Να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας


Δήλωση για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων

Ως SolidarityNow είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Xαιρετίζουμε τη διαδικασία προκαταγραφής, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και θα δώσει το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου για όσους το επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες στην προ-καταγραφή θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους παρέχει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής διαμονής στην Ελλάδα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες», τονίζει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow. Ωστόσο επισημαίνει: «Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε σε μία βασική έλλειψη που υπάρχει στη διαδικασία και δυστυχώς θέτει εν αμφιβόλω την πορεία ένταξης του πληθυσμού: το δελτίο που θα λαμβάνουν όσοι καταγραφούν δεν δίνει το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας».

Στο SolidarityNow έχουμε ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις προσφύγων στα προγράμματά μας, και μάλιστα σε εξειδικευμένες θέσεις διερμηνείας όπου πλέον υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης επαρκούς δυναμικού. Έχουμε επομένως διαπιστώσει από πρώτο χέρι το σημαντικό όφελος που έχει η διαδικασία αυτή για την ενσωμάτωση των προσφύγων στη χώρα μας, δεδομένου ότι τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Πρόκειται για μία έλλειψη που πρέπει άμεσα να διορθωθεί!