Ιστορίες με χρώμα μπλε!


Για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών, το SolidarityNow- με τη συνεργασία της UNICEF και τη χρηματοδότηση της European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO-  δημιούργησε ειδικά Κέντρα Υποστήριξης – τα γνωστά πλέον BlueDots που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες προσφύγων σε περισσότερα από 10 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών και συμβουλευτικής.

Καθημερινά, οι ομάδες του SolidarityNow ζουν τις ιστορίες των ανθρώπων τους οποίους βοηθούν και πολύ περισσότερο δημιουργούν νέες ιστορίες μαζί τους. Ιστορίες που εμπνέουν χαρά κι ελπίδα. Μικρές, καθημερινές ιστορίες που συγκεντρώσαμε και τις μοιραζόμαστε μαζί σας….


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η ομάδα του SolidarityNow στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Δράμα, χάρισε στιγμές γέλιου, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στους μικρούς φίλους της δομής, με την προβολή παιδικής ταινίας. Μικροί και μεγάλοι το ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ!


Τα παλιά τουριστικά καταλύματα στη μικρή λουτρόπολη της Βόλβης τον τελευταίο χρόνο φιλοξενούν οικογένειες Yazidi, αλλά και ανθρώπους από το Κονγκό, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Πακιστάν. Λόγω της πληθυσμιακής ανομοιογένειας της Δομής Φιλοξενίας της περιοχής και στο πλαίσιο του προγράμματος #Blue #Dot του #SolidarityNow, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα barbeque έξω από το ειδικό Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας του SolidarityNow. Οι κάτοικοι της Δομής βγήκαν από την ρουτίνα τους και διασκέδασαν όλοι μαζί, ενωμένοι. Τραγούδησαν στη γλώσσα τους, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, μαγείρεψαν και έφαγαν όλοι μαζί. Μαζί με τους κατοίκους της Δομής διασκέδασαν και οι συγγενείς και φίλοι των εργαζομένων του SolidarityNow.
*Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διαχειρίζεται τη Δομή Φιλοξενίας της Βόλβης μέσω του Ι.Α.Τ.Α.Π.


Φωτογραφία του χρήστη SolidarityNow.

Το #SolidarityNow αγαπάει το βόλεϊ γυναικών! Το Σάββατο που μας πέρασε, 18 έφηβοι-ωφελούμενοι του #Blue Refugee Center* του SolidarityNow από τη Συρία, το Αφγανιστάν το Ιράν και το Ιράκ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνα βόλεϊ για το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών! Ο αγώνας διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο ΔΑΚ Πυλαίας μεταξύ των ομάδων ΑΣ Άρης – ΑΟ Μαρκόπουλο. Ευχαριστούμε τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Άρη και τον μάνατζερ της κ. Γιάννη Γιαννάκη για την ευγενική διάθεση να προσφέρει τη δυνατότητα στους εφήβους-ωφελούμενους μας να ζήσουν από κοντά το παλμό του παιχνιδιού, αλλά και να γνωρίσουν την ομάδα! Στο SolidarityNow υποστηρίζουμε την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μέσω του αθλητισμού!


“O ουρανός είναι το όριό μας”.
Με αυτά τα λόγια, τα παιδιά της δομής φιλοξενίας Ελευσίνας, περιγράφουν τη δύναμη που ένιωσαν στο Adventure Park της Μαλακάσας, προκαλώντας τις σωματικές τους δεξιότητες και νιώθοντας σούπερ-ήρωες σε μια ανεπανάληπτη περιπέτεια!
Ευχαριστούμε πολύ το Adventure Park για τη φιλοξενία.


«Όταν τα παιχνίδια μιλούν…»: Όταν τα κορίτσια από τη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας κράτησαν τις χειροποίητες κούκλες στα χέρια τους, τότε ξαφνικά… πήραν ζωή και αφηγήθηκαν ιστορίες που τα κορίτσια δε μπορούσαν να βάλουν σε λέξεις. Οι ιστορίες των κοριτσιών, συναντήθηκαν με τις ιστορίες του παραμυθιού. «Εσείς πως πίνετε το τσάι σας;» Μέσα από αυτό το παραμύθι, κορίτσια και κούκλες μας αποκάλυψαν μικρά και μεγάλα μυστικά γύρω από μια καθημερινή συνήθεια.
Ευχαριστούμε πολύ την #Traumateddy και τη Shelley Deane για την ευκαιρία που μας χάρισαν.


