Capital.gr: Χρηματοδότηση 4 εκατ. από Radcliffe, IKEA, Libra και Coca-Cola για τις ανάγκες προσφύγων και ευάλωτων Ελλήνων


Δημοσιεύτηκε στο Capital.gr

Η νέα φιλανθρωπική Πρωτοβουλία Ascend, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Concordia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση με την οποία συμμετέχουν τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής θα αξιοποιηθεί για την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης στέγης για αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες με κύρια εστίαση σε ασυνόδευτους ανηλίκους, για προγράμματα στήριξης τοπικών κοινωνιών όπως σίτιση, ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και για επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες και Έλληνες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

“Υπάρχουν σήμερα πάνω από 65 εκατομμύρια κοινωνικά απομονωμένα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο”, ανέφερε ο Frank Giustra, ιδρυτής του Radcliffe Foundation, “πολύ περισσότερα από αυτά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με επιπτώσεις και προεκτάσεις που θα είναι αισθητές για πολλά χρόνια στο μέλλον”.

“Η Ascend είναι μία καινοτόμα, στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Τα μέλη της δεσμεύτηκαν να βρουν επιχειρηματικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση, μία κρίση με διαστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες μεμονωμένων κυβερνήσεων και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”, σχολίασε ο Jimmy Αθανασόπουλος, Επικεφαλής Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Libra.

Η πρωτοβουλία Ascend ήδη έχει υλοποιήσει δράσεις παροχής βοήθειας, πριν από την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση και έναρξή της στο πλαίσιο του Concordia Europe Summit. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι και η υποστήριξη προγραμμάτων για τα ασυνόδευτα παιδιά. Το πρόσφατο έργο HOME Project προσφέρει στέγη σε συνθήκες ασφάλειας, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη σε πρόσφυγες, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

“Η φροντίδα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις οικογένειες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μεταξύ άλλων εξίσου σημαντικών προτεραιοτήτων. Τα ασφαλή σπίτια της Άρσις προσφέρουν στέγη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη και εκπαίδευση σε ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συλλογική δράση και υπηρετούμε ένα τόσο σημαντικό σκοπό”, δήλωσε ο Νίκος Κουμέττης, Πρόεδρος της The Coca Cola Company Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.

Στο Ίδρυμα ΙΚΕΑ, “πιστεύουμε ότι, όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μένουν σε ένα ασφαλές μέρος το οποίο να νοιώθουν για σπίτι τους και για το λόγο αυτό συνιδρύουμε την πρωτοβουλία Ascend”, είπε ο Per Heggenes, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος IKEA.  “Αποτελεί κύρια προτεραιότητα να δημιουργήσουμε όλοι μαζί όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλείς ‘παραδείσους’ για ασυνόδευτα παιδιά, μετανάστες στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι, ο ιδιωτικός τομέας μαζί με την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ οφείλουν να παίξουν και αυτοί το ρόλο τους στην υποστήριξη αυτών των ευάλωτων παιδιών, να τα βοηθήσει να επανασυνδεθούν με συγγενείς τους και να οικοδομήσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους”, πρόσθεσε ο Heggenes.

Ο Giustra έζησε από κοντά την κρίση των Σύρων προσφύγων όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο στα τέλη του 2015. Εξηγεί ότι η πρωτοβουλία Ascend επικεντρώνεται στην υποστήριξη τοπικών οργανώσεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και στην εκπόνηση έργων τα οποία είναι καινοτόμα και κλιμακούμενα και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Αυτά είναι και τα έργα που έχουν δυνατότητα να προκαλέσουν θετικό αντίκτυπο σε βάθος χρόνου.
Καινοτόμες εταιρικές σχέσεις αναδύονται ήδη μεταξύ των εταίρων της Ascend.

Η Airbnb η κορυφαία πλατφόρμα διαμονής και η Solidarity Now, η πρωτοποριακή Ελληνική ΜΚΟ, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να παρέχουν διαμονή σε πρόσφυγες και σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Η εταιρική σχέση ανήκει στην παγκόσμια φιλανθρωπική πρωτοβουλία της Airbnb, η οποία συνταιριάζει πληθυσμούς, που έχουν ανάγκη, με εθελοντές φιλοξενίας. “Όταν συνδυάζεις, αφ’ ενός, την επιχειρηματική προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα και τη δυνατότητά του να κινητοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και, αφ’ ετέρου, την πείρα και τη γνώση των τοπικών οργανώσεων”, λέει ο Giustra, “δημιουργείς συνέργειες που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν κοινωνικές αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό κάνει ήδη στην πράξη η Ascend”.

Στην Πρωτοβουλία Ascend συμμετέχουν επίσης, το Open Society Foundation, η Microsoft, η Western Union και το NextFab Foundation.  Η Ascend προσφέρει σε αυτούς τους οργανισμούς μία πλατφόρμα μέσω της οποίας διερευνούν στρατηγικές συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν με γνώμονα τις γνώσεις και την πείρα τους και τους τομείς στους οποίους επιθυμούν να εστιάσουν τη φιλανθρωπική τους δράση. Αυτά μπορεί να είναι καινοτόμες δομές φιλοξενίας, προγράμματα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας σε τοπικές κοινωνίες ή πρωτοβουλίες δημιουργίας θέσεων εργασίας.  Η Ascend προσκαλεί και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα να ενταχθούν σε αυτή πρωτοβουλία.