#FOLLOWMYLIFE – ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ | Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΑΛ

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ντανιάλ, ο άγρυπνος φρουρός

από τη Βάλια Σαββίδου

Ένας αεικίνητος έφηβος, με μαύρα ζωηρά μάτια, σγουρά μαύρα μαλλιά και εκφραστικά χέρια που μιλά ασταμάτητα, ενώ περνά από δίπλα σου τραγουδώντας και γελώντας!

Ο Ντανιάλ κάνει τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξυπηρετήσει όποιον έχει ανάγκη.

Τη νύχτα διαβάζει και μαθαίνει. Τον ρωτώ γιατί τη νύχτα. «Γιατί έχει ησυχία, γιατί έχω αυπνίες, ε τί γιατί, έτσι μου αρέσει!» Και ναι, η νύχτα για τον Ντανιάλ έχει αποδειχθεί αποτελεσματική αφού, ως άριστος χρήστης της νέας τεχνολογίας, έχει μάθει αγγλικά μέσω διαδικτύου, ενώ τώρα μαθαίνει και ελληνικά.

Στο μεταξύ είναι ο άνθρωπος που μεσολαβεί τόσο για την εξυπηρέτηση όσο και για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν, όπως και ο ίδιος, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελευσίνα. Ανάμεσα στο υπόλοιπα που κάνει, υποδέχεται και τους εθελοντές, ενώ με όπλο την αγγλική γλώσσα που «την κατέκτησα κι αυτή..», τους κατατοπίζει στο χώρο, τους δείχνει τί να κάνουν, πού και πώς μπορούν να βοηθήσουν, σε συνεννόηση φυσικά και με τις οδηγίες των ανθρώπων της δομής, ενώ το ίδιο κάνει μεταξύ των ομάδων των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη δομή και των προσφύγων-ωφελούμενων.

Όλοι, μικροί μεγάλοι, Έλληνες και μη, φωνάζουν Ντανιάλ! Σε όλους απαντά και όλοι τον ακούνε – περιμένουν τη σειρά τους μέχρι να μπορέσει να τους βοηθήσει.

«Εγώ χαίρομαι πιο πολύ όταν βοηθώ τους άλλους από ότι οι ίδιοι – δεν κουράζομαι ποτέ!

Άλλωστε εγώ σε τέσσερα χρόνια από τώρα, να το θυμάσαι σε τέσσερα, θα είμαι ο καλύτερος και δεν θα είμαι εδώ φυσικά! Σιγά, δεν θα μείνω εδώ μέσα για πάντα, αλλά μέχρι να φύγω θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για μένα και για τους άλλους!»

Για τους ανθρώπους των οργανώσεων δηλώνει «τα παιδιά αυτά είναι σαν οικογένειά μου, αφού είμαστε όλη την ημέρα μαζί.» Ο Ντανιάλ εκτονώνει την ενέργειά του ασχολούμενος και με τις αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη δομή και διακρίνεται στο βόλεϊ, το οποίο αγαπά.

Τα όνειρά του είναι πολλά και έχουν αυτή την όμορφη υπεροψία και υπερβολή του νέου ανθρώπου, του νέου που θέλει να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, αλλά έχει όρεξη να παλέψει και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει σε ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει! Άλλωστε, σε τέσσερα χρόνια από τώρα συμμεριζόμαστε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι φοιτητής βιολογίας, ερασιτέχνης τραγουδιστής, πολύ καλός παίκτης βόλεϊ, ενώ παράλληλα θα μιλά δέκα γλώσσες. Μα πάνω απ’ όλα θα είναι ο ‘φωτεινός αρχηγός’, όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, για την οικογένειά του!

Ο ‘φωτεινός αρχηγός’ Ντανιάλ, με χαιρετά με γλυκό βλέμμα, φιλώντας το χέρι μου σαν νεαρός εκκολαπτόμενος ευγενικός κύριος και φεύγει λέγοντάς μου «όποτε θέλεις να με ξαναδείς, θα είμαι εδώ για λίγο ακόμη». Φωτεινός για όλους και όχι μόνο για τον εαυτό του, ο Ντανιάλ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μέσα στη δομή για τα αδέρφια του και τα άλλα παιδιά, που τον αγαπούν και τον ακούν, όπως υπάκουσα κι εγώ στις οδηγίες του μέχρι να συνομιλήσω μαζί του γιατί είχε πολλές δουλειές να διευθετήσει!

O Nτανιάλ είναι ωφελούμενος του προγράμματος Blue Dot που υποστηρίζεται από τη UNICEF και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations/ ECHO.