Μια ματιά στην ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά


Αποτελέσματα Διερευνητικής Αποστολής

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νορβηγία, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» σε συνεργασία με τους εταίρους του αλλά και μαζί με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Νορβηγίας, το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή με σκοπό να καταγράψει και να αξιολογήσει την κατάσταση και τις ανάγκες όπως αυτές προέκυψαν με την έκρηξη των μικτών μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, στη Ρόδο, την Τήλο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο.
Τα αποτελέσματα αυτής της διερευνητικής αποστολής παρουσίασε σήμερα η ομάδα του «αλληλεγγύη-SolidarityNow» μαζί με τους συνεργάτες της, τέσσερις ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δύο νορβηγικές (Norwegian Refugee Council, Norwegian People’s Aid, AΡΣΙΣ, PRAKSIS, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Ένωση «Μαζί για το Παιδί») στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας.
Μέσα τη χαρτογράφηση, τη σύναψη επαφών με τοπικούς και συναρμόδιους φορείς αλλά και την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, η σύνταξη Έκθεσης Αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για το ελληνικό κράτος και για άλλους διεθνείς οργανισμούς και να συμβάλει στο σχεδιασμό μελλοντικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Τα αποτελέσματα της Έκθεσης Αποτελεσμάτων της διερευνητικής αποστολής παρουσίασαν οι Ljubisha Vrencev, επικεφαλής της αποστολής, η Έλλη Ξένου, Επικεφαλής Προγραμμάτων του «αλληλεγγύη-SolidarityNow» και ο Γιώργος Καραγιάννης, συντονιστής της ομάδας πεδίου της διερευνητικής αποστολής.
Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, αποτυπώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του η ΑΕ Κύριος Jørn Gjelstad, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, η κα Πολυξένη Αναστασίου – Commercial Officer στην Πρεσβεία της Νορβηγίας, ο κος Frode Mortensen, Senior Officer-Justice and Home Affairs, EFTA και ο κος Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του «αλληλεγγύη-SolidarityNow».
*Η διερευνητική αποστολή και το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από τα EEA Grants και την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση Αποτελεσμάτων της διερευνητικής αποστολής στα ελληνικά νησιά, εδώ.