Ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών από το SolidarityNow σε παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

«Κοιτάξτε εκείνη την κουκίδα. Είναι εδώ, είναι το σπίτι. Αυτή η κουκίδα είμαστε εμείς*»

Τα Blue Dots είναι η εικόνα του κόσμου μας όπως την οραματιζόμαστε στο SolidarityNow

«Για μας, κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Κάθε ένα από αυτά κουβαλά τη δική του ιστορία, έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του μέλλον. Αν καταφέρουμε να αποτελέσουμε ένα μικρό στήριγμα στην πορεία τους, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε στους ήρωες, αλλά στη δύναμη που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν με ειλικρίνεια» – αυτό δηλώνουν ο Θοδωρής και η Ελένη που ανήκουν στην ομάδα του προγράμματος Blue Dots του SolidarityNow.

Προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων

To SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της ECHO, ολοκλήρωσε στην Ελλάδα, την πρώτη φάση (Αύγουστος 2016 – Οκτώβριος 2017) του καινοτόμου προγράμματος Blue Dots, ως μέρος των προσπαθειών του για την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων προσφύγων και μεταναστών. Μία από τις προτεραιότητες του SolidarityNow ήταν και παραμένει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά.

Τα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας -γνωστά ως Blue Dots- για παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, λειτούργησαν σε 12 σημεία σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας βασικές υπηρεσίες και υποστήριξη. Παράλληλα, η σύνθεση και η ανάπτυξη των ομάδων παρέμειναν ευέλικτες και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες οικογενειών και παιδιών που βρίσκονταν σε κίνηση. Ως αποτέλεσμα, οι δωρεάν υπηρεσίες προσφέρθηκαν σε 20 διαφορετικές τοποθεσίες σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα -Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα- και στην Αττική.

Το πρόγραμμα Blue Dots ξεπέρασε τους στόχους του:

  • 4409 πρόσφυγες και παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη (PSS)
  • 10 χώροι θηλασμού και παροχής νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής (MBC)
  • 416 μητέρες ωφελήθηκαν από την παροχή συμβουλών για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών
  • 84 εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά στην προστασία των παιδιών

Τα παιδιά και οι οικογένειες με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας εντοπίστηκαν και παραπέμφθηκαν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες ή/και ασθένειες, οι περιπτώσεις πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, τα θύματα σεξουαλικής βίας, οι ανύπαντρες μητέρες:

  • 1138 παραπομπές ατόμων με προβλήματα υγείας (σωματικές βλάβες, ασθένεια) σε υπηρεσίες υγείας
  • 507 παιδιά παραπέμφθηκαν σε επίσημες ή ανεπίσημες εκπαιδευτικές υπηρεσίες
  • 388 ασυνόδευτα παιδιά ή/και ευάλωτοι ενήλικες παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες παροχής στέγασης
  • 977 παραπομπές ατόμων που είχαν ανάγκη νομικής στήριξης

«Θέλω να στείλω ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους ανθρώπους μου, θέλω να τους πω ότι πρέπει να αθλούνται και να μην εγκαταλείπουν ποτέ», λέει η Φατιμά, μετά τη συμμετοχή της στον 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημι-Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης όπου τερμάτισε με καθαρό χρόνο 00:13:56! Το 16χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν είναι ωφελούμενη της «γωνιάς υποστήριξης παιδιών και εφήβων» στη μονάδα Blue Dot, που λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαίδευση: ο επόμενος μεγάλος στόχος των Blue Dots

Η 2η φάση του προγράμματος Blue Dots (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018) επεκτείνει το ρόλο και την αποστολή τους, εστιάζοντας στην εκπαίδευση. Στόχος της νέας παρέμβασης είναι να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών θα έχουν πρόσβαση σε μια ολιστική διάθεση υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης, τόσο στα κέντρα φιλοξενίας όσο και στον αστικό ιστό, με επίκεντρο την αυξημένη προστασία, την ευημερία και την κοινωνική τους ένταξη.

Η 1η φάση του προγράμματος Blue Dots υλοποιήθηκε από το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).

* Carl Sagan, αστρονόμος, αστροφυσικός, 1934-1996