Η ιστορία της N.K., μια ιστορία δύναμης, θάρρους και ελπίδας


από την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας*

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow παρέχει καθημερινή εξειδικευμένη και εξατομικευμένη υποστήριξη σε ωφελούμενους διαφορετικών καταβολών και εθνικοτήτων, που έχουν ποικίλες ανάγκες. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και απαιτητικές περιπτώσεις με την οποία ήρθαμε πρόσφατα αντιμέτωποι, ήταν αυτή της Ν.Κ., μιας γυναίκας από το Πακιστάν που έφτασε στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η Ν.Κ. είναι μια ιδιαίτερα μορφωμένη γυναίκα, μέλος εύπορης οικογένειας, που εργαζόταν για χρόνια στον τραπεζικό τομέα στην πατρίδα της. Η ζωή της άλλαξε δραματικά πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ο σεξουαλικός της προσανατολισμός, αρχικά στους γονείς της και αργότερα στον σύζυγό της, τον οποίο είχε αναγκαστεί να παντρευτεί. Αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλά είδη κακοποίησης από τους συγγενείς και τον σύζυγό της, κατάφερε τελικά να φύγει από το Πακιστάν και έφτασε στην Ευρώπη.

Όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας πριν από τρεις μήνες, ήταν σε άσχημη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, λόγω των σοβαρών δυσκολιών που είχε βιώσει στο ταξίδι της, αλλά και λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσής της στην Ελλάδα.

Με τις συντονισμένες προσπάθειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου, η Ν.Κ. παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου και λίγο μετά κατάφερε να λάβει τα νόμιμα έγγραφα της. Στη συνέχεια, σχετικά με τη διαμονή της, εστάλη αίτηση στο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ESTIA, με αποτέλεσμα η Ν.Κ. σήμερα να έχει βρει στέγη, στο πλαίσιο ενός έργου φιλοξενίας αφιερωμένου στους ΛΟΑΤΙ+ πρόσφυγες. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε για να κάνει ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις και να εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Επιπλέον, η Ν.Κ. είχε εβδομαδιαίες συνεδρίες τους τελευταίους τρεις μήνες με έναν από τους ψυχολόγους της υπηρεσίας Ψυχολογική υποστήριξη-Συμβουλευτική και αυτό τη βοήθησε πολύ να ξεπεράσει τις αρνητικές εμπειρίες και να επικεντρωθεί στις προσπάθειες να ξαναχτίσει τη ζωή της σε ένα νέο, ασφαλές περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία της Ν.Κ. να μάθει την ελληνική γλώσσα και να ενταχθεί σύντομα στην αγορά εργασίας, αποδεικνύουν ότι η περίπτωση της Ν.Κ. είναι μια ιστορία-παράδειγμα δύναμης, θάρρους και ελπίδας. Δείχνει επίσης πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία και η διασύνδεση μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρονται στο Κέντρο. Αυτές οι δύο αρχές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται η συνολική λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow.

*Από 1/8/2021 έως 31/7/2022 η λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19 για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας.

**Από 1/7/2021 έως 30/6/2022, το Kahane Foundation χρηματοδοτεί την Ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

***Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.