Μπούσρα: Μια ξεναγός-πρόσφυγας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


“Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα γινόμουν ‪πρόσφυγας. Και να μου το έλεγαν, δε θα το πίστευα. Γι’ αυτό να ξέρετε, οι πρόσφυγες, είμαστε όπως ακριβώς εσείς. Να σκέφτεστε ότι κι εμείς μπορεί να αφήσαμε πίσω μας μια όμορφη ζωή, ένα ωραίο σπίτι με μοντέρνα έπιπλα και ό,τι αγαπούσαμε. Είμαι ακριβώς όπως εσείς”.
Με αυτά τα λόγια η 45χρονη Μπούσρα, πρόσφυγας από το Ιράκ και μητέρα τριών παιδιών, υποδέχθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου, τους επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για να τους ξεναγήσει στην έκθεση του Ai Wei Wei.
Στο πλαίσιο υποστήριξης της συγκεκριμένης έκθεσης και της ευρύτερης συνεργασίας του SolidarityNow με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο φωτογραφικό τμήμα της έκθεσης, το κοινό θα υποδέχεται και θα ξεναγεί η Bushra (28/07). Και θα καταθέτει τη δική της προσωπική μαρτυρία για τα όσα βίωσε και βιώνει σήμερα ως πρόσφυγας.
H Bushra, γιατρός στο επάγγελμα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της λόγω διώξεων. Σήμερα, μια οικογένεια Ελλήνων τής άνοιξε το σπίτι της προσφέροντας φιλοξενία μέχρι να εγκριθεί η αίτηση ασύλου της για τη Γαλλία -όπου ονειρεύεται να συνεχίσει τη ζωή της.
Μία έκπληξη για όλους να σε ξεναγεί σε μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πρόσφυγες, μία πρόσφυγας. Ένα απτό παράδειγμα αποδοχής, ενσωμάτωσης, ανθρώπινης συμβίωσης.

*To Πρόγραμμα Φιλοξενίας & Στέγασης Home for Hope υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.