#LIVINGTOGETHER | Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΣΑΪ

Giorgos Moutafis for SolidarityNow

μια συζήτηση με την Ελένη Σταματούκου
 

«Νιώθω ότι δεν είμαι ξένος στην Τήλο»

«Αυτό που ζούμε τώρα, εδώ, στη δομή που φιλοξενούμαστε στην Τήλο, είναι σαν όνειρο. Αισθάνομαι πιο δυνατός από πριν. Σε σχέση με τους άλλους ομοεθνείς μου, βρίσκομαι στην καλύτερη θέση. Έχω σχεδόν όλη την οικογένεια μου εδώ, είμαι ο πρώτος που βρήκα δουλειά. Ζω μια φυσιολογική ζωή, μια ζωή κανονική».

Ο Κουσάι είναι πάντα ευγενικός, αν και συγκρατημένα χαμογελαστός. «Μήπως χρειάζεστε κάτι; Ευχαρίστως να σας βοηθήσω!» αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα που μας είπε, ο 35χρονος Κουσάι, όταν δέχτηκε να μας μιλήσει.

Το μακρύ ταξίδι του προς την Ελλάδα, μακριά από τον πόλεμο, ξεκινά από την πόλη Ντάραα της Συρίας, ενώ βρίσκεται στη δομή φιλοξενίας του SolidarityNow στην Τήλο ήδη εδώ και εννέα μήνες. Πριν τρεις μήνες είχε την τύχη να υποδεχθεί στο νησί τη μητέρα και τον μικρότερο αδελφό του. Εδώ και λίγους μήνες δουλεύει στο μοναδικό φούρνο του νησιού. Τον ρωτάμε αν έχει μάθει ελληνικά. «Ξέρω καλημέρα, καληνύχτα και λέξεις από τη δουλειά μου, όπως ψωμί, ζυμάρι, αλεύρι. Παρακολουθώ μαθήματα ελληνικών στο σχολείο της δομής, αλλά δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στα μαθήματα. Ο εργοδότης μου μου μιλάει ελληνικά για να μάθω. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα προτεραιότητα στα  Αγγλικά. Φέτος πήρα και το πτυχίο Β2 στα αγγλικά». Ο Κουσάι πριν τον πόλεμο δούλευε ως τεχνικός για κλιματιστικά. Είναι τελειόφοιτος Λυκείου και έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα του πρώτου έτους σπουδών σε Οικονομική Σχολή.

Ενώ μιλούσαμε, ξαφνικά μας ζητάει συγνώμη και μας λέει ότι θα πρέπει να πάει για λίγο στο σπίτι του, για να επιστρέψει τελικά με ένα πιάτο άτζε (ejjeh) ανά χείρας, το οποίο και μας κέρασε. Το άτζε είναι ένα παραδοσιακό συριακό πιάτο, το οποίο φτιάχνεται από χόρτα, αυγά, αλεύρι, μαϊντανό και λίγο δυόσμο. «Το έφτιαξε η μητέρα μου για εσάς. Όταν ζούσαμε στη Συρία πολλές φορές δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ψωμί και έτσι το φτιάχναμε εμείς. Στη Συρία τρώμε αραβική πίτα αντί για ψωμί. Η γυναίκα μου δε ξέρει να φτιάχνει κι έτσι την έφτιαχνα εγώ. Εδώ στην Τήλο καμιά φορά όταν έχω χρόνο μαγειρεύω.

Δεν έχω δυσκολευτεί καθόλου με τη δουλειά. Όσοι με βλέπουν στο φούρνο μου λένε μπράβο. Δε νιώθω ότι είμαι ξένος στην Τήλο. Όπως οι περισσότεροι, η μόνη δυσκολία που έχω είναι η γλώσσα. Νόμιζα ότι θα έρθω εδώ για λίγο και ξαφνικά βρέθηκα με δουλειά. Η σχέση μου με το Μιχάλη, τον φούρναρη της Τήλου, είναι πολύ καλή».

Τον ρωτάμε αν έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους ντόπιους. «Υποθέτω ότι η φιλία θέλει χρόνο, ίσως στο μέλλον, όμως τους γνωρίζω όλους και τους χαιρετάω όλους, όπως κι εκείνοι».


Ο Κουσάι Αλ Νταμάντ είναι ωφελούμενος του προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας του SolidarityNow που διαμένει στην πρότυπη δομή στο νησί της Τήλου.

Το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow, είναι μέρος του ESTIA, πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).


Τήλος – Πιλοτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνύπαρξης

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015 από το SolidarityNow, σε συνεργασία με τον Δήμο της Τήλου, ξεχώρισε ως παράδειγμα ενός τοπικής εμβέλειας έργου, μέσω του οποίου η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε τους πρόσφυγες υποστηρίζοντας την ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στο νησί. Η λειτουργία του Κέντρου αφορά στην παροχή στέγασης σε 50 ωφελούμενους, ενώ μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 100 άτομα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Δείτε το αφιέρωμα του BBC στο πρόγραμμα της Τήλου: https://www.bbc.com/news/av/world-europe-40586229/the-greek-island-where-syrian-refugees-are-welcome.