ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: Δυο χρόνια μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: μια ανθρωπιστική τραγωδία για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να μένουν παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά, στερούμενοι των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αλλά και επαρκούς πρόσβασης στο καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της Συμφωνίας, και ενώ εκκρεμούν στα δικαστήρια προσφυγές κατά του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά, εξακολουθούμε να τονίζουμε πως το καθεστώς υποδοχής και ασύλου στα σύνορα της ΕΕ βρίσκεται σε δραματική κατάσταση στασιμότητας υπό το πρίσμα οποιασδήποτε προσέγγισης:

  • Ανθρωπιστική, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα «hotspots», σε μια κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας ως προς το μέλλον τους και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
  • Νομική, με τις διαδικασίες ασύλου στα σύνορα συχνά να διενεργούνται χωρίς την τήρηση των ελάχιστων διαδικαστικών εγγυήσεων πρόσβασης στο άσυλο, ενόσω χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς στέρησης του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησής τους και η κράτηση συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πτυχή της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. .
  • Πολιτική, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρουσιάζουν τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως επιτυχή, εξακολουθώντας να μην παραδέχονται ότι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εξαναγκάζονται να διαβιούν υπό συνθήκες αθλιότητας στα νησιά, οι οποίες συχνά οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ προσφυγικών και ντόπιων πληθυσμών.

Εδώ και δύο χρόνια οι οργανώσεις μας επισημαίνουν πως η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης. Επιμένουμε πως ο μόνος κατάλληλος τρόπος για να υποδεχτούμε εκτοπισμένους πληθυσμούς είναι με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο: την τήρηση της αρχής της μη-επαναπροώθησης, την υποδοχή και διαμονή των αιτούντων άσυλο σε συνθήκες αξιοπρέπειας, και το σεβασμό του δικαιώματος όλων στο άσυλο, χωρίς διακρίσεις. Στην πράξη, ωστόσο, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ εξακολουθεί να διαπνέεται από τη λογική της αποτροπής και περίφραξης των συνόρων, σε βάρος των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ανθρωπιστικών αξιών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σας προσκαλούμε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουμε την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018. Η Συνέντευξη Τύπου θα διεξαχθεί στα ελληνικά, με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν:

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα

Βασίλειος Παπαδόπουλος, Συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Τζένη Καβουνίδη, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, SolidarityNow

Γιουνούς Μοχαμέντι, Πρόεδρος & Συντονιστής, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Yasaman Heidarpour, Διαπολιτισμική Μεσολαβήτρια, Δίκτυο Melissa

Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα, Human Rights Watch

Άγης Τερζίδης, παιδίατρος, Μέλος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

Συντονιστής της Συνέντευξης Τύπου: Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 12.30, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

 

Οι διοργανωτές

SolidarityNow
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Δίκτυο Melissa
CEAR