Left.gr: Φεστιβάλ Μαγειρικής στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Δημοσιεύτηκε στο Left.gr

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδοχών του στη Γαλλία το 2016, φέτος το Refugee Food Festival επεκτείνεται σε 13 Ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου

 

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών. Χάρη στην οικουμενική δύναμη που έχει το φαγητό, το φεστιβάλ μας βοηθάει να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας για τους πρόσφυγες, απολαμβάνοντας παράλληλα γευστικά πιάτα!

Η ιδέα είναι απλή: κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εστιατόρια εντάσσουν στο μενού τους καινούρια γευστικά πιάτα, εμπνευσμένα από δύο σεφ. Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων αναδεικνύει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων μέσα από υψηλής ποιότητας πιάτα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες έχοντας ως στόχο να προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία σε όσους τα δοκιμάσουν!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΡΙΑΚΗ, ΙΡΑΝΙΚΗ, ΣΟΜΑΛΙΚΗ, ΚΟΥΡΔΙΚΗ                                                  ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:

Κυριακή 18 Ιουνίου

Ιρανική κουζίνα από την Mahboubeh Tavakoli * Εστιατόριο ΓΗ, Γλυφάδα(δείπνο)

Δευτέρα 19 Ιουνίου

Συριακή – Κουρδική κουζίνα από τον Barshank Haj Younes *  Εστιατόριο Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Τρίτη 20 Ιουνίου – Τετάρτη 21 Ιουνίου

Σομαλική κουζίνα από τον Hassan Hassan * Εστιατόριο Βασίλαινας, περιοχή Χίλτον (δείπνο)

Τετάρτη  21 Ιουνίου

Συριακή κουζίνα από τον Abdulrahman Al Hallak * Εστιατόριο 7 Food Sins, Πλάκα (δείπνο)

Πέμπτη 22 Ιουνίου

Αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami * Εστιατόριο ΙΤ, Κολωνάκι(δείπνο)

Όλοι οι σεφ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι επαγγελματίες που βλέπουν τη μαγειρική ως μέσο ένταξής τους στη νέα τους πατρίδα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

ΑΛΛΑΓΗ αντιλήψεων για τους πρόσφυγες

Πίσω από κάθε πρόσφυγα, υπάρχει ένας άνδρας ή μια γυναίκα με μοναδικές δεξιότητες και ταλέντα.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ της επαγγελματικής ένταξης των σεφ από διαφορετικές χώρες

Φέρνοντας σε επαφή τους πρόσφυγες σεφ με αφοσιωμένους επαγγελματίες και εστιατόρια, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων αποτελεί μία χρήσιμη πλατφόρμα για όσους έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες για να προωθήσουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη.

ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ διαφορετική

Το φεστιβάλ παρουσιάζει τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου μέσα από μενού υψηλής ποιότητας και μια μοναδική ανταλλαγή εμπειριών!

«Επειδή είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στη βαρβαρότητα, τη μοναξιά, τα προβλήματα.

Το φαγητό σημαίνει ζωή, αγάπη, οικογένεια και φίλοι», Luc Dubanchet.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με τη βοήθεια ενός σχετικού οδηγού, της ιδρυτικής ομάδας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάθε Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων μπορεί να υλοποιηθεί από πολίτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις γαστρονομικές προοπτικές της πόλης τους μέσα από εστιατόρια, τοπικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην Αθήνα το φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας τους Athens Insider. Το Athens Insider εκδίδει από το 2001 περιοδικά και οδηγούς γενικού ενδιαφέροντος και lifestyle για ανθρώπους του εξωτερικού που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα καθώς επίσης και για εκείνους που την επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους ή διασκέδαση. www.insider-publications.com

Το φεστιβάλ στην Αθήνα τον Ιούνιο έχει επίσης την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, του Solidarity Now και του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα.

FOOD SWEET FOOD, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η οργάνωση Food Sweet Food σχεδιάζει προγράμματα χρησιμοποιώντας το φαγητό ως μέσο επικοινωνίας με τους άλλους και με τον κόσμο. Έχοντας μοιραστεί το φαγητό δεκάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, η Marine Mandrila και ο Louis Martin συνειδητοποίησαν ότι το να μοιράζεσαι φαγητό είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να δημιουργείς δεσμούς και να ανακαλύπτεις άλλους πολιτισμούς. Σχεδίασαν το Refugee Food Festival σε συνεργασία με άλλους πολίτες, με σκοπό να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι το φαγητό έχει τη δύναμη να ξεπερνάει εμπόδια και εσφαλμένες αντιλήψεις. Το να μοιράζεσαι το φαγητό σου είναι κάτι προσωπικό αλλά ταυτόχρονα οικουμενικό: είναι μια ανοιχτή πόρτα προς τον άλλον. Η Marine και ο Louis βρίσκονται επίσης πίσω από τη τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ “Very Food Trip”. Η δεύτερη σειρά επεισοδίων βγήκε στον αέρα στις 12 Μαΐου στο κανάλι Planète+. Δημοσίευσαν επίσης το βιβλίο Very Food Trip στον γαλλικό εκδοτικό οίκο ‘Éditions de la Martinière’. www.foodsweetfood.org

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Υ.Α. διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ευημερία των προσφύγων και των ανιθαγενών σε όλο τον κόσμο. Εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η Υ.Α. είναι στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως, όπως στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε πολλές ακόμα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ύπατη Αρμοστεία καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή και για να βρει λύσεις για το μέλλον τους. Η εκμάθηση γλωσσών, η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους, καθώς και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τη διευκόλυνση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ένταξης στις κοινωνίες υποδοχής. Οι σχετικές έρευνες το αποδεικνύουν: οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους που τους υποδέχεται εάν τους δοθεί η ευκαιρία να βρουν εκεί εργασία και να ενταχθούν. Οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, όπως είναι αυτή του Refugee Food Festival, συμβάλλουν στην ένταξη των προσφύγων αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα ταλέντα τους αλλά και μέσω των επαφών και της πολιτισμικής ανταλλαγής που προκύπτουν μέσα από αυτές. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: www.unhcr.org

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες υπογράφοντας την έκκληση: www.WithRefugees.gr