ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Ολοκλήρωση του προγράμματος “Healing Play – Φροντίδα του Τραύματος μέσω του Παιχνιδιού”


Τον Νοέμβριο του 2022, το SolidarityNow ένωσε τις δυνάμεις του με το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης για εκτοπισμένα παιδιά από την Ουκρανία. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στόχος του προγράμματος ήταν η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και η διοργάνωση των κατάλληλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που βοηθούν στην επούλωση μιας τραυματικής εμπειρίας και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Ως αποτέλεσμα του προγράμματος, συνολικά, 69 παιδιά και 22 ενήλικοι, συμμετείχαν σε προγράμματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίχτηκαν από έμπειρο ψυχολόγο στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow.

Πιο συγκεκριμένα, στο “Healing Play – Φροντίδα του Τραύματος μέσω του Παιχνιδιού” συμμετείχαν:

  • 57 παιδιά σε 13 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 6 διαφορετικά θέματα STEM
  • 25 παιδιά σε ομαδικές ψυχολογικές συνεδρίες
  • 20 ενήλικοι σε ατομικές ή και ομαδικές συνεδρίες με θέμα τη γονεϊκή υποστήριξη ενώ συνολικά
  • υλοποιήθηκαν 211 εκπαιδευτικές και ψυχολογικές συνεδρίες.

«Ενθουσιάστηκα με όλες τις δράσεις ειδικά με αυτές που είχαν σχέση με την τεχνολογία και τα μαθηματικά! Το 3d printing μου έδωσε πολλές ιδέες! Είναι πολύ κουλ να εκτυπώνεις ό,τι θέλεις!», δήλωσε ο Κύριλλος, 14 ετών, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη μαθήματος, ενώ ο 16χρονος Όλεγκ είπε: «Η συμμετοχή μου σε αυτά τα μαθήματα μου έκανε πολύ καλό! Ήταν σαν να βρήκα ξανά το σχολείο μου, έκανα φίλους, περνούσαμε καλά μέσα και έξω από την τάξη. Αγαπώ την τεχνολογία και τα μαθηματικά και στα μαθήματα αυτά έμαθα πολλά και βλέπω ότι μπορώ να σπουδάσω σε αυτό το αντικείμενο!».

Το επόμενο βήμα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Healing Play» το SolidarityNow συνεχίζει τη συνεργασία με τις ουκρανικές κοινότητες και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο τη διαρκή υποστήριξη και ενδυνάμωση παιδιών και ενηλίκων που καλούνται να διαχειριστούν ένα τραύμα που άλλαξε αιφνίδια την πορεία της ζωής τους.

Infographic – Αποτελέσματα προγράμματος