«Θέλεις να δεις τον πιο σημαντικό άνθρωπο στο κόσμο;»
Το κάθε παιδί άνοιγε το κουτί και χαμογελούσε βλέποντας τον εαυτό του στο μυστικό κουτί με τον καθρέφτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ομάδα η ομάδα του #Blue #Dots του #SolidarityNow στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα, διοργάνωσε για τα παιδιά της δομής ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Τα δικαιώματα έγιναν παιχνίδια, αφίσες με το σήμα της ειρήνης, σπιτικές μυρωδιές, κυνηγητό, επιτραπέζια, βίντεο, πειράγματα, καθαρό περιβάλλον, συζήτηση για τη σημασία της γνώσης… Γονείς και παιδιά, σε ομάδες ή ατομικά πήραν το «χάρτη» τους και ξεκίνησαν το κυνήγι…για τα δικαιώματά τους!


Φωτογραφία του χρήστη SolidarityNow.

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης για το Παιδί* του SolidarityNow στη Δράμα, η ιστορία της μάγισσας Ρουφήχτρας που έφαγε τα παιχνίδια των παιδιών, αποτέλεσε την έμπνευση να εξηγήσουμε στα παιδιά ένα βασικό τους δικαίωμα το οποίο, ακριβώς επειδή είναι αυτονόητο, πολλές φορές παραγκωνίζεται: το δικαίωμα τους στο παιχνίδι! Γιατί όπως μας έδειξαν και εκείνα μέσα από τις ζωγραφιές τους, ένας κόσμος χωρίς παιχνίδι είναι ένας κόσμος άσχημος!


Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των ωφελούμενων και το έλλειμμα νομικής ενημέρωσης, κυρίως στους νεοεισερχόμενους στο κέντρο φιλοξενίας της Θήβας, η ομάδα του #SolidarityNow με την πολύτιμη συνεργασία της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, πραγματοποίησε ομάδες νομικής ενημέρωσης, με τη συμμετοχή οικογενειών, μονων ανδρών αλλά και ασυνόδευτων ανήλικων. Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως θέματα σχετικά με τη διαδικασία ασύλου και ζητήματα δικαιωμάτων. Η ενημέρωση/συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε 4 ομάδες με αντίστοιχη διερμηνεία σε Φαρσι, Αραβικά, Σοράνι, Κιρμάντζι, Ουρντού. Η συμμετοχή μεγάλη και οι απορίες πολλές που απαντήθηκαν από τους ειδικούς, ενώ μοιράστηκε σχετικό έντυπο μεταφρασμένο υλικό.


Ο Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης για το Παιδί του SolidarityNow στη Δράμα* διοργάνωσε για μια εβδομάδα μια σειρά από δραστηριότητες για τα παιδιά με θέμα τα δικαιώματα των ζώων. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν δείχνοντας στα παιδιά εικόνες που απεικόνιζαν τα δικαιώματα των ζώων. Στη συνέχεια, συζήτησαν για κάθε εικόνα ξεχωριστά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξηγήσουν οι ίδιοι τι μπορεί να απεικονίζεται στην κάθε μία. Στη συνέχεια, έκαναν μια ομαδική εργασία με θέμα «Η Γη δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους». Συγκεκριμένα, σε ένα χαρτόνι σχεδίασαν και έβαψαν τη Γη και γύρω από αυτήν έκαναν διάφορα ζώα με τις παλάμες των παιδιών. Έπειτα, τα παιδιά ρωτήθηκαν τι μπορεί να ζητάει κάθε ζώο από εμάς. «Αγάπη, φροντίδα, φαγητό και νερό» ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών!


Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η ομάδα του Blue Dots του SolidarityNow στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θήβα, οργάνωσε δράση συλλογικής ζωγραφικής σε μεγάλες επιφάνειες συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό του μουσουλμανικού Πάσχα.

