Huffington Post: Blue Refugee Center: Ένα Κέντρο Υποστήριξης στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη


Δημοσιεύτηκε στο Huffington Post

Το SolidarityNow εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center με σκοπό να αποτελέσει έναν κόμβο πληροφόρησης και παροχής βοήθειας, για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν ή διαμένουν προσωρινά στη βόρεια Ελλάδα.

Το νέο Κέντρο αποτελεί μέρος των προγραμμάτων που υλοποιεί το SolidarityNow στηΒόρεια Ελλάδα, ανταποκρινόμενο στις επιτακτικές ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων. Στο Κέντρο Υποστήριξης, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, μπορούν να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά υποστήριξη σε μια σειρά αναγκών τους από ειδικευμένες ομάδες του SolidarityNow (δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ.) μέσα από τις διαφορετικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν.

blue refugee center

Κύριος στόχος του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι η ενδυνάμωση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των κοινοτήτων υποδοχής. Ταυτόχρονα, η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στηρίχθηκε σε μια μεγάλη ανάγκη που δεν είναι άμεσα ορατή. Την ανάγκη των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών για έναν κοινό χώρο συνύπαρξης και κοινωνικής συνεύρεσης.

Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των προσφύγων/μεταναστών αποτελούν βασικές προτεραιότητες λειτουργίας του Κέντρου. Και αυτές γίνονται πραγματικότητα μέσω:

  • Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας (Helpline: 2310 555 266 |*με χρέωση αστικής κλήσης) και,
  • Ανοιχτού και προσβάσιμου Γραφείου Εξυπηρέτησης (front desk), που λειτουργεί στο Κέντρο και παρέχει διοικητικές πληροφορίες και υπηρεσίες www.solidaritynow.org

blue refugee center

Το αλληλεγγύη-SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.

Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στόχος είναι η προώθηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της αυτοδυναμίας και η ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας για τους ωφελούμενους του Κέντρου.

blue refugee center

«Στο Κέντρο Υποστήριξης παρέχεται ένα διευρυμένο πακέτο υπηρεσιών, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα και τη βάση ενός Κέντρου ανοιχτού, εύκολα προσβάσιμου και οικείου – όπου οι εξυπηρετούμενοί μας αισθάνονται ασφάλεια αλλά κι ένα χώρο όπου το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πραγματικό ενδιαφέρον, με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση. Και κυρίως, το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων αποτελεί ένα χώρο όπου ο πρόσφυγας και ο μετανάστης απολαμβάνουν το σεβασμό που τους αξίζει», σημειώνει η Ιωάννα Φουρκιώτου, επικεφαλής Προγραμμάτων του SolidarityNow στη βόρεια Ελλάδα. Και συνεχίζει: «Το Κέντρο απευθύνεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που ζουν εδώ και μήνες σε καταυλισμούς, στο δρόμο, ή έχουν βρει προσωρινή στέγη, συχνά κάτω από επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. To SolidarityNow προσπαθεί να ενισχύσει την ποιότητα της βοήθειας με τη συμμετοχή των ίδιων των ωφελούμενων στο σχεδιασμό των υπηρεσιών που παρέχονται στα πρότυπα των Κέντρων Αλληλεγγύης μας. Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούμε είναι να φέρουμε τους πρόσφυγες πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλονίκη πιο κοντά στους πρόσφυγες».

Στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

– Υγεία/Ψυχική υποστήριξη
– Νομική συμβουλευτική
– Υποστήριξη για την απασχόληση
– Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
– Φροντίδα μητέρας (προγεννητική και μεταγεννητική συμβουλευτική)
– Φροντίδα παιδιού
– «Γωνιές θηλασμού»
– Γενικές πληροφορίες, μεταφράσεις/διερμηνείες

Το SolidarityNow δημιουργεί ένα Κέντρο Υποστήριξης, σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης και προσβλέπει στην παροχή βοήθειας σε μεγάλο αριθμό ωφελούμενων, με κεντρικό άξονα την αλληλεγγύη.

blue refugee center