Πόσο ασφαλής είναι η Τουρκία και για ποιόν;


SolidarityNow: καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε έκδοση προσώπων που κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε χθες τη νύχτα εφόδους και συνέλαβε  τους ηγέτες και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι η κράτηση των μελών του HDP είναι νόμιμη, παρότι το HDP αναφέρει άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρους, ενώ μπλοκαρισμένα αναφέρονται από χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ανησυχητική: Από τον ασφυκτικό περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης και του τύπου και τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, μέχρι την πρόσφατη αναστολή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων λειτουργών, και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων μετά το πραξικόπημα, η γειτονική χώρα σταδιακά αίρει όλες τις εγγυήσεις που κάνουν ένα πολίτευμα δημοκρατικό.

Με δεδομένο ότι σύντομα θα συζητηθεί ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, το SolidarityNow επισημαίνει ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε έκδοση προσώπων τα οποία να κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Καμία επίσης ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει πρόσωπα σε κράτος το οποίο δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες δίκαιης δίκης, δηλαδή ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δικηγόρο και κρίση από αμερόληπτο δικαστήριο συγκροτημένο από δικαστές με εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, θεμελιώδη δικαιώματα που συνιστούν τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του προσώπου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι «είναι λάθος ερώτηση, το αν η Τουρκία είναι ή παραμένει ασφαλής χώρα, μετά και τις συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού HDP. Η χώρα μας εφαρμόζει με προσήλωση τις αρχές του ασύλου, που ορίζουν ότι κάθε εξέταση για άσυλο είναι προσωπική, ad hoc».

Το SolidarityNow υπενθυμίζει ότι η αρχή της εξατομικευμένης διαδικασίας ασύλου συνεπάγεται ότι οι ελληνικές αρχές υποχρεούνται να εξετάσουν τις ατομικές περιστάσεις κάθε υπόθεσης, όχι ότι δύνανται να εξετάσουν μόνο τις υποθέσεις που κρίνουν πολιτικά σκόπιμες.