Στη δράση συμμετείχαν παιδιά όλων των ηλικιών με τους γονείς τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι, ζωγραφίζοντας μαζί με στόχο την ελεύθερη έκφραση των παιδιών και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας. Η δράση ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, ενώ σημαντική ήταν η συνεργασία με έναν ωφελούμενο επαγγελματία ζωγράφο, ο οποίος έδειξε και τεχνικές χρήσης των πινέλων και ανάμειξης των χρωμάτων στα παιδιά.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο Αλί, αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας που έδειχνε στα παιδιά του πώς να χρησιμοποιούν τα πινέλα για να φτιάξουν ένα μεγάλο ήλιο και καρδούλες, τραγουδώντας τους ένα εύθυμο τραγούδι στα φαρσί που έλεγε μεταξύ άλλων: «Είσαι το φεγγάρι του ουρανού, κι εγώ θα γίνω αστέρι για να βρίσκομαι κοντά σου. Αν γίνεις βροχή και πέσεις στη γη, θα γίνω γρασίδι να με ανθίσεις…»


Το γιόρτασαν για τα καλά, εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη! Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας*, με αφορμή τη γιορτή Eid Al Adha, ο χώρος γέμισε από φαγητά, παρωδιακά κουλουράκια που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, δωράκια για τα παιδιά, τραγούδια, χορό, και πολύ πολύ γέλιο! Στη γιορτή συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορες χώρες: Συρία, Κονγκό, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Παλαιστίνη – κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς σχεδόν από όλο τον κόσμο! Μια πολυπολιτισμική γιορτή, μια γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης! 


«Ταξίδι στο Κόσμο των Συναισθημάτων»

Το 1ο βιωματικό εργαστήριο του Kέντρου Προστασίας για τη Γυναίκα και το Παιδί ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα από μια διαδρομή γεμάτη χρώμα, μουσική και δράση! Η δύναμη, το χαμόγελο και η ενέργεια των παιδιών που βρέθηκαν στο χώρο του Κέντρου έγιναν οι βοηθοί μας, σε μια περιπετειώδη διαδρομή στο νησί των συναισθημάτων του Μάνου Χατζιδάκι. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της χαράς και της λύπης ταξιδέψαμε μέσα από διαφορετικά τοπία και σταθμούς με οδηγό την αγάπη.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής η δράση πρόκειται να επαναληφθεί και για τους υπόλοιπους μικρούς μας φίλους!


Η μουσική δεν έχει σύνορα, δε γνωρίζει από χρώμα, φυλή, θρησκεία! Η μουσική μάς φέρνει όλους πιο κοντά! Με αυτό το μήνυμα τα 30 παιδιά της χορωδίας μας που απαρτίζεται από παιδιά-πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Ελευσίνα, τραγούδησαν στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Φάρσι στο Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου.

Σε αυτή την ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή που διοργάνωσε η ομάδα του SolidarityNow με το πρόγραμμα Blue Dot** που υλοποιείται με την υποστήριξη της Unicef, τα παιδιά άφησαν για λίγο πίσω τους τη ζωή στον καταυλισμό και θυμήθηκαν πώς είναι να παίζουν, να διασκεδάζουν, να κάνουν παρέες και να τραγουδούν ανέμελα.

Γιατί για Όλα τα παιδιά, η ζωή οφείλει να είναι Ωραία!


Στο κέντρο της Αθήνας, το νέο Κέντρο Προστασίας για τη Γυναίκα και το Παιδί (Blue Dot) του SolidarityNow υποδέχεται καθημερινά δεκάδες προσφυγόπουλα που το επισκέπτονται για να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά αλλά και να μάθουν νέα, συναρπαστικά πράγματα! Βιωματικές δράσεις μέσα από την τέχνη και το θέατρο, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια γνώσης, βιβλία, ζωγραφική, παραμύθια και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που επιμελείται η ομάδα του #SolidarityNow γεμίζουν τις καρδιές των παιδιών με χαρά! Και οι δικές μας, ακόμη περισσότερο!


Η ομάδα του SolidarityNow του Κέντρου Φροντίδας BlueDot στο Καβαλάρι οργάνωσε τις δικές του γυμναστικές επιδείξεις με τη λήξη της σχολικής χρονιάς! Συμμετείχαν οι μικροί ωφελούμενοι του προγράμματος, ενώ περήφανοι οι γονείς τους παρακολουθούσαν και τους εμψύχωναν!
Μια κανονική γιορτή της ευεξίας και της χαράς, όπου όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Χαρίσαμε χαμόγελα, μετάλλια σε όλους – ακόμα και στους πιο μικρούς ωφελούμενούς μας- και άπειρα χειροκροτήματα για τις υπέροχες προσπάθειες όλων!


Εσείς φοβάστε τα λιοντάρια; Τα φίδια; Τους κροκόδειλους; Οι μικροί ωφελούμενοι του Κέντρου BlueDot Ελευσίνας του SolidarityNow πάντως έδειξαν να μην τρομάζουν καθόλου στη θέα τους! Αντίθετα, η επίσκεψη στο Attica Zoological Park Αττικό Ζωολογικό Πάρκο των παιδιών και των γονιών τους που ζουν στον καταυλισμό της Ελευσίνας, σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη μιας πολλά από τα ζώα που είδαν εκεί τα συναντούσαν για πρώτη φορά!


Φωτογραφία του χρήστη SolidarityNow.

Mια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από την ομάδα του SolidarityNow στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα:
Η ομάδα του προγράμματος BlueDot στην Ελευσίνα, με τη συνεργασία της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών της οργάνωσης, πραγματοποίησε νομική ενημέρωση στους φιλοξενούμενους του καταυλισμού της Ελευσίνας.
Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες πρόσφυγες. Στο τέλος των συναντήσεων ακολούθησε συζήτηση, απαντήθηκαν ερωτήματα και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με σχετικές πληροφορίες.
Στην ενημέρωση συζητήθηκαν θέματα δικαιωμάτων και ασύλου όπως οι λόγοι χορήγησης ασύλου, συνέντευξη, οικογενειακή επανένωση κ.α. Επίσης, έγινε ιδική μνεία στα θέματα έμφυλης βίας και κακοποίησης.


H ομάδα του SolidarityNow του προγράμματος BlueDot στην Ελευσίνα συνόδεψε τα παιδιά απο τον καταυλισμό προσφύγων της περιοχής σε γήπεδο 5Χ5 προκείμενου να παίξουν ποδόσφαιρο με συνομήλικούς τους από τα γύρω σχολεία. Σε μια προσπάθεια ένταξης και επαφής με τη κοινότητα και με την πρωτοβουλία αλληλέγγυων, τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και έκαναν παρέα μεταξύ τους! Η εμπειρία αυτή ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο μιας και στο τέλος κάθε προσφυγόπουλο πήρε δώρο από μια μπάλα! Σας ευχαριστούμε!


Τα «Ανοιχτά Υλικά Παιχνιδιού» είναι αντικείμενα που δεν είναι προκαθορισμένα παιχνίδια και κάθε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό με έμφαση στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Τα παιδιά στο Κέντρο Φιλοξενίας Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος BlueDots του SolidarityNow χρησιμοποίησαν πλαστικές σακούλες, κλαδιά και σπάγκους για να φέρουν στην Ελλάδα κάτι από τον τόπο που κατάγονται. Το αποτέλεσμα: υπέροχοι χαρταετοί!


Στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, η ομάδα του προγράμματος BlueDot δε σταματάει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα και μεταδίδει από το πεδίο:
«Αντιμέτωποι με τις όχι ιδανικές συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και μέσα από βιωματικές δράσεις βάλαμε μαζί με τα προσφυγόπουλα ηλικίας 6 με 10 ετών τις κόκκινες γραμμές μας σε όσους κινδύνους καρακοδοκούν στο χώρο διαμονής τους. Δυστυχώς, ήταν περισσότερα από όσα φανταζόμασταν αλλά εμείς τα αντιμετωπίσαμε με θάρρος και τα διαχειριστήκαμε δημιουργικά!»


Mια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από την ομάδα του SolidarityNow στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα:
Η ομάδα του προγράμματος BlueDot στην Ελευσίνα, με τη συνεργασία της νομικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών της οργάνωσης, πραγματοποίησε νομική ενημέρωση στους φιλοξενούμενους του καταυλισμού της Ελευσίνας.
Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες πρόσφυγες. Στο τέλος των συναντήσεων ακολούθησε συζήτηση, απαντήθηκαν ερωτήματα και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με σχετικές πληροφορίες.
Στην ενημέρωση συζητήθηκαν θέματα δικαιωμάτων και ασύλου όπως οι λόγοι χορήγησης ασύλου, συνέντευξη, οικογενειακή επανένωση κ.α. Επίσης, έγινε ιδική μνεία στα θέματα έμφυλης βίας και κακοποίησης


Η άνοιξη μας χτύπησε για τα καλά στο Καβαλάρι και η ομάδα του προγράμματος BlueDot μαζί με τους νεαρούς ωφελούμενους του, το γιόρτασαν φτιάχνοντας μικρούς κήπους εσωτερικού χώρου! Μαζέψαμε, λοιπόν, τα υλικά μας, στρώσαμε το γρασίδι μας, βάλαμε νερό στη λιμνούλα, ρίξαμε πέτρες και φυτέψαμε λουλουδάκια και το περιφράξαμε! Ιδού το αποτέλεσμα!

 


 

Κάθε δράση είναι αφορμή για μια καινούργια δραστηριότητα για την ομάδα του SolidarityNow στον καταυλισμό της Ελευσίνας στο πλαίσιο του προγράμματος BlueDot.
Μικροί και μεγάλοι αξιοποίησαν τα κλαδιά που προέκυψαν από το κλάδεμα των δέντρων και έφτιαξαν σπιτάκια για τα παιδιά με στόχο τη συζήτηση για την έννοια του προσωπικού χώρου και τα όποια συναισθήματα συνδέονται με αυτό. Σκεφτείτε μόνο πόσο το θέμα της εστίας και η εγκατάλειψή της έχει πληγώσει τα παιδιά και πόσο δύσκολα το μοιράζονται. Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε ερέθισμα για να μπορέσουν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά σχετικά με αυτό το τραυματικό γεγονός.
Η δραστηριότητα αυτή όμως είχε και τη διασκεδαστική της πλευρά! Η αξιοποίηση των υλικών οδήγησαν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να εργαστούν ομαδικά.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι τελικά για να νιώσεις την έννοια της οικογένειας, να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις αυτό που ονομάζουμε «δεσμούς». Η αγάπη που σε κάνει να αισθανθείς κάποιον σαν αδερφό/αδερφή σου δεν έχει να κάνει με το αίμα.

Η αγάπη ξεπερνά τις αποφάσεις των μεγάλων, τον πόνο, τις συγκρούσεις!

Τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής έρχονται από τα παιδιά. Τα παιδιά που σκέφτονται με την καρδιά. Και εκφράζουν τις σκέψεις τους αυθόρμητα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης των ομάδων του #SolidarityNow στο πρόγραμμα #BlueDot στη Δράμα…

 


H πολύ δημιουργική ομάδα του BlueDot στη Φανερωμένη Ιωαννίνων υλοποίησε ένα διασκεδαστικό μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής για τους νεαρούς ωφελούμενους του προγράμματος.
Μικροί μεγάλοι λοιπόν ζωγράφισαν φανάρια και σήματα κυκλοφορίας, κι αφού τα παιδιά έμαθαν τη χρησιμότητά τους, έπαιξαν διάφόρα διαδραστικά παιχνίδια για να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία που έχει να σέβεσαι τον ΚΟΚ αλλά και να προσέχεις πολύ όταν κυκλοφορείς στο δρόμο – είτε είσαι ενήλικας είτε είσαι παιδί.


Επίσκεψη της ομάδας του προγράμματος BlueDot του SolidarityNow στη Δράμα, στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, όπου μαζί με 76 ωφελούμενους – εκ των οποίων τα 45 παιδιά.

Παίξαμε, κάναμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και πικ νικ και φυσικά ιππεύσαμε! Πόσο όμορφη εμπειρία ήταν αυτή!


 Η Έσρα ωφελούμενή μας στο πρόγραμμα BlueDot, ήταν έγκυος όταν τη γνωρίσαμε. Η ομάδα μας ήταν καθημερινά δίπλα της ώστε να της παρέχει συμβουλευτική και φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Πέρασαν οι μήνες κι ήρθε η μέρα που η Έσρα θα έφερνε στον κόσμο τον Αλί. Με τον πατέρα Μαχμούτ αναμέναμε έξω από την πόρτα της αίθουσας τοκετού. Μια μικρή επιπλοκή μάς ανησύχησε, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και από τότε δε χορταίνουμε να τον βλέπουμε! Η μητέρα και ο πατέρας είναι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένοι! Κι εμείς το ίδιο!


Πρώτη μέρα στο σχολείο η χθεσινή για τους μικρούς ωφελούμενους του προγράμματος BlueDot στην Ελευσίνα! Από το πρωί τα παιδιά με χαμόγελα και τις καινούργιες τσάντες τους στον ώμο ανέμεναν την ώρα που θα έρθουν τα πούλμαν για το σχολείο.
Το SolidarityNow ήταν δίπλα τους σε αυτή τη χαρούμενη στιγμή. Προετοιμάσαμε τα παιδιά και τα συνοδέψαμε στο σχολείο, με διερμηνείς και επιστημονικό προσωπικό και συνεργάστηκε με τους δασκάλους για την ομαλή τους ένταξη. Η υποδοχή των παιδιών από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γείτονες ήταν συγκινητική, με πανό, τραγούδια, δώρα και κεράσματα.
Μαθήματα αλληλεγγύης στην πράξη!


H ομάδα του #BlueDot στα Δολιανά του #SolidarityNow πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα, χρήσιμη αλλά και… διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά του προγράμματος, που αφορούσε στην υγιεινή των χεριών τους. Η ανάγκη καθημερινής φροντίδας και υγιεινής είναι επιτακτική σε όλες τις δομές μας -πόσο μάλλον όταν αφορά στα παιδιά! Και μάλιστα, όταν αυτό μαθαίνεται με τρόπο ευχάριστο, εκείνα δεν το ξεχνούν ποτέ!

Το πρόγραμμα Blue Dot υλοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την υποστήριξη της UNICEFκαι την υποστήριξη του European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO


Γιορτάζουμε όλοι μαζί την πρώτη ημέρα της Άνοιξης και την πρώτη ημέρα της χρονιάς – το περσικό Norooz.

Ωφελούμενοι του προγράμματος μαζί με την ομάδα του #SolidarityNow στρώσαμε το παραδοσιακό τραπέζι, μαγειρέψαμε με τη βοήθεια της οργάνωσης Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» Δραπετσώνα – Δωρεάν φαγητό για όλους, χορέψαμε, διασκεδάσαμε!

Καλή Χρονιά λοιπόν! Νοrooz Mabarak!

 

 


«Τα παιδιά εδώ μπορούν να ξεκουραστούν, να ξεχάσουν τον πόλεμο και το δύσκολο ταξίδι που έκαναν και να εκφράσουν τα όνειρά τους: ένα από αυτά θέλει να γίνει ιππέας κι ένα άλλο θέλει να δουλέψει για τη NASA», μας λέει η ομάδα του SolidarityNow στο BlueDot της UNICEF στις Σέρρες όπου το BlueDot παρέχει σε 45 παιδιά από τη Συρία μάθηση, άθληση, δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ώστε ν’ αναπτύξουν το γνωστικό τους επίπεδο, ν’ αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους και να περάσουν εποικοδομητικά το χρόνο τους.«Τα Blue Dots είναι η εικόνα του κόσμου μας όπως την οραματιζόμαστε στο SolidarityNow. Ο πλανήτης στον οποίο οι κάτοικοί του θα έχουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση, σε κοινωνίες βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη. Για να γίνει πραγματικότητά το όραμα αυτό, ξεκινάμε προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειες»

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow