, όπως τα μουσεία και οι γκαλερί

Ζωγραφιές του Νάκαμ, με μολύβι και κάρβουνο, απεικονίζουν το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη από τη θάλασσα και φιλοξενούνται στην Τεχνόπολη για την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, σε μια μεγάλη γιορτή*. «Αυτά επικεντρώνονται στους ανθρώπους, πώς ήρθανε εδώ και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη θάλασσα». Οι εικόνες δείχνουν μια βάρκα γεμάτη αφηρημένες φιγούρες που διασχίζει τη θάλασσα, ενώ η στεριά τους αγκαλιάζει.

Ο Νάκαμ χρησιμοποιεί σύμβολα για να εκφράσει αυτά τα έντονα συναισθήματα και τις δυνάμεις της μοίρας: το δέντρο, ένα ζάρι, ένα περιστέρι. «Υπάρχουν σύμβολα σε όλα μου τα έργα. Υπάρχουν σύμβολα της αγάπης, των ονειροπόλων, άλλα και μερικά για τα προβλήματα, τους ανθρώπους και την τύχη. Κάποιοι είναι τυχεροί, κάποιοι όχι. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που τα κρατούν όλα μέσα τους – που έχουν ακόμη τραύματα από το ταξίδι, που δεν μπορούν να πουν την ιστορία τους. Γι’ αυτό κάνω αυτές τις ζωγραφιές και δείχνω όλο αυτό που υπάρχει στις καρδιές τους, στις καρδιές αυτών των ανθρώπων.»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του με τη Julia Turner

*Έργα του Νάκαμ εκτίθενται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο της γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα -20 Ιουνίου-, 19.30 με 22.30.

**Ο Νάκαμ είναι πρώην ωφελούμενος του SolidarityNow στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Dots που λειτουργούσε η οργάνωση στην Ελευσίνα, με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.


Ο Ιμπραήμ: «Όνειρό μου είναι να ανοίξω μια μέρα ένα Καλλιτεχνικό Κέντρο»

Ο Iμπραήμ Μαζντ είναι 40 χρονών με καταγωγή από το Χαλέπι της Συρίας. Βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2017 ενώ τους τελευταίους δύο μήνες ζει στα Γιάννενα μαζί με την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ο Ιμπραήμ σπούδασε Φιλολογία και στη Συρία εργαζόταν ως καθηγητής αραβικών για μη αραβόφωνους και αραβόφωνους μαθητές.

Από μικρός αγαπούσε τις Τέχνες και ήδη από 7 χρονών ασχολείται με τη ζωγραφική. Η αγάπη του για την τέχνη ξεκίνησε από τους γονείς του καθώς κι οι δύο ήταν ερασιτέχνες ζωγράφοι.

Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια καλλιγραφίας και ζωγραφικής. Ειδικότερα για τις σπουδές του στην καλλιγραφία, θήτευσε στο πλευρό ενός διάσημου δασκάλου καλλιγραφίας στον αραβικό κόσμο, του Τζούμα Ιμπραήμ.

«Όνειρό μου είναι να ανοίξω μια μέρα ένα Καλλιτεχνικό Κέντρο το οποίο θα αγκαλιάζει διαφορετικά είδη Τέχνης, όπως η ζωγραφική, η μουσική και το θέατρο», λέει ο Ιμπραήμ. 

* Έργα του Ιμπραήμ Μαζντ εκτίθενται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο της γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα -20 Ιουνίου-στις 19.30 με 22.30.

*Ο Ιμπραήμ ζει με την οικογένειά του σε ανεξάρτητο διαμέρισμα του SolidarityNow στα Γιάννενα στο πλαίσιο του ESTIA – Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υποστήριξης για την Ένταξη και τη Στέγαση, το οποίο στηